Am ales să merg la Bookfest 2015 chiar în prima zi de târg ca să mă pot plimba liniștită printre cărți și pe la standuri, știind deja ce aglomerație va fi de vineri încolo. Ca de obicei, multe cărți noi, unele pe care le așteptam, altele pe care le-am văzut abia la standul editurii, reduceri (mai mici sau mai mari), câteva standuri foarte frumoase și, peste toate, senzația de familiaritate pe care o am de câțiva ani la târgurile de carte, că sunt, cumva, acasă.

Au fost anunțate multe titluri „cu greutate” pentru târgul ăsta: de la mult-discutatul și controversatul Supunere al lui Michel Houellebecq (apărut la Humanitas Fiction), la Sticletele, de Donna Tartt (câștigător al Premiului Pulitzer 2014, apărut la Editura Litera) sau Uriașul îngropat, ultimul volum al lui Kazuo Ishiguro (Polirom), la volume mai comerciale precum Fata din tren, de Paula Hawkins (un fel de Fata dispărută, la Editura Trei), Lumea de gheață și foc de G.R.R. Martin (un volum ilustrat al seriei Cântec de gheață și foc, la Editura Nemira), volumul de desenat pentru adulți al lui Millie Marotta, Tărâmul viselor, cel care a devenit bestseller Amazon (apărut la Editura Corint)  sau cea de-a doua carte a domnului președinte Klaus Ionahhis, Primul pas (apărută la Curtea-Veche Publishing). De asemenea, am avut un mare noroc, cred că pot să-i spun așa, ca volumul care a primit miercuri, 20 mai, Man Booker Prize for Fiction 2015, Satantango, de László Krasznahorkai, să fi fost deja tradus în română. L-am găsit la standul Curtea-Veche la doar 10 lei. Dincolo de acest gen de titluri-locomotivă, fiecare editură s-a pregătit cu apariții noi, titluri celebre sau mai puțin cunoscute, dar și cu câteva kilipiruri, amestecate printre noutăți.

_DSC0146

_DSC0141

_DSC0175

_DSC0059

_DSC0322_DSC0194_DSC0208

Am găsit și kilipiruri, cărți la 5 lei (All și Corint), la 8 lei (Art) sau la 10 lei (Curtea-Veche, Trei, Polirom) sau reduceri substanțiale, de la 25-30% până la peste 50% (Nemira, Polirom, All, Corint, Baroque Books&Arts, Paralela 45), standuri colective (cu cărți de la mai multe edituri mici sau un stand comun al principalelor edituri universitare din țară: Universitatea din București, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, „Babeș-Bolyai” din Cluj și Universitatea de Vest din Timișoara) și standuri ale editurilor mai mici sau edituri tinere, de curând intrate pe piață: Ratio et Revelatio, Adenium, Herg Benet, Seneca.

_DSC0072

_DSC0102

_DSC0120

_DSC0178

_DSC0225

_DSC0227

Avantajul de a putea merge la târg în timpul săptămânii, pe lângă faptul că te poți plimba nestingherit prin standuri, e că poți sta de vorbă cu oamenii din edituri și poți afla multe lucruri interesante despre cărți. De exemplu, ieri, pornind de la Cartea din nufăr de Nina Dorșeva, am avut o astfel de discuție foarte plăcută cu unul dintre editorii de la Baroque Books&Arts care mi-a vorbit despre tipurile diferite de hârtie și de cerneală pe care le folosesc în funcție de specificul fiecărei cărți, despre nenumăratele feluri de hârtie reciclată pe care le întrebuințează (și folosesc numai hârtie reciclată pentru a-și publica volumele), despre cum e gândită fiecare copertă pentru a exprima cât mai bine conținutul cărții, despre ilustrație, despre mașinile noi de tipărit și despre o grămadă de alte detalii tehnice la care ei se gândesc cu atenție și care, de multe ori, noi, ca cititori, nu le conștientizăm. Dacă aveți mai mult timp de petrecut prin târg nu ezitați să stați puțin la discuții și cu cei din standuri, pentru că puteți afla lucruri surprinzătoare despre cărțile pe care le cumpărați, amănunte care vă vor face să le prețuiți mai mult (sau, mai bine zis, și mai mult) și care transformă cărțile din obiecte tipărite în lucruri de preț.

_DSC0308

Ușor, ușor, se înmulțesc și cărțile pentru copii și, pe lângă că sunt tot mai multe, sunt și mai frumoase. Romane pentru copii, traduse sau scrise de autori români, cărți ilustrate sau de colorat, basme clasice, cărți de popularizare sau cărți de self-help, lansări concepute special pentru cei mici (Editura Arthur are mai multe pe toată perioada târgului și duminică se va lansa și o revistă de creație adresată celor mici, „Ordinul povestitorilor”) și chiar standuri special amenajate pentru ei (am văzut în pavilionul C1, sus, un stand Lego și, în C2, Editura Litera a amenajat un loc de joacă pentru pitici).

_DSC0117

_DSC0108

_DSC0053

_DSC0214

_DSC0124_DSC0293

Am găsit și câteva standuri foarte elegante și frumos amenajate, care par mai mult de expoziție sau un fel de standuri-concept în care e o adevărată plăcere să zăbovești: standul Editurii Seneca (am aflat că sunt aceiași cu Seneca Anticafe), standul Baroque Books&Arts, dar și standul Cehia. Republica Literaturii (vizavi de care se află Cehia. Republica Berii, un stand făcut în parteneriat cu Staropramen, o apropiere care m-a amuzat tare, dar mi s-a părut și foarte mișto, genul de chestie pe care nu te aștepți s-o găsești la un târg de carte și care mai destinde puțin atmosfera).

_DSC0095_DSC0311

_DSC0247

_DSC0239

M-am plimbat destul de mult prin târg (la final, telefonul îmi arăta că am mers 4 kilometri în total) și mi se pare că nu am apucat decât să mă familiarizez puțin cu tot ce am văzut. Abia aștept să merg și zilele următoare să mă uit mai cu atenție și sper să ajung și la câteva dintre evenimentele interesante pregătite de organizatori și edituri. În timpul ăsta, news-feed-ul meu e plin cu poze de la Bookfest și wishlist-ul meu crește pe zi ce trece. Sper ca vara editorială să fie lungă și cu puține cărți noi pentru că tot ce-mi mai doresc este timp destul să pot savura pe îndelete toate cărțile noi și vechi de la ultimele două târguri. _DSC0316

_DSC0089

_DSC0169

_DSC0186

_DSC0234

_DSC0152_DSC0173

Blogger literar, absolventă de filologie și studii vizuale, doctor în filologie al Universității din București din anul 2012, autoare a volumului „A juca sau a fi jucat. Ingmar Bergman și șahul cu moartea” (Ed. Universității din București, 2014).


2 comentarii
  1. Dragos Giban

    Da, asa este.
    A fost un targ cu multe carti bune spre deosebire de alte editii. Si parca totusi au inteles si editurile (cu mici exceptii) ca nu este ok sa scoti in fata gramezi de carti vechi sau nevandabile la 3 lei sau cu 70% reducere.
    Foarte buna observatia referitoare la cartile pentru copii. Am vazut multe edituri care si-au imbogatit oferta si imi pare ca si-au marit si standurile :))) A, si nu stiu daca ai sesizat standul cu jucarii.. initial m-am strambat neintelegand ce cauta la un targ de carte.. Apoi am vazut ca erau niste superjucarii, educative, creative etc… f tare ideea! Ce sa mai, un targ frumos!

    Reply
    1. Laura Câlțea Post author

      Da, și mie mi s-a părut bună ideea de a face locuri de joacă pentru copii și abia așteptam cărți frumoase pentru cei mici. Nu știu de ce, dar Bookfest îmi place mai mult decât Gaudeamus, mi se pare mai prietenos cumva ;)) Au fost multe cărți anul ăsta și multe bune, sper să nu mai iasă nimic nou până în toamnă :)))

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *