Pe lângă jocuri olimpice, la Londra se mai întâmplă ceva: un joc fantastic, care tocmai s-a încheiat şi care în acelaşi timp continuă – nu poţi vorbi în alţi termeni despre un labirint din cărţi. Proiectul se numeşte aMAZEme, a fost iniţiat de doi brazilieni, Marcos Saboya şi Gualter Pupo, iar labirintul construit din 250.000 de cărţi preia forma amprentelor digitale ale lui Borges. Pe cât de ireal, pe atât de concret! Pentru că, aşa cum Borges spunea, paradisul trebuie să arate ca o bibliotecă 🙂

Construcţia lui a început pe 26 iulie, în Londra, şi a fost finalizată în aproape 6 zile (până pe 31 iulie), cu ajutorul unei echipe de voluntari – prin urmare publicul a contribuit la labirint. Şi contribuie în continuare, de când a fost deschis la Southbank Centre, Londra, prin interactivitate, reacţii, descoperiri. Instalaţia-eveniment va rămâne deschisă până pe 26 august şi face parte din marele eveniment de artă şi cultură al fiecărui an – London Festival.

Labirintul şi vizitatorii lui la Southbank Centre

Amprentele lui Borges

În interiorul labirintului, cu pereţi de până la 4 m, sunt ecrane care proiectează citate, tot aici, printre cărţi, scriitori invitaţi vor veni să citească şi să vorbească, pentru a da şi mai multă viaţă paradisului – labirint, iar oamenii care intră în jocul lui Borges descoperă texturi, senzaţii şi titluri într-un amalgam de 250.000 de titluri dispuse sub forma unei amprente. Toată construcţia a fost supervizată de cei doi brazilieni, iar reacţiile tuturor vizitatorilor vor fi înregistrate (la faţa locului există camere video amplasate) şi vor alcătui la final un website al proiectului.

Cei doi brazilieni au creat o versiune la scară mai mică a lui aMAZEme şi în Brazilia, însă labirintul construit anul acesta la Londra e de departe cea mai grandioasă realizare a proiectului. Ne-ar plăcea mult de tot să ajungem acolo, să ne plimbăm printre pereţi de cărţi, ca o furnică pe degetul lui Borges… Dacă aveţi drum în Londra până pe 26 august, nu e de ratat!

Da, aşa credem şi noi că ar trebui să arate Paradisul.

Alice in Bookland

Making of

Am aflat despre labirintul din cărţi via My Modern Met şi London Festival

Sursa foto

3 comentarii
  1. Vivi

    “Am aflat despre labirintul din cărţii via…” ?!?!?! Carții??? Bookaholic but not gramaholic?

    Reply
  2. Pingback: Un labirint din cărţi inspirat de amprentele lui Borges tocmai a fost construit la Londra! | Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *