Povestea lui Kirsty ca fotograf nu este una tocmai fericită, doar că există un happy end, cum este şi acest Wonderland. A devenit aproape obsedată de fotografie când mama ei a murit, în 2008, şi toate proiectele ei de atunci încoace au încercat să creeze nu numai o evadere, dar şi să recreeze o atmosferă ireală, magică, de poveste pe care o asociază copilăriei şi poveştilor pe care i le spunea mama ei. Multe dintre modelele şi scenariile ei reîntrupează personaje din basmele cu care copiii merg la culcare, iar în jurnalul online indică uneori şi cartea sau poveştile din care au fost inspirate: cum ar fi Moonlight & Fairyland, Fairy Tales by Laurence Housman, pentru King Gammelyn (şi el personaj din Wonderland).

Ce este cu acest Wonderland? Este o poveste respusă în imagini care-ţi taie răsuflarea şi îţi fac gândurile să se ducă departe, peste 9 mări şi 9 zări, imagini pe care nici în ruptul capului nu le-ai crede reale, ci colate, prelucrate în softuri specializate. Tocmai de asta vă recomand să vedeţi behind the scenes: de la felul în care s-a construit cadrul, până la realizarea costumelor. Veţi vedea multe cărţi decupate, scări, torturi imense, corăbii din hârtie, volane ireale şi pisici leneşe întinse peste decupaje etc.

Proiectul Wonderland a durat 3 ani, între 2009-2012, iar povestea lui impresionantă, cu emoţii şi vise făcute tangibile, o puteţi citi aici. Este foarte posibil ca mulţi dintre voi să fi văzut cel puţin o imagine de Kirsty Mitchell, cu detalii scenografice livreşti, aşa cum mi s-a întâmplat şi mie. Am zărit pe un site de arte vizuale imaginea de mai sus şi am început să caut despre autor. Povestea lui Kirsty, care a întrezărit acest Wonderland sau Neverland palpabil, puternic inspirat de amintirea mamei – profesoară de engleză care cu ajutorul poveştilor i-a învăţat pe mulţi să viseze – mi s-a părut că trebuie spusă mai departe.

Luaţi o pauză de visare cu ochii deschişi şi uitaţi-vă şi la celelalte proiecte: preferatul meu este Le jardin de ma mére. Iar soundtrack-ul de la Wonderland (Colleen – The Golden Morning Breaks) sigur îl voi pune pe repeat serile astea. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *