Încă mai am câteva liste și teancuri de cărți de citit din anul precedent, volume pe care intenționez să le recuperez în primele luni din acest an (și voi, nu-i așa?). Cu toate acestea, mă interesează foarte mult ce volume vor ieși din tipar în anul editorial 2016. Așa că am zis să tragem cu ochiul împreună în redacțiile editurilor românești și să vedem ce cărți faine ne pregătesc pentru anul care abia a început.

În materialul amplu de față veți citi, așadar, despre noutățile editoriale ale anului 2016, așa cum mi-au fost ele transmise de reprezentanții celor 24 de edituri (din cele peste 50 invitate) care au dorit să anunțe public volumele care vor apărea în lunile ce urmează.

În loc de concluzie: trebuie să ne pregătim un buget consistent! 🙂

ALL

Ana Androne

Marketing & PR Manager Grupul Editorial ALL

 

Carte copii

Editura Galaxia copiilor (parte a Grupului Editorial ALL) continuă seriile deja consacrate: Pixi (Pixi, Pixi Știe-tot, Maxi Pixi) și Erin Hunter („Pisicile războinice”, „Supraviețuitorii” și „Exploratorii”).

PIXI

Cele mai premiate cărticele educative pentru preșcolari și scolari; peste 2000 de titluri vândute în peste 500 de milioane de exemplare în toată Europa.

sigla ALL

Erin Hunter

Semnătura Erin Hunter este prezentă pe trei serii de romane pentru copii inspirate de J. R. R. Tolkien, J. K. Rowling sau William Shakespeare: „Pisicile războinice”, „Supraviețuitorii” și „Exploratorii”.

De fapt și de drept, Erin Hunter nu este un autor, ci sunt 6 la număr! Kate Cary, Cherith Baldry, Tui Sutherland, Gilian Phillip, Inbali Iserles și Victoria Holmes sunt numele scriitorilor incredibil de talentați reuniți sub această umbrelă.

La începutul anilor 2000, Vicky Holmes a primit din partea prestigioasei edituri Harper Collins provocarea de a crea un roman pentru copii despre pisicile sălbatice. A răspuns cu scepticism, temându-se că va seca rapid izvorul ideilor pe această temă. De la proiectul unui unic roman, din împletirea subiectelor de război, politică, iubire damnată și conflict religios, ramificate prin întâlnirea mai multor destine și prin dezvoltarea complexă a caracterelor la limita dintre bine și rău, au rezultat în cele din urmă 6 sub-serii a câte 6 volume fiecare. Lui Vicky i s-au alăturat ceilalți autori și așa a luat naștere pseudonimul literar Erin Hunter.

Personajele au fost alese în urma unor cercetări sociologice calitative și cantitative pe care un grup de psihologi și sociologi le-au desfășurat în școlile primare din Marea Britanie.

Din descrierea oricărui volum semnat Erin Hunter nu ar trebui să lipsească eticheta „cartea unei generații”.

Literatură

Editura ALLFA (parte a Grupului Editorial ALL) continuă seriile de autor Cecelia Ahern si Guillaume Musso.

Colecționarul de Cecelia Ahern, autoarea bestseller-ului P.S. Te iubesc
Central Park de Guillaume Musso

Suntem deja obișnuiți cu eroinele Ceceliei care duc o viață monotonă, până când… Sabrina Boggs nu face excepție. Într-o breșă creată în rutina de zi cu zi, Sabrina găsește printre lucrurile tatălui ei indicii care o conving că omul pe care credea că îl cunoaște atât de bine este de fapt un străin. Amintiri, povești și oameni apăruți parcă de niciunde o pun pe Sabrina față în față cu adevărul șocant într-o situație în care nu avea nici cea mai mică bănuială că se confruntă cu o minciună. Spre surprinderea cititorilor ei, Cecelia reușește să demonstreze că, uneori, deciziile noastre aparent neînsemnate pot avea o influență covârșitoare asupra vieții celor din jur.

cecilia ahern all

Alice este o tânără polițistă franțuzoaică, iar Gabriel este un pianist de jazz american. Pare imposibil, dar, cum Musso nu este intimidat de limitările în timp și spațiu, cei doi se trezesc la 8 dimineața legați cu cătușe unul de altul pe o bancă din Central Park, New York, în condițiile în care, cu o noapte înainte, Alice a fost cu prietenele ei pe Champs-Elysees la o petrecere, iar Gabriel a cântat la pian într-un club din Dublin. Și, dacă până acum nu au suficiente motive să se alarmeze, Alice are cămașa pătată de sânge și din arma ei lipsește un glonț.

central park all

Scânteia pentru „The Marble Collector” s-a aprins de la expresia „I`ve lost my marbles” („Mi-am pierdut mințile”) care îi vine destul de des la îndemână Ceceliei în viața stresantă de mamă a doi copii. În ceea ce îl privește pe Musso, imaginea unei femei și a unui bărbat mergând unul lângă altul legați cu cătușe îi stăruia de ceva vreme în minte. Ideea i-a venit în timpul unei călătorii în Hong Kong. A scris imediat începutul romanului, dar a trecut peste un an și jumătate până să își dea seama cum să îi scoată din încurcătură pe Alice și Gabriel fără să apeleze la trucuri și vrăjitorii.

Self Help

Cele 5 alegeri. Calea productivității de Kory Kogon, Adam Merrill, Leena Rinne
Mesajele. Ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare de Matthew McKay, Marthe Davis, Patrick Fanning

Medicină

Taylor – Manual de diagnostic diferențiat

CARTEA ROMÂNEASCĂ

Claudia Fitcoschi

Director de promovare și relații cu presa

 

Dacă 2015 a fost anul romanului politic, romanele anului editorial 2016 la Editura Cartea Românească pot sta sub semnul parafrazei: Câtă biografie, cîtă imaginaţie pură, atâta ficţiune.

Nimic previzibil, nicio desfăşurare epică plată, niciun final aşteptat, o umanitate surprinzătoare, o varietate tematică multicoloră, toate acestea unesc, dar şi despart, poveştile extraordinare ale anului viitor.

După succesul Fotografului Curţii Regale, debut-bestseller în 2015, Simona Antonescu îşi regalează din nou cititorii cu o felie de Bucureşti interbelic: Răspântia lui Serafim. Alt debut-bestseller, Cum să faci primul milion al lui Bogdan Costin, se vrea egalat de noul său roman Sfârşitul a fost aproape – o cronică despre simptomele sindromului de panică, produs de o apocalipsă anunţată.

Trei dintre seniorii colecţiei de proză a editurii, Matei Vişniec, Octavian Soviany şi Cătălin Mihuleac, revin şi anul acesta.

Noul roman marca Vişniec – Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă (Negustorul de începuturi de roman vinde mai nou şi titluri…) – este iarăşi o carte totală în care autobiografia concurează ficţiunea în reconstituirea de fantastice lumi contemporane.

Octavian Soviany, odată încheiat romanul-dramă Moartea lui Siegfried, dirijează şi interpretează acum un balet romantic. Năluca este o poveste tulburătoare de dragoste, despre putere, seducţie şi inocenţă.

Ultima ţigară a lui Fondane de Cătălin Mihuleac vine în completarea proiectului început de scriitor în 2014 cu America de peste pogrom – un roman copleşitor, care a trecut demult graniţele ţării. Treisprezece povestiri, bazate pe fapte reale, readuc în discuţie problema Holocaustului, prin istorii de viaţă ocultate sau negate oficial.

cartea_romaneasca_logo

Spectacole ale lumii, pline de ingeniozitate, nuanţate şi variate creează prin noile lor cărţi: Marian Ilea, Herina – poveşti cu parfum şi fantome imperiale, Vasile Igna, Ora închiderii (anabasis) – un roman existenţialist, radiografie a unor destine exemplare, Constantin Iftime, Copiii sălbatici – un roman sfâşietor, pornit de la un caz real muşamalizat de sistem şi îndelung documentat de către autor, Radu Niciporuc (un autentic lup de mare), care, în Pascal desenează corăbii, deschide orizonturile unor minunate voiaje exotice între cer şi pământ. Nu te opri, nu te întoarce – 40 de ani de istorie personală (1949-1989) – este romanul memorialistic al scriitorului şi omului politic Traian Dobrinescu. Farmecul poveştilor şi al confesiunilor este dublat de curajul autocaracterizărilor sincere, netrucate, necosmetizate.

Colecţia de poezie o celebrează anul acesta pe inimitabila poetă Nora Iuga (născută pe 4 ianuarie 1931). Volumul său, ascultă cum plâng parantezele, va deschide noul an editorial. La aniversare vor participa cu noile lor cărţi: Ofelia Prodan (Şarpele din inima mea), Alina Purcaru (Rezistență), Denisa Duran (Învelit în propriul trup), Adrian Lesenciuc (Cartea de apă), Andrei Mocuţa (Barcelona), Alex Văsieş (Instalaţia).

Continuăm şi în 2016 proiectul Rescrierea Istoriei literaturii române cu volumele: Literatura eretică de Liviu Maliţa, Desen în cărbune. Proza românească în postcomunism. 1990-2015 de Marius Miheț şi volumul al doilea, aşteptat cu nerăbdare, al remarcabilei sinteze Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române, de Mihai Zamfir.

Continuă, de asemenea, publicarea Seriei de autor „Gheorghe Crăciun”.

La Concursul de debut de anul acesta, încheiat pe 15 decembrie, s-au înscris 236 de concurenţi – 102, la proză, 134, la poezie. Este un record în istoria editurii. Aşteptăm cu sufletul la gură şi cu speranţă rezultatele de pe 1 martie 2016.

CARTIER

Gheorghe Erizanu

Director al Editurii Cartier

 

Anul 2016 va fi o continuare firească a ceea ce am făcut în anul 2015 sau 2014. Vom continua aceeași politică editorială: texte calitative, tipografică elegantă și condiții poligrafice bune.

carti Ayn Rand CartierDupă prima traducere românească a trilogiei Revolta lui Atlas de Ayn Rand, cea mai importantă carte postbelică americană ca impact asupra societății, vom continua cu romanul Izvorul (The Fountainhead) și Anthem. Cărțile vor apărea într-o nouă serie, Cartier de colecție, care va topi proiectele editoriale din Poesis și Cartier clasic. În noua serie vor mai apărea și Poeți de pe vremea lui Eminescu de Eugen Lungu, o excelentă antologie de poezie, ajunsă la a treia ediție și prima traducere românească din Spovedania lui Gogol, cartea care oferă o altă cheie pentru opera gogoliană. Radu Vancu este autorul unei antologii a regretatului poet Alexandru Mușina, Dan Coman va veni cu viziunea sa asupra unei antologii din poezia lui Fundoianu. Sper mult ca proiectul să reușească și să aducem nume importante ale poeziei contemporane care recitesc altfel canonicii poeziei românești.

Politici publice complexe - Igor Munteanu

În colecția Biblioteca deschisă vor apărea Imperium de Christian Kracht în traducerea lui Andrei Anastasescu și Apostolov de Sibille Lewitscharoff în traducerea lui Alexandru Al. Șahighian.

druta_tolstoi2bÎn Cartier popular vor apărea antologiile de poeme Cantosuri domestice de Radu Vancu, Fragile de Maria Șleahtițchi, Reparatorul de vise de Nicolae Dabija, Bosnia blues de Iulian Fruntașu. În aceeași colecție vom continua seria de autor Aureliu Busuioc (Și a fost noapte, Spune-mi Gioni!, Unchiul din Paris, Lătrând la lună, Hronicul Găinarilor, Pactizând cu diavolul), Ion Druță (Plecarea lui Tolstoi, Șoapte de nuc, Horodiște, Daruri), Vladimir Beșleagă cu trilogia Cumplite vremi.

În seria de artă va apărea Arta covoarelor vechi românești basarabene (studiu) de Gheorghe Mardare, cel mai important specialist în domeniu, care cuprinde și mostre aflate în marile muzee ale Rusiei (Sankt-Peresburg și Moscova); Ion Druță cu Tăcerea Pământului, volum ilustrat cu fotografii de Valeriu Volontir.

În colecția de carte pentru copii va apărea Umbrela de Petru Cărare, cu desene de Lică Sainciuc.

CASA DE EDITURĂ MAX BLECHER

Claudiu Komartin

Fondator al editurii, alături de Ana Toma, și editor

 

Pe lângă cele două numere ale revistei „Poesis internațional” (din mai, respectiv noiembrie), ajunsă în cel de-al șaselea an de când apare, Casa de Editură Max Blecher rămâne dedicată celor două mari direcții pe care ni le-am asumat de la început – publicarea poeților români contemporani și editarea de cărți în traducere din literatura universală.

logo max blecher

Astfel, pentru începutul lui 2016 avem deja pregătite Mici poeme în proză de Charles Baudelaire, în traducerea lui Octavian Soviany, și Bdin, urmat de Poeme americane, de Ivan Hristov, tradus în românește de subsemnatul împreună cu Lora Nenkovska. Vor urma un volum de poezii al poetului maghiar Borbely Szilard (tradus de către Andrei Dósa), din care am mai publicat în „Poesis internațional”, volumul de poeme în proză al lui Victor Segalen, Stele, tradus de mine din franceză, iar în plan mai sunt o antologie de poezie spaniolă (pe care o plănuim, cu sprijinul traducătoarei Elena Borrás García, pentru noiembrie 2016) și volumul maltezului Glen Calleja.

c_baudelaire_proza_mare

Dintre autorii români pe care îi vom publica, deocamdată putem da ca certitudini cărțile semnate de Livia Ștefan și Radu Nițescu, amândoi la al doilea volum, după ce au debutat în 2012. Iar acum revin cu niște volume faine de tot. Fiți cu ochii pe noi, o să mai fie, pe parcurs, tot felul de surprize frumoase pentru cititorii de poezie.

CASA DE PARIURI LITERARE

Cristian Cosma

Fondator și editor CDPL

 

Casa de pariuri literare începe anul editorial 2016 cu un titlu de excepție, o carte a cărei apariție ne bucură mult: Hibernalia, de Veronica D. Niculescu. După acest volum, prognoza anunță o ninsoare de titluri: cinci cărți noi în colecția Interviu, multe noutăți în colecția Muzicală, o serie de autor ș.a. Așa cum ne-am obișnuit cititorii, tot anul acesta vom adăuga câteva titluri de poezie și roman de primă mână în portofoliul editurii.

lofo casa de pariuri literare

Mai multe detalii dezvăluim pe parcursul anului. Un lucru este sigur: Casa de pariuri literare vă va surprinde pozitiv și în 2016.

CHARMIDES

Dan Coman

Editor

 

Cărți multe și faine la Charmides, normal. În primul rând, debuturile în poezie (la începutul anului vor apărea Daniel Coman și Raluca Boantă), apoi volume noi semnate de Ioan Es. Pop și Ana Dragu, volumul III din Opere complete Angela Marinescu, precum și reeditarea Poemului care nu poate fi înțeles de Ion Mureșan.

CORINT

Roxana Petrescu

PR & Marketing Manager

 

În prima parte a anului 2016 vom publica în cadrul Editurii Corint Junior primul volum din seria Arena 13 de Joseph Delaney (autorul seriei bestseller Cronicile Wardstone – ecranizată în 2015), pentru cei mici cărți cu cel mai îndrăgit personaj de desene animate – Scooby-Doo, iar în colecția Aventură & MisterInsula doctorului Libris de Chris Grabenstein.

Arena 13

Cititorii cărților noastre de istorie se vor delecta cu titluri interesante și de actualitate, cum ar fi: Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis: Povestea nespusă de Barbara Leaming, Afganții. Rușii din Afganistan (1979-1989) de Rodric Braithwate, ISIS. Armata terorii de Michael Weiss, iar cei care îndrăgesc minunatele cărți din colecția Istorie cu blazon vor citi Ocolul pământului în șapte luni și o zi. Egiptul (Jurnalul de călătorie al Principelui Carol de Generalul Găvănescul), Amărâte și vesele vieți de jupânese și cucoane de Constantin Gane.

Insula Doctorului Libris

Fanii seriilor consacrate se vor bucura și în 2016 de continuările acestora, printre care enumerăm: Orașul focului ceresc – cartea a șasea din seria Instrumente mortale de Cassandra Claire, Origini – volumul 4 din seria Lux de Jennifer L. Armentrout, volumul 3 din seria Vânătorii de comori de James Patterson – Aventuri în China –, volumul 4 din seria Eu, haios? de James Patterson, volumul 2 din seria Roboții de James Patterson, volumul 2 din seria Berlin de Fabio Geda și Marco Magnone, cărticele noi din seria Baby Looney Tunes și multe alte suprize editoriale.

Orasul Focului Ceresc

CRUX PUBLISHING

Andreea Sterea

Director al Editurii Crux Publishing

 

În anul 2016 ne propunem să publicăm o serie de volume SF/ F (și nu numai) semnate de autori români și străini.

În primul rând, vom avea parte de continuările unor serii deja începute anul acesta. Volumul al II-lea al trilogiei Predestinare genetică de Ciprian Mitoceanu reia povestea celor două personaje din romanul În sângele tatălui și ne dezvăluie încă și mai multe detalii despre universul distopic creat de autor. Fiind deja în faza de corectură, va puteți aștepta să citiți Insula Diavolului în prima jumătate a anului. De asemenea, volumul al doilea din seria Cartea cu scoarțe de argint, ferecate este în lucru, maestrul Florin Pîtea promițându-ne că ne va ține cu sufletul la gură și zâmbetul până la urechi în timp ce vom urmări aventurile neobișnuiților săi eroi prin lumea fabuloasă a Gorenei. Publicul cititor deja începe să nu mai aibă răbdare așteptând o continuare la romanul Anotimpul pumnalelor, așa că Șerban Andrei Mazilu va reveni în 2016 cu Jocul necromanților, romanul dark fantasy ce continuă aventurile unor personaje îndrăgite din Anotimp.

Cruxlogo

Anul 2016 va însemna și publicarea romanului Ferma de dinozauri de Dan Radoiu, un SF incitant și palpitant pe care abia așteptăm să îl prezentăm fanilor editurii și ai autorului. Oliviu Crâznic are un roman în lucru și sperăm să îl publicăm împreună în toamna anului 2016. Unul dintre cei mai prolifici autori ai noștri, Răzvan T. Coloja, pregătește un nou roman de factură transgresivă, Aer și Msbp, care este deja în faza de corectură, așa că va apărea și el destul de curând. Mai avem și alte surprize, desigur, autori români consacrați cu volume excelente, dar, ca să aflați ce și cum, trebuie să stați cu ochii pe știrile editurii. 🙂

În ceea ce privește autorii străini, având în vedere succesul de care s-a bucurat antologia Metamorfoze, probabil că vom începe să lucrăm la o nouă colecție tematică de povestiri semnate de autori clasici care au pus bazele literaturii SF/F universale. Și, pentru că tot promitem de ceva vreme, vom face tot posibilul ca anul acesta să publicăm una (sau mai multe) dintre nuvelele semnate de Robert E. Howard care îl au ca protagonist pe Conan Barbarul.

Cum spuneam, avem și câteva surprize puse deoparte despre care încă nu spunem nimic, dar fiți cu ochii pe noi și urmăriți știrile Crux! Va urăm un an nou excelent și nu uitați să trăiți fantastic!

CURTEA VECHE PUBLISHING

Miruna Meiroșu

PR Manager

 

Cărțile în pregătire la Curtea Veche Publishing pentru anul acesta sunt:

* „Abecedar de nutriție” de Mihaela Bilic – prima carte de nutriție pentru copii scrisă de un medic nutriționist din România;

* „Lecția de machiaj” de Mirela Ecobici – prima carte de make-up scrisă de un make-up artist român;

* „Toți marketerii sunt mincinoși” de Seth Godin;

* „Marele Gatsby” – repovestire pentru copii, în colecția „Cărțile copilăriei”.

postcards-Caltia_cover_m03

De asemenea, vom lansa o serie specială de postcards dedicată maestrului Ștefan Câlția.

FRONTIERA

Ileana Achim

Director editorial

 

Ce este acela „savant idiot” sau „savant autist”? Ce se întâmplă cu copiii autiști când devin adulți? De ce atât de mulți dintre părinții lor sunt oameni de știință sau ingineri? Dacă bunicul tău a fost un inventator cu apucături ciudate și cam sălbatic în privința relațiilor cu oamenii, e posibil să fi fost autist? Este într-adevăr autismul o epidemie modernă?

Coperta 1 Neurotriburi

Neurotriburi. Istoria uitată a autismului de Steve Silberman (trad. Anca Bărbulescu) este o carte fascinantă despre diferențele dintre noi și despre felul în care istoria omenirii a fost marcată decisiv de oameni care astăzi ar fi considerați autiști. De la Henry Cavendish și Paul Dirac la Temple Grandin, de la medicul vienez Hans Asperger la Leo Kanner și Bruno Bettelheim, autorul povestește cu talent, nerv și erudiție o istorie altfel, a unei neurodiversități îmbogățitoare.

Cartea a obținut premiul Samuel Johnson în 2015 (cel mai important premiu de non-ficțiune din Marea Britanie), iar cuvântul înainte este scris de Oliver Sacks, cu puțin timp de înainte de moarte.

HECATE

Diana Bogdan

Comunicare Hecate

 

Anul 2015 a însemnat pentru Hecate deschiderea porților editurii și librăriei de pe strada Olari nr. 8 și participarea la Gaudeamus cu primele șapte volume, scrieri care intră sub umbrela principiilor de egalitate și solidaritate socială. În 2016, Hecate își va continua drumul cu lucrări de gândire critică și beletristică menite să deschidă noi căi de înțelegere și acceptare a diferențelor dintre oameni.

Funny Boy: un roman în șase povestiri – titlu în pregătire (Shyam Selvadurai; traducere: Ioana Filat)

Un roman sensibil cu un subiect delicat: experiența maturizării pentru un băiat gay care crește în Sri Lanka în timpul Războiului Civil, una dintre cele mai turbulente perioade ale țării. Arije este cel de-al doilea fiu al unei familii privilegiate, un băieţel care preferă să organizeze spectacole împreună cu verișoarele lui mai degrabă decât să se joace cu ceilalți băieți. Atunci când părinții săi descoperă micile jocuri, Arije este forţat să îşi abandoneze copilăria idilică şi să adopte regulile rigide ale lumii adulte.

Funny Boy este o poveste cu o scriitură proaspătă şi impresionantă şi care îmbină convingerile despre dragoste, familie şi apartenenţă cu mesajul puternic al păstrării individualităţii şi respectării propriei personalităţi în ciuda obstacolelor.

The Ethical Slut: A Practical Guide to Polyamory, Open Relationships & Other Adventures – titlu în pregătire (Dossie Easton şi Janet W. Hardy; traducere: Claudia Câmpeanu şi Ovidiu Anemţoaicei)

Pentru oricine a visat vreodată la dragoste, sex şi companie fără limitările monogamiei tradiţionale, acest ghid revoluţionar navighează printre infinitele posibilităţi pe care le pot oferi relaţiile deschise. Dossie Easton şi Janet W. Hardy vorbesc despre abilităţile necesare pentru a menţine un stil de viaţă poli-amoroasă responsabilă şi de succes – de la autocunoaştere şi comunicarea sinceră la practicarea sexului în siguranţă şi formarea unei familii. Astfel, cititorii vor învăţa cum să respecte limitele, să rezolve conflictele şi să definească relaţiile în proprii lor termeni.

Herculine Barbine, zisă Alexina B (Michel Foucault)

Într-o manieră asemănătoare romanelor de dragoste ale secolului al XIX-lea, jurnalul erotic al lui Herculine Barbine spune povestea vieţii sale ca hermafrodit. La naştere, s-a hotărât ca Herculine să fie femeie. O fată credincioasă dintr-un orfelinat catolic, o adolescentă copleşită şi încântată de schimbările corpurilor colegelor ei, o iubită pasională a unei alte profesoare, Herculine este brusc reclasificată ca bărbat. Singur şi debusolat, se sinucide la 30 de ani într-un pod al unei case din Paris.

Michel Foucault, care i-a descoperit memoriile în arhivele Departamentului Francez al Igienei Publice, le prezintă şi le alătură descrierilor medicale bine documentate ale corpului lui Herculine înainte şi după moarte.

logo hecate

Post-umanul (Rosi Braidotti; traducerea: Ovidiu Anemţoaicei)

Post-umanul oferă o contribuţie majoră în domeniul dezbaterilor contemporane cu privire la viaţa digitală, alimentele modificate genetic, tehnologiile reproductive şi alte faţete ale societăţii contemporane. Post-umanul explorează nivelul la care aceste concepte îndepărtează tradiţionala unitate umanistă a subiectului. În loc să perceapă această situaţie ca o pierdere cognitivă, Braidotti argumentează faptul că post-umanul ne ajută să ne folosim mai mult de flexibilitatea noastră şi de multiplele noastre identităţi.

Caliban şi vrăjitoarea. Femeile, corpul şi acumularea primitivă (Silvia Federici; traducerea: Ovidiu Țichindeleanu)

Volumul de literatură nonficţională Caliban şi vrăjitoarea este o istorie a corpului feminin în perioada tranziţiei spre capitalism. Mergând de la revoltele ţărăneşti ale Evului Mediu târziu spre vânătoarea de vrăjitoare şi filozofia mecanică, Federici invesighează raţionalizarea capitalistă a reproducerii sociale. De asemenea, ia în considerare faptul că lupta dintre corp şi minte sunt condiţii esenţiale pentru dezvoltarea forţei de muncă şi a propriei stăpâniri, două principii centrale ale organizării sociale moderne.

HERALD

Delia Gavrilă

PR & Events Specialist

 

Patru titluri care sunt în curs de apariție la Editura Herald:

Misteriile lui Zalmoxis – Constantin Daniel

misteriile_lui_zalmoxis_copertaMisteriile antice la grecii vechi, la romani și, în mare măsură, la egiptenii din Antichitate, au ajuns cu timpul să constituie adevărata religie a acestor neamuri, atunci când adorarea zeilor oficiali a căzut, mai mult sau mai puțin, în desuetitudine.

Or, dupa mărturiile autorilor antici și după cele ale autorilor moderni, tracii, în general, și geto-dacii, în special, au avut misterii foarte dezvoltate. Mai mult, toate misteriile elenice existente la greci în epoca clasică erau de origine tracă, fiind create de traci și impregnate de spiritualitatea tracă. De aceea, am considerat util să studiem aceste misterii ale geto-dacilor, care au constituit, de altfel, ca și la greci și la romani, adevărata esență a religiei lor.

Constantin Daniel

Detalii aici.

Legenda Aurea – Jacques De Voragine

legenda_aurea_2dDin Evul Mediu timpuriu până în prezent, faptele apostolilor au influențat extrem de amplu viața spirituală și pământească a credincioșilor – deopotrivă catolici și ortodocși. În această compilație, venerabilul Jacques de Voragine, numit episcop de Genova în secolul al XIII-lea și apoi canonizat, reuneste întru luminarea sufletească a oamenilor de rând relatări despre viața și faptele celor doisprezece apostoli ai lui Iisus, precum și ale altor sfinți.

Inspirându-se din diverse surse scrise, Jacques de Voragine zugrăvește cu măiestrie narativă și cu un dramatism remarcabil viețile exemplare și minunile săvârșite de ucenicii lui Hristos, care au propovăduit învățătura creștina în toata lumea. Dovada indiscutabilă a talentului de povestitor al cuviosului Jacques este faptul că Legenda Aurea se numără printre cele mai tipărite și mai citite cărți din istorie, aceasta fiind tradusă în numeroase limbi încă de la apariția sa.

Aceasta versiune prescurtată a Legendei Aurea pune la dispoziția cititorului evlavios – ori, poate, pur și simplu mânat de curiozitate – modele de sfințenie și de curățenie spirituală oferite de cei doisprezece apostoli ai lui Iisus, menite să-i călăuzească purtarea și gândurile pe tot parcursul anului. Indiferent că dă sau nu crezare pe deplin relatărilor lui Jacques de Voragine, cei care parcurg textul acestei cărți se vor simți, cu siguranță, mișcați și vor găsi în el o sursă inepuizabilă de înțelepciune și curaj.

Zen – Poarta autentică – Koun Yamada

zen-POARTA-AUTENTICA_resize_final_2dCe este Zenul? Într-o exprimare simplă, Zenul este practica descoperirii adevăratului sine prin experiența directă și prin personalizarea acelei descoperiri în viața de zi cu zi. Descoperirea apare în ceea ce noi numim o experiență iluminatoare…
Valoarea particulară a cărţii de față derivă din faptul că experiența autorului a fost neobișnuit de profundă. Sunt sigur că volumul va fi o veritabilă călăuză pentru cei aflați în căutarea adevărului despre Zen și că va aduce o contribuție durabilă la corpusul literaturii Zen.

Ryōun-ken Masamichi Yamada

*
Iluminarea profundă a lui Kōun Roshi se vedea strălucind în el. Era o prezență puternică și plină de compasiune, o persoană care trezea în mod firesc respectul și afecțiunea în cei care îl cunoșteau. Dorința sa cea mai mare era să îi ajute pe alții să găsească pacea privind în interiorul lor și înțelegând cine sunt. În această carte, el lămurește cum natura intrinsecă a oricărei ființe umane este „terenul comun” unde oamenii de toate rasele, naționalitățile și credințele alcătuiesc o singură realitate. El ne învață că, prin practicarea Zenului și prin ajungerea la aceeași experiență ca Buddha Sakyamuni – realizarea lipsei de sine a tuturor ființelor –, putem transcende diferențele care ne separă și putem găsi pacea adevărată în inimile noastre și în această lume.

Joan Rieck și Henry Shukman

Trezirea este realizarea faptului că atât conţinutul subiectului cât şi al obiectului sunt vide și unitare și că această vacuitate nu este altceva decât schimbarea constantă a lumii fenomenale a formei. Mai bine spus, într-un aspect existența reală este complet vidă și într-un alt aspect este lumea fenomenală a formei ce apare și dispare fără încetare, în conformitate cu legea cauzalității.

Kōun Yamada

Odiseea umană. De la viața în copaci la înțelegerea cosmosului – Leonard Mlodinow

odiseea_umana_cop_finala_2dLeonard Mlodinow ne poartă într-o călătorie pasionantă și plină de inspirație prin incitanta istorie a evoluției umane și prin evenimentele-cheie din dezvoltarea științelor. Simultan, autorul oferă o perspectivă nouă și fascinantă asupra caracteristicilor unice ale speciei și societății noastre, care ne-au ajutat să evoluam de la uneltele de piatră la limbajul scris, abordând nașterea chimiei, biologiei și fizicii moderne, până la lumea tehnologiei de astăzi.

De-a lungul acestei odisei umane, autorul exploreaza condițiile culturale care au influențat gândirea științifică de-a lungul secolelor, precum și personalitățile pitorești a câtorva dintre marii filosofi, savanți și gânditori: Isaac Newton, care își înfigea ace în ochi pentru a înțelege mai bine schimbările suferite de lumină și culoare, Antoine Lavoisier, care timp de două săptămâni a băut doar lapte, ca să cerceteze efectele acestuia asupra propriului corp. Charles Darwin, Albert Einstein, Werner Heisenberg și multe alte minți mai puțin cunoscute, dar la fel de strălucite populează aceste pagini și fiecare dintre poveștile lor arată cât de multe dintre succesele umanității pot fi puse pe seama căutării încăpățânate de răspunsuri la întrebări simple (de ce? cum?), puse cu mult curaj.

Odiseea umană: de la viața în copaci la înțelegerea cosmosului este o carte pentru iubitorii de știință și pentru toți ce interesați de gândirea creativă și de efortul nostru nesfârșit de a ne înțelege lumea. Foarte informată, accesibilă și impregnată de umorul caracteristic autorului, această lucrare profundă reprezintă un omagiu impresionant adus curiozității intelectuale a omenirii.

Alte detalii aici.

HERG BENET

Alexandru Voicescu

Director Editura Herg Benet

 

În cazul Herg Benet, 2016 va fi cel de-al șaselea an de existență, ceea ce înseamnă că nu mai suntem chiar la grădiniță – este foarte important pentru noi să oferim publicului volume consistente, atractive, care se diferențiază de tot ce există pe piață, așa cum am încercat și până acum. Avem deja un public fidel, care este dispus să citească tot ce apare nou la Herg Benet, iar asta este în primul rând o responsabilitate: trebuie să fii conștient că publicul are așteptări mari. Desigur, ca editor, lucrul acesta te și motivează puternic.

În primăvară vom avea romane noi de la câțiva autori ai căror cititori le așteaptă deja cu mult entuziasm cărțile: Cristina Nemerovschi va publica „Rockstar” – a 13-a ei carte, despre care încă nu a dezvăluit nimic, Lavinia Călina va continua seria „Neamul Corbilor” cu volumul 2, intitulat „Blestemul zorilor”, după ce primul volum i-a lăsat pe fani extaziați și nerăbdători să vadă cum va continua povestea.

Flavius Ardelean ne va oferi partea a doua din ciclul „Miasma”, „Tratat de rezistența materialelor”, care continuă misterioasa și întunecata poveste din „Scârba sfântului cu sfoară roșie”. Pentru că Lumea nu e ceea ce pare a fi. Până și ne’Lumea se teme de ea. La câteva secole după dispariția sfântului Taush, într-o lume în care începuturile sunt de mult mituri, în fosta cetate Mandragora, un preot găsește pe treptele bisericii din cartierul Primi un ars misterios pe care îl adoptă și-l îngrijește ca pe propriul fiu, scăpându-l astfel de la moarte. Câteva luni mai târziu, adolescentele cetății cad într-un somn adânc din care nu se mai trezesc. Medicul Algor Kunrath și farmacistul Alambiq, preotul Sarban și povestitorul Alecu Deleanu, inocenta Lili Bunte și ucenicul Bruno Krabal, Hâdul platformelor, Omul cu cap de cal și cohorta sa de oameni-șobolani, Jumătat’ de Om cu ai săi cerșetori din Burta Vacii – oameni și ne’Oameni prinși în luptă în ultimele zile ale cetății Alraunei.

logo herg benet

Alexandru Voicescu, după debutul cu „Malad”, revine cu un nou roman, „Fata de la nord de ziuă”. După moartea tragică a soției sale, Gérard – un profesor francez de istorie a artei – decide să se retragă o perioadă în nordul îndepărtat al Europei. Liniștea pe care o caută în meditație printre fiordurile Norvegiei este întreruptă de întâlnirea accidentală cu o tânără ce urmează cursurile unei stranii școli locale de fotomodele, a cărei deviză este „Sine Anima”.

Cristina Boncea va lansa continuarea romanului „Octopussy”, o carte deopotrivă controversată și iubită de cititori, iar Anna Vary (care, după cum unii știți deja, este un pseudonim al Cristinei Nemerovschi), autoarea trilogiei „Ultima vrăjitoare din Transilvania”, va debuta o nouă serie, „Cronicile fetei lup”. Seria va avea un număr mare de volume, iar cei care au citit „Ultima vrăjitoare din Transilvania” vor regăsi personaje pe care le îndrăgesc și în această nouă serie.

Critica literară va fi reprezentată de Petrișor Militaru, cu „Portretul poemului la tinerețe”, iar la poezie cititorii vor avea parte de ediția a doua a volumului de debut al lui Ștefan Bolea, “Război civil”. În ce privește debuturile, Ioana Duda va lansa un volum de proză scurtă și eseuri intitulat „Instinct” și… în premieră la Herg Benet, vom avea și o carte de bucate: „Poftă bună! Cu Gina Bradea”, pentru că și cititorii noștri gătesc, chiar dacă sunt, în mare parte, vampiri.

Desigur, acestea sunt doar o parte dintre titlurile pe care le veți găsi în 2016 în librăriile partenere și la târgurile de carte. Surprize, desigur, vor mai apărea pe parcurs. Ne puteți urmări pe site-ul hergbenet.ro, pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă, și vă așteptăm la evenimentele noastre.

HUMANITAS

Ioana Iancu

Coordonator PR & Marketing, GRUPUL HUMANITAS

 

Ianuarie-martie 2016

Humanitas Fiction

Ismail Kadare – Firida rușinii

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, pe fundalul decăderii inevitabile a Imperiului Otoman, Ali Pașa din Ianina își clădește un principat independent. Pentru a preîntâmpina multiplicarea rebeliunii în întregul imperiu, sultanul îl pedepsește cu cruzime și-i expune capul în piața centrală din Istanbul, în firida destinată trădătorilor. În simbolistica otomană, în felul acesta trupul este despărțit de centrul gândirii și al impulsurilor anarhice. Firida rușinii, transformată într-un fel de muzeu macabru al capetelor tăiate, devine punctul de atracție pentru locuitorii capitalei și un avertisment pentru demnitarii tentați să trădeze.

Pornind de la acest adevăr istoric, Ismail Kadare reconstituie cariera acestui personaj misterios, născut albanez, dar integrat perfect în mecanismul înșelător al administrației otomane. Conform mărturiilor vremii, Ali Pașa a fost un admirator al lui Napoleon Bonaparte, cu care a întreținut relații diplomatice, și l-a găzduit pe poetul englez George Byron în drumul său spre Grecia și spre propria-i moarte. A întreținut o curte plină de fast, ceea ce nu l-a împiedicat să se comporte ca un satrap oriental: el este cel care a distrus și ars în două rânduri capitala aromânilor din Balcani, orașul Moscopole. Și tot el a înăbușit opoziția de la curtea sa și a strivit fără milă orice tentativă de a i se contesta autoritatea. Departe de a scrie un roman istoric, gen pe care nu l-a cultivat niciodată, Kadare reconstituie cu migală și sarcasm atmosfera capitalei otomane, dominată de puterea absolută a suveranului, și angrenajul cumplit căruia îi cad victimă nu numai cei învinși, ci și învingătorii.

Isabel Allende – Amantul japonez

O dublă poveste de dragoste, la distanță de mai bine de jumătate de secol, se dezvăluie treptat în Amantul japonez. În 1939, când Polonia e amenințată de nazism, Alma Belasco e trimisă de părinți să trăiască la San Francisco, alături de mătușa și de unchiul ei care locuiesc într-un conac opulent. Inițial timorată de noua ei familie și incapabilă să se integreze, Alma va stabili în cele din urmă o legătură profundă, pentru toată viața, cu fiul grădinarului familiei, Ichimei. După atacul japonezilor de la Pearl Harbour, cei doi sunt despărțiți cu cruzime, iar Ichimei ajunge într-un lagăr, împreună cu familia sa. Multe decenii mai târziu, Alma e una dintre bătrânele excentrice care populează azilul de lux Lark House din San Francisco. Cu răbdare și infinită tandrețe, Irina Bazili, o tânără îngrijitoare din Republica Moldova cu o poveste tristă în propria biografie, ajunge să descopere treptat povestea de dragoste dintre Alma și Ichimei, care de fapt nu luase niciodată sfârșit, și își găsește în ea izbăvirea.

humanitas

Care Santos – Pofta de ciocolată

Destinele a trei femei, din trei secole, unite de pasiunea pentru ciocolată, ale căror mâini au mângâiat aceeași ciocolatieră fină, din porțelan alb, produsă în manufacturile de la Sèvres. Un triptic fascinant, care reface, în sens invers, în scriituri şi pe tonalităţi diferite, istoria parfumatei băuturi coborând în timp din prezent până în secolul XVIII, de la sofisticata ciocolată cu condimente de astăzi la cea artizanală. „Aerul pe care îl respiră” personajele – reale și imaginare, îmbibat de aromele ciocolatei și de magia muzicii, le îmbibă, la rândul lui, toate trăirile – dragoste, trădare, dorințe, ambiții – în orașul dulciurilor și al operei, Barcelona.

Traducere din catalană de Jana Balacciu Matei. Roman câştigător al Premiului Ramon Llull

Otrava iubirii – Eric Emmanuel Schmitt, un pandant la romanul scriitorului francez publicat la începutul anului 2015, Elixirul dragostei

Humanitas

Mihai Eminescu – Versuri din manuscrise
O ediţie îngrijită de Ioana Bot şi Cătălin Cioabă

Versuri-din-manuscriseMulte, foarte multe dintre versurile eminesciene postume ne-au rămas până acum necunoscute. Și asta fiindcă, pentru editori, efortul uriaș de a pune în ordine complexitatea neobișnuită a manuscriselor lui Eminescu a fost mereu dublat de greutatea de a decide între ceea ce este provizoriu și definitiv. Dar provizoriul, la Eminescu, își are desăvârșirea sa, uneori la fel de exemplară ca a formei definitive. A venit vremea, poate, să ne dăm seama de acest lucru și să descoperim ceea trebuia odată și o dată descoperit: o altă față a poetului Eminescu, un „sunet secund“ al creației sale poetice, ce se face auzit, în chip indubitabil, în versurile lăsate până acum „în penumbra“ tiparului.

Volumul de față adună multe dintre acele „crâmpeie închegate“, cum le numea Perpessicius, pe care acesta doar le-a transcris și tipărit în mărunta literă a aparatului critic din ediția de Opere, dar pe care le-a „uitat“ totuși acolo. Readunate cu grijă și puse împreună, ele își regăsesc ceva din rostul lor inițial: acela de a fi poezie.

Grigore Lăcusteanu – Amintirile colonelului Lăcusteanu

Text integral, editat după manuscris, cu o introducere de Ion Filitti, note de Radu Crutzescu şi un comentariu istoric de Ioan C. Filitti

Amintirile-colonelului-Lacusteanu.„Român verde, conservator, rusofil, de temperament sanguin-coleric – acesta pare a fi, după propria-i mărturisire, ofiţerul de carieră Grigore Lăcusteanu. Se numără printre puţinii care simt nevoia să aştearnă pe hârtie gânduri despre sine, despre familie ori despre lumea în care trăiesc. Vălmăşagul de la 1848, acel «furnicar de crai» în care «toţi am greşit, toţi am suferit», căci «au fost o zăpăcire obştească», are în persoana memorialistului un cronicar atipic. Aflat în mijlocul evenimentelor, silit să fie mereu la pândă, «iute şi violent», Grigore Lăcusteanu trăieşte intens întâmplările de familie şi deopotrivă pe cele din jur. Notele sale, în mare parte subiective, ca orice elaborat de factură memorialistică, vin în răspăr cu istoriografia comunistă care s-a insinuat în societatea noastră vreme de mai multe decenii. De aici şi curiozitatea noastră îndreptăţită de a asculta et altera pars.

Potrivnic statornic al «golanilor» şi convins că doar Dumnezeu, «cu ajutorul blagoslovitei Rusii, poate salva România», Grigore Lăcusteanu, ca ofiţer, e amestecat în revoluţie – pentru a o reprima –, e arestat, scapă şi e gata să se pună în slujba invadatorilor ruşi şi turci. Ceea ce şi face.

Până atunci însă urmăreşte cu acuitate evenimentele, restituindu-ni-le cu condeiul unui libretist de operetă.“ (Ion FILITTI)

Oliver Sacks – În mișcare.O viață

In-miscareLa începutul anului 2015, aflând că mai are puţin de trăit, Oliver Sacks a trimis cotidianului New York Times o declaraţie în care spunea: „Îmi revine acum să aleg în ce fel voi trăi lunile care-mi rămân de trăit. Ar trebui să fie în cel mai plin, mai profund şi mai productiv mod cu putinţă.“

Două luni mai târziu îi apărea ceea ce avea să fie ultima sa carte, un volum de memorii în care autorul Omului care îşi confunda soţia cu o pălărie priveşte în urmă cu seninătate şi nostalgie, cu un umor menit să spulbere orice urmă de autocomplezenţă, dar şi cu încredinţarea că viaţa nu i-a fost zadarnică. De la patima pentru motociclete şi haltere din tinereţe până la cea pentru înot şi scufundări nutrită până în ultimii ani, de la pasiunea pentru chimie şi medicină la frământările privind calea de urmat în practica medicală şi neastâmpărul cercetătorului dedicat fără rest neurologiei şi fiziologiei, întreaga viaţă a autorului pare să fi stat sub semnul unei mişcări necontenite şi al unei energii fără margini. Mai presus de toate însă, prin evocarea numeroasei sale familii şi a numeroşilor săi prieteni (printre care Thom Gunn, A.R. Luria, W.H. Auden, Francis Crick sau Robert De Niro şi Robin Williams), prin evocarea atâtor pacienţi cărora le-a purtat un interes şi o compasiune nesmintite, memoriile lui Oliver Sacks vorbesc despre marea lui dorinţă de a înţelege, despre căldura umană care i-a animat întreaga viaţă şi activitate şi, nu în ultimul rând, despre marea bucurie a scrisului.

Martin Bojowald – Ce a fost înainte de Big Bang? O istorie întreagă a universului

Cel mai ambiţios proiect ştiinţific al vremurilor noastre este, probabil, încercarea de a uni mecanica cuantică (teoria valabilă la scara microcosmosului) cu relativitatea generală (teoria care îşi vădeşte importanţa la scara cosmosului) – două domenii ale cunoaşterii ce par să se afle pe poziţii ireconciliabile. O primă tentativă de unificare e dată de teoria corzilor, prezentată pe larg în Universul elegant de Brian Greene, carte apărută în seria de ştiinţă a Editurii Humanitas. Există însă şi o teorie complementară, gravitaţia cuantică cu bucle, care porneşte de la ideea că spaţiul şi timpul nu sunt divizibile la infinit.

Martin Bojowald este unul dintre pionierii acestei noi direcţii de cercetare şi e iniţiatorul cosmologiei cuantice cu bucle – aplicarea teoriei la cosmos în ansamblul lui. Concluzia sa – împărtăşită de mulţi fizicieni – este că, înaintea universului pe care îl vedem astăzi în expansiune, a existat un alt univers, care s-a contractat. Întrebarea tulburătoare la care răspunde Bojowald în cartea de faţă este ce putem afla despre precedentul univers.

Gabriela Maaz

Director de promovare, GRUPUL HUMANITAS*

 

În afară de titlurile amintite mai sus, în lunile următoare va apărea un nou volum de Gabriel Liiceanu, Ce înseamnă a gândi, iar în seriile de autori români vor fi publicate titluri noi de Andrei Pleşu, Lucian Boia, Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu.

Tot la Humanitas apar în curând cărţile a doi deţinători ai Premiului Nobel pentru literatură:

Svetlana Aleksievici
Timp second hand. Sfârșitul omului roșu
Traducere din rusă de Luana Schidu

Au trecut două decenii de la căderea imperiul sovietic și, încetul cu încetul, Rusia pare a face pași înapoi spre vremea Războiului Rece. Tinerii ruși, care nu împărtășesc visurile de pace ale părinților lor, se hrănesc cu iluzia apusei grandori, visează un alt imperiu atotputernic și-l socotesc pe Stalin vizionar, nu tiran. Generația dinaintea lor, cea care a trăit în două lumi, se luptă încă să-și afle identitatea, să-și găsească drumul. Aceasta e noua Rusie pe care o zugrăvește Svetlana Aleksievici în cea mai recentă carte a sa, Timp second-hand. Sfârșitul omului roșu, în curs de publicare în peste 25 de țări.

Mario Vargas Llosa, Civilizaţia spectacolului şi Adevărul minciunilor, ambele în traducerea lui Marin-Mălaicu Hondrari

 

Svetlana Aleksievici - credit foto: Margarita Kabakova

Svetlana Aleksievici – credit foto: Margarita Kabakova

Un titlu important ce va aparea în luna februarie este În umbra Europei. Două războaie reci şi trei decenii de călătorie prin România şi dincolo de ea de Robert D. Kaplan.

La Humanitas Fiction vor aparea în 2016 cărţile a cinci laureați ai Premiului Nobel pentru literatură:

J.M. Coetzee, Foe, traducere de Irina Horea, colecţia Raftul Denisei
Dario Fo, Fiica Papei, traducere Vladimir-George Russo, colecţia Raftul Denisei
W.B. Yeats, volumul de proză Rosa Alchemica, traducere de M. Ivănescu
Herta Muller, Patria mea într-un sâmbure de măr, traducere de Alexandru Şahidian, serie de autor
Mo Yan, Povestiri, traducere de Luminiţa-Rodica Bălan

 

Mario Vargas Llosa - credit foto: Fiorella Battistini

Mario Vargas Llosa – credit foto: Fiorella Battistini

Dintre titlurile importante ale lui 2016 la Humanitas Fiction le menţionez pe următoarele:

Amos Oz, Iuda, traducere de Marlena Braester, serie de autor
Lumina pe care n-o putem vedea de Anthony Doerr, câştigător al Premiului Pulitzer 2015 pentru ficțiune, tradus în peste 40 de limbi.
Boualem Sansal, 2084. Sfârşitul lumii, traducere de Doru Mareş, volum recompensat cu Grand Prix du roman decernat de Académie Française şi Premiul pentru cel mai bun roman francez pe 2015 acordat de revista Lire.
Nikos Kazantzakis, Sărăcuţul lui Dumnezeu, traducere de Ion Diaconescu
Ludmila Uliţkaia, Imago, traducere de Gabriela Russo

Amos Oz - credit foto: Colin McPherson

Amos Oz – credit foto: Colin McPherson

 

În 2016, Editura Humanitas Fiction, împreună cu mari edituri din peste 25 de ţări, publică primele două romane din proiectul internaţional Hogarth Shakespeare care reuneşte importanţi scriitori ai lumii reimaginând piesele marelui Will, Fisura timpului de Jeanette Winterson, Shylock este numele meu de Howard Jacobson.

Semnalez, de asemenea, un debut excepţional în colecţia Raftul Denisei: romanul Poate Eszter de scriitoarea germană Katja Petrovskaja, deţinătoare a cinci premii germane importante, printre care Ingeborg-Bachmann-Preis, în traducerea lui Alexandru Şahidian.

LITERA

Mihaela Vodă

PR & Marketing Coordinator

 

Anul 2016 aduce noutăți editoriale de excepție la Editura Litera, dar și consolidarea unor colecții deja existente.

Un eveniment editorial important al anului 2016 îl reprezintă publicarea câștigătorilor premiilor Nobel 2015 – Svetlana Alexievici – și Man Booker 2015 – Marlon James.

Pe lângă acești mari autori, colecția de ficțiune va continua în 2016 cu câteva dintre cele mai mari bestselleruri internaționale, printre care Everything I Never Told You de Celeste Ng, și cu serii de mari autori, precum Alice Munro, Richard Flanagan sau Karl Ove Knausgard.

Vom continua colecția de cărți de colorat pentru adulți, o colecție care și-a modificat statutul din hobby în terapie și obișnuință, cu două noi titluri Johanna Basford, cu alte titluri fascinante – Alice în Țara Minunilor, mandale și obiective turistice, dar și o carte de colorat dedicată fanilor Game of Thrones.

logo litera

În domeniul gastronomiei, poate unul dintre cele mai în trend hobby-uri ale momentului, vom completa colecția cu două mari nume: Yotam Ottolenghi și Martha Stewart.

Colecția Kronika, lansată în 2015, va continua prin publicarea unor autori de prestigiu internațional, dintre care menționăm Boris Johnson și Erik Larson, iar colecția CEO Must Read va continua cu titluri dedicate specialiștilor din domeniul afacerilor: The Great Escape de Angus Deaton și Superforecasting de Philip Tetlock și Dan Gardner.

Și în domeniul limbilor străine, anul 2016 va fi marcat de o nouă serie de cărți aflate sub garanția internațională a numelui Pons.

Litera va publica și o serie de albume de călătorii și enciclopedii de la edituri de prestigiu, precum National Geographic sau Dorling Kindersley.

În domeniul cărților pentru copii, îndrăgitele personaje Disney își vor continua aventurile și vor apărea mai multe cărți de activități cu formate interactive, enciclopedii și licențe noi.

NEMIRA

Dana Ionescu

Redactor-șef Editura Nemira

 

Charlie Chaplin, Viața mea, Colecția Yorick, coordinator Monica Andronescu. Volumul va fi tipărit în coporducție cu centrul Cultural Casa Artelor, Primăria sectorului 3

Tradusă în premieră în limba română, autobiografia legendarului actor reprezintă un fascinant volum de memorialistică . Artele spectacolului și existența în afara scenei și a platoului de filmare, cu lumini și umbre, cu adevăruri și minciuni, se dezvăluie din perspectiva unui creator de geniu, care a fascinat milioane de spectatori și telespectatori.

John Russell Brown (coord.), Istoria ilustrată a teatrului universal, ediția Oxford, Colecția Yorick, coordinator Monica Andronescu, în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Într-o lume în care artele spectacolului se dezvoltă, se reconfigurează, se completează în fiecare zi, cunoașterea trecutului rămâne, desigur, esențială pentru înțelegerea prezentului. Povestea fără sfârșit a teatrului, de la formele lui din Antichitatea greacă până la manifestările lui de azi, e rescrisă acum într-o istorie indispensabilă tuturor cititorilor care studiază arta. Fie că vor să facă din artă o profesie, fie că sunt pur și simplu amatori de artă, cititorii din România vor avea acum la dispoziție o istorie a teatrului care privește spre mai multe continente, sintetizând concepte, forme, stiluri, mișcări într-un continuum ce trebuie revizitat în permanență. După câteva zeci de ani în care în România nu s-a publicat niciun fel de istorie a teatrului, Editura Nemira face un gest de restituție culturală și aduce o lucrare de referință, bogat ilustrată și tipărită în condiții grafice deosebite.

Olivia Manning, Trilogia balcanică (1. Marea șansă, 2. Orașul decăzut, 3. Prieteni și eroi), Colecția Babel, coordonator Dana Ionescu

Capodopera cunoscutei scriitoare britanice Olivia Manning ne invită să revizităm o epocă tulbure din secolul XX, să pătrundem în spații diferite, să trăim iubiri și suferințe diferite, într-o poveste în care istoria joacă un rol important, într-o lume din care face parte și un București despre care știm prea puțin. Destinele se înlănțuie cuceritor într-o literatura rafinată, care are toate calitățile ca să reziste la trecerea timpului.

nemira coming soon 2016

Penelope Fitzgerald, Floarea albastră, Colecția Babel, coordonator Dana Ionescu

Romanul scriitoarei britanice Penelope Fitzgerald, prozatoare de finețe, figură misterioasă a lumii literare, îndelung admirată de Julian Barnes, de exemplu, și până acum necunoscută cititorilor din România, este unul dintre cele mai puternice romane publicate în Anglia ultimelor decenii. Câștigătoare a numeroase premii importante, ultima și cea mai importantă scriere a lui Penelope Fitzgerald revizitează destinul lui Novalis, geniul romantic învăluit în aură de legendă. Întorcându-se în epoca lui Goethe, pătruzând în orașele mici și în universitățile mari din Germania de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Floarea albastră este o lectură tulburătoare pentru intelectul și sensibilitatea omului din mileniul III. Apariția romanului în limba română reprezintă un eveniment adresat tuturor cititorilor atrași de literatura care nu-și epuizează niciodată resorturile, care trimite întotdeauna la ceva de dincolo de cuvinte.

George R. R. Martin, Un cântec pentru Lya, Colecția Nautilus, coordonator Ana Nicolau

Volumul scris de cunoscutul George R. R. Martin cuprinde zece povestiri cuceritoare, în care cititorul se întâlnește cu telepați, fantome, forme de viață neobișnuite și creaturi plăsmuite în lumi neinventate. Un cântec pentru Lya a fost cartea cu care George R.R. Martin a debutat în urmă cu decenii și a prefigurat toate atributele datorită cărora literatura lui avea să câștige mai târziu milioane de cititori din lumea întreagă. În proza scurtă a autorului american e loc pentru mituri care se descompun și se recompun și pentru cunoașterea secretă condusă de o imaginație debordantă care, însoțită de arta de a povesti, te poate duce unde nici cu gândul nu gândești.

Robert Moss, Istoria secretă a visului, Colecția Istoria

O erudită, dar accesibilă incursiune în lumea încâlcită a visului ne oferă cartea lui Robert Moss, autor prezent și în Colecția Philemon, coordonată de Lavinia Bârlogeanu, cu volumul Visul activ. În cartea care se va publica în 2016 cititorii vor descoperi profeții și semne din zona iraționalului, vor face călătorii în timp și se vor întoarce la personalități precum Ioana d’Arc, Mark Twain sau Winston Churchill, vor analiza mașinării și mecanisme ale visului, vor reflecta la întâmplări și destine, vor căuta răspunsuri la întrebări care provoacă gândirea și vor privi, inevitabil, spre propria lor lume interioară.

PANDORA M

Teodora Ivan

PR Manager – Grupul Editorial TREI

 

Ghid de supraviețuire petru adolescenți, de Aija Mayrock – Un ghid pentru copiii de 10-16 ani, scris de o adolescentă care a trecut prin experiența hărțuirii în școală, online ș.a. Un succes fenomenal în Statele Unite. Ediția de față este dublată de sfaturile psihologilor.

Prietena mea genială, vol. 2, de Elena Ferrante – Tetralogia napolitană a cucerit deja cea mai mare piață de lectură din lume, cea de limbă engleză. Povestea celor două prietene, Elena și Lila, începe în anii 50 ai secolului trecut și este nu doar istoria unei prietenii, ci și o frescă socială foarte atent construită.

Anul gândirii magice, de Joan Didion – Una dintre cele mai iubite autoare americane este adusă în fața cititorilor de elită din România cu volumul-cult care a stârnit foarte multe reacții peste ocean.

logo

PanDa: deși este cea mai nouă dintre colecțiile Pandora M, se bucură deja de confirmarea micilor cititori, care s-au îndrăgostit de primele volume ale seriei Elmer, de Arthur cel supărăcios și de Millie cea cochetă. În 2016 vom adăuga două serii spectaculoase pentru cei mici, Max și Pom pom, cărți de educație sexuală și comportamentală semnate de Babette Cole, precum și seria How I fell – care îi ajută pe părinți să discute cu copiii despre trăirile, grijile și problemele lor, un ajutor pentru discuțiile delicate pe care le pot genera curiozitățile celor mici.

POLIROM

Claudia Fitcoschi

Director de promovare și relații cu presa

 

Fiction
Biblioteca Polirom

Tristan Tzara, 7 manifeste dadaiste. Lampisterii. Omul aproximativ, ediție aniversară, cu ocazia centenarului mișcării Dada, ediție îngrijită și traducere din limba franceză de Ion Pop

Orhan Pamuk, O ciudățenie a minții mele, traducere din limba turcă de Luminița Munteanu

Încă din copilăria petrecută într-un sătuc sărac din Anatolia, Mevlut Karataș s-a gîndit în nenumărate seri la viața minunată ce-l așteaptă. Cu școala n-a prea mers cum ar fi vrut, așa că la doisprezece ani pleacă la Istanbul, „centrul universului”, iar vederea acestui loc minunat, a orașului vechi, dar și a celui nou, ce se construiește sub ochii lui, îl farmecă din prima clipă. Dorindu-și succesul neîntîrziat, Mevlut o ia pe urmele părintelui său și vinde bragă pe străzile orașului. Dar norocul îl ocolește. În vreme ce alții din jurul lui fac avere, tînărul își pierde trei ani scriind scrisori unei fete pe care-a văzut-o doar o dată, ca apoi să se căsătorească, fără să știe limpede cum, cu sora ei. Și, deși își iubește soția și familia, se împotmolește la mijlocul vieții într-un șir de slujbe care-i întunecă viitorul. Cu toate acestea, în fiecare seară, fără greș, Mevlut hoinărește pe străzile Istanbulului, vînzînd bra gă și minu nîn du-se de „ciudățenia” care îi răsare în minte de cîte ori privește în jur, pînă cînd soarta îl face să înțeleagă, în sfîrșit, adevăratul sens al existenței lui.

Vladimir Nabokov, Scrisori către Vera, traducere de Veronica D. Niculescu

Una dintre cele mai frumoase și mai emoționante povești de dragoste ale secolului trecut: pentru prima oară, universul secret al acestei iubiri se dezvăluie cititorilor, o fascinantă călătorie, de asemenea, în laboratorul creației unui mare scriitor.

Ca sa nu te pierzi prin cartier 3 pref B

Jonathan Franzen, Puritate, traducere de Iulia Gorzo

Cel mai nou roman al lui Franzen, în care romancierul american sparge granițele Americii pentru a se aventura într-o călătorie pe vechiul continent, dar și într-o călătorie în timp. Sexualitate, Wikileaks, Berlinul de Est, toate se întîlnesc în poate cel mai bun roman de pînă acum al lui Franzen.

Zeruya Shalev, Durere, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu

Eroina romanului Durere s-a numărat, ca și Zeruya Shalev, printre victimele unui atentat terorist. A traversat trei operații grele, dar și-a continuat existența ca apreciată directoare de școală. Mult mai tîrziu, durerile îi revin și, la un cabinet de algiatrie, se reîntîlnește cu bărbatul pe care, cu aproape 30 de ani în urmă, liceană fiind, l-a iubit cu pasiune și care a părăsit-o. Ajunsă acum la o răscruce a vieții, femeia are de ales între marea ei iubire, renăscută pe neașteptate, și îndatoririle față de bărbatul cu care s-a măritat și de copiii ei, mai ales față de fiica ei, care s-a înstrăinat de mamă și a căzut sub influența unui guru primejdios. Romanul este povestea acestei chinuitoare alegeri.

Nonfiction

Umberto Eco, Scrieri despre gîndirea medievală, traduceri de Ştefania Mincu, Cezar Radu, Corina Bădeliță, Dragoș Cojocaru, ediție cartonată

Toate scrierile lui Umberto Eco despre Evul Mediu, o perioadă care l-a preocupat pe autor încă din timpul studiilor sale universitare.

Scrieri despre gandirea medievala 1

Robert Graves, Miturile Greciei antice, traducere de Ciprian Șiulea, ediție cartonată

Cu un conținut și o structură similare unei enciclopedii, Miturile Greciei antice conține și comentarii, interpretări, variante și explicații suplimentare, provenite din numeroase surse externe, deosebit de prețioase pentru toți cei interesați de o prezentare argumentată și detaliată a zeilor, eroilor și evenimentelor care au inspirat o bună parte a literaturii occidentale.

Barbara Cassin (coord.), Vocabularul european al filosofiilor, traducere coordonată de Anca Vasiliu și Alexander Baumgarten, ediție cartonată

O lucrare monumentală despre terminologia filosofică a limbilor europene

Irina Procopiu, Pagini de jurnal, Biblioteca Memoria, traducere și ediție îngrijită de Georgeta Filitti

Viața cotidiană și intrigile de curte, saloanele literare și artistice ale timpului, precum și personalități culturale ori prietenele autoarei din înalta societate sînt zugrăvite în acest amplu jurnal scris într-un ritm alert, asemenea unui scenariu de film.

Miturile Greciei Antice

Jonathan Haslam, O nouă istorie a serviciilor secrete sovietice, Historia, traducere de Ioana Aneci

Pînă acum, istoriile serviciilor secrete sovietice s-au axat exclusiv pe KGB, lăsînd serviciile speciale și cele militare învăluite în mister. Bazîndu-se pe surse anterior neglijate, Haslam arată cum acestea au fost de fapt cruciale pentru supraviețuirea statului sovietic, mai ales după moartea lui Stalin, cînd Războiul Rece a devenit mai încrîncenat și unii agenți comuniști pe care se bazase regimul – Klaus Fuchs, soții Rosenberg, Donald Maclean – au fost demascați. După aceste eșecuri, Nikita Hrușciov și succesorii săi au renunțat la recrutarea ideologică, recurgînd la șantaj și mită. Noua tactică a fost atît de eficientă, încît nu putem trage decît o singură concluzie: în final, Occidentul a cîștigat în ciuda războiului spionilor, și nu datorită acestuia.

Orlando Figes, Crimeea, Historia, traducere de Irina Vainovski-Mihai

Volumul istoricului Orlando Figes constituie o reinter pretare impresionantă a acestui conflict modern și totodată tradițional, pe baza unui mare număr de surse rusești, franceze, otomane și britanice. Reînviind soldați și ofițeri din tranșeele înzăpezite, chirurgi ce operează pe cîmpul de bătălie și figura fanatică a țarului Nicolae I, Crimeea spune povestea unui război tragic.

Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, Historia, traducere de Adrian Șerban

O sinteză captivantă inclusiv pentru publicul larg, care reface parcursul lui homo sapiens de la apariția sa și pînă astăzi în încercarea de a răspunde unor chestiuni încă controversate: cum a învins homo sapiens în lupta cu celelalte specii pentru supremație? De ce oamenii și-au unit forțele pentru a crea orașe și imperii? Cum am ajuns la lumea globalizată de astăzi și cum ar putea arăta lumea noastră în viitor?

Criza zonei euro

Daniel Dăianu, Giorgio Basevi, Carlo D’Adda, Rajeesh Kumar (coord.), Economie și Societate, Criza zonei euro și viitorul Europei, traducere de Cătălin Drăcșineanu

Criza zonei euro și viitorul Europei oferă o perspectivă unică asupra problemelor economice și sociale cu care se confruntă Uniunea Europeană și o contribuție pentru îmbunătăți rea gestionării acestora.

Heinrich Harrer, Întoarcerea în Tibet, Hexagon. Cartea de călătorie, traducere de Orlando Balaș

În decorul unor mănăstiri ruinate și al frumo șilor și misterioșilor munți Himalaya, Harrer evocă cu multă însuflețire Tibetul liber de odinioară, în care religia și credința erau elemente centrale ale vieții de zi cu zi, precum și națiunea ocupată de astăzi, amenințată să-și piardă cultura profund spirituală.

Will Gompertz, Gîndește ca un artist, Hexagon. Practic, traducere de Lucia Popovici

O carte inteligentă, nu lipsită de umor, cu multe sfaturi și idei care te ajută să-ți valorifici talentul și să-ți dezvolți creativitatea în orice domeniu.

O fecioara_1

Alte cîteva titluri de neratat!

José Saramago, Ridicat la cer, Biblioteca Polirom
Ida Simons, O fecioară nesăbuită, Biblioteca Polirom
Patrick Modiano, Ca să nu te pierzi prin cartier, Biblioteca Polirom
Jón Kalman Stefánsson, Tristețea îngerilor, Biblioteca Polirom
María Dueñas, Cumpătarea, Biblioteca Polirom
Andrei Oișteanu, Sexualitate și societate, Seria de autor
Petrarca, Despre ignoranță: a sa și a multora, Biblioteca medievală
Orlando Figes, Revoluția rusă, 1891-1924. Tragedia unui popor, Historia
Jonathan Clements, Scurtă istorie a samurailor, Hexagon. Istorie
Pierre-Jean Luizard, Capcana Daesh. Statul Islamic sau reîntoarcerea Istoriei, Hexagon
Jan Morris, Veneția, Hexagon. Cartea de călătorie

PUBLICA

Angela Naghi

Director de promovare și relații cu presa

 

Titluri Publica ce vor apărea în prima jumătate a anului 2016:

În 2016 vom lansa edițiile în limba română ale celebrei Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth and Happiness – de Richard Thaler și Cass Sustein + bestsellerul lui Charles Duhigg, The Power of Habit;

Small Data de Martin Lindstrom, autorul Buyology, Branduri senzoriale și Brandwashed. Martin va lansa cartea la finalul lunii februarie în NY, iar în 10 martie va fi la București în cadrul conferinței organizate de BrandEmotion, unde vom lansa împreună ediția în limba română a cărții.

Modern Romance – mixul între amuzantul Aziz Ansari și sociologul Eric Klinenberg ne oferă una dintre cele mai interesante cărți recente, despre dragostea în zilele noastre (și influența tehnologiei asupra ei);

More Human. Designing a World Where People Come First – de Steve Hilton, Jason Bade, Scott Bade – o carte despre politici sustenabile și studii de caz despre activități favorabile dezvoltării comunităților locale;

small-data-cover

Black Box Thinking. Why Most People Never Learn from Their Mistakes but Some Do – o carte care ne va deschide ochii, de Metthew Syed;

The Smarter Screen. Surprising Ways to Influence and Improve Online Behavior – de Shlomo Benartzi, Jonah Lehrer – o carte care ne va oferi multe despre cum ne putem folosi de puterea informațiilor din online pentru a ne îmbunătăți personal;

Presence. Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges – de Amy Cuddy;

Originals. How Non-Conformists Move the World – Adam Grant, prefața de Sheryl Sandberg;

Thats Not How We Do It Here va fi noua carte de la John Kotter și Rathgeber, în stilul longsellerului Aisbergul nostru se topește, despre cultura organizațiilor care prosperă după ce trec prin situații nefavorabile. De data aceasta personajele nu sunt pinguini, ci manguste africane (suricate).

sunt-aici-acum-the-mindfulness-project-publica-extra

Noutățile Victoria Books vor fi autobiografia lui Jimi Hendrix Starting at Zero, biografiile lui Michael Jordan și Meryl Streep.

Noile titluri Narator din 2016 continuă seria de povești reale bine scrise cu cel puțin 2 titluri care ne vor ține treji noaptea, pentru că nu vom putea lăsa din mână aceste cărți:

Me Talk Pretty One Day despre cum amuzantul David Sedaris a încercat să învețe franceza, dar și alte eseuri la fel de amuzante;

The Devil and the White City de Erik Larson (pare un thriller fictiv, însă nu e).

Al doilea titlu al colecției Publica Extra este jurnalul de mindfulness: Sunt aici acum.

RAO

Cristina Poterășoiu

Redactor și reprezentant media RAO

 

Ficțiune adulți

Clubul clepsidrelor. Vremea sufragetelor, de Lucy Ribchester – pentru cei care iubesc istoria şi vor să deschidă pagina plină de mister a anului 1912;
Maestrul de la Prado, de Javier Sierra – un periplu prin cele mai puţin cunoscute cronici ale celebrei pinacoteci din lume, Muzeul Prado;
Făuritorul de oglinzi, de Philipp Vandenberg – un roman istoric captivant al Europei de secol 15, în care un meșter din Mainz descoperă secretul fabricării unor oglinzi care arată realitatea… altfel;
Daneza, de David Ebershoff – tema îndrăzneaţă a schimbării identităţii sexuale, inspirată dintr-un caz real;
Daringham Hall. Moștenirea, Kathryn Taylor – secrete de familie demult ascunse şi uitate;
Un veac de singurătate, de Gabriel Garcia Marquez – capodopera care l-a propulsat pe Garcia Marquez pe orbita celebrităţii şi i-a adus Prmiul Nobel (1982);
Francisc de Assissi, Hermann Hesse – povestea vieţii acestui sfânt într-un stil de legendă;
Miniaturista, de Jessie Burton – o poveste despre dragoste şi obsesie, trădare şi răzbunare, aparenţă şi adevăr.

Daneza_coperta

Thriller politic, Spionaj

Țintă marcată, de Tom Clancy – agentul Jack Ryan Jr. aflat într-o nouă misiune de luptă împotriva terorismului;
Enigma reginei, de Steve Barry – istorie, intrigă politică și suspans, scandal diplomatic pe ambele maluri ale Atlanticului;
Un adevăr delicat, de John LeCarré – despre o operațiune de contraspionaj, numită Wildlife, pusă la cale în Gibraltar pentru a captura un jihadist proeminent;
Ţinta: preşedintele, de Dan Smith – un test străvechi al bărbăţiei şi un avion în flăcări deturnat de terorişti;
– Agatha Christie, Poirot – Ediția Colecționarului:
Ucigașul ABC; Doamna McGinty a murit; Muncile lui Hercule; Pisica printre porumbei; Conacul dintre dealuri; După înmormântare; Ceasurile.un-adevar-delicat_1_fullsize

Non-ficțiune adulți

Ordinea Mondială, de Henry Kissinger – gândirea lui Kissinger despre istorie, strategie şi relaţii internaţionale;
Al Doilea Război Mondial, de Antony Beevor – reuneşte elementele disparate ale micilor istorii pentru a compune mozaicul Marii Istorii, aşa cum nu ne-a fost prezentată niciodată, fiecare element găsindu-şi locul care i se cuvine;
Băieţii isteţi: Asalt pe Wall Street, de Michael Lewis – o poveste controversată despre un grup de inadaptabili care au hotărât să dezvăluie lumii ce se întâmplă pe pieţele bursiere;
Lunetistul american, de Chris Kyle – o carte-destăinuire în care un fost membru al trupelor Seal relatează experiența avută ca militar în timpul războiului din Irak:
Marea minciună albă – Michael Levine și Laura Kavanau-Levine – un agent al Administrației Americane Antidrog îi conduce pe cititori de-a lungul unui deceniu de acțiuni sub acoperire.
Bibliotecara de la Auschwitz, de Antonio G. Iturbe – povestea adevărată a unei supravieţuitoare a lagărului de concentrare nazist.

ClubulClepsidrelor_coperta

Biografii

Costel Constantin, un actor printre rolurile sale, de Ioana Bogdan – „Nu vreau să dau lecţii nimănui, dar, pentru mine, definiţia realizării mele ca om a fost şi ESTE aceasta: Hotărăşte-te, conturează, construieşte-ţi un VIS, un vis al tău!“, spune în carte actorul Costel Constantin;
Secolul meu scurt, de Mircea Maliţa – autobiografie, dar şi incursiune în istoria României antebelice şi postbelice;
Poirot și cu mine, de David Suchet și Geoffrey Wansell – actorul care l-a interpretat în serialul de televiziune „Poirot” pe remarcabilul personaj Hercule Poirot al Agathei Christie ne împărtășește experiențele lui din timpul filmărilor;
Lennon, de David Foenkinos – o biografie romanţată, o reconstrucţie ficţională menită să străbată dincolo de fapte, pentru a vedea ce se ascunde în spatele acestora;
Un pedigri, de Patrick Modiano – un fel de jurnal cu stilul literar al fişelor şi notelor, biografia lui Modiano până la vârsta de 22 de ani.

coperta_MaestrulDeLaPrado

Ficțiune copii și tineri

Moștenitoarea focului, Sarah J. Maas – volumul al III-lea din seria Tronul de cleștar;
Cartea lunilor, de Margaret Stohl și Kami Garcia – continuă acțiunea primului volum, A 16-a Lună, din seria Cronicile Casterilor;
Conacul bântuit, de Jonathan Stroud – volumul I din seria Lockwood și asociații;
Craniul din bibliotecă, de Jonathan Stroud – volumul al II-lea din seria Lockwood și asociații;
Cartea speculațiilor, de Erika Swyler – un roman despre puterea cărților, iubire și magie;
Incredibilul jurnal strict secret al Purcelușului, de Emer Stamp – în care Purcelușul își pune întrebări despre lume, despre stăpânul său și despre vecinii de ogradă;
Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupéri – ediție pop-up, povestea tulburătoare despre copilărie, iubire și singurătate, într-o prezentare de excepție, precum și seria Joacă-te și învață cu Micul Prinț: Să învățăm să numărăm cu Micul Prinț, O zi cu Micul Prinț, Să învățăm geografia cu Micul Prinț, În călătorie cu Micul Prinț, Să învățăm politețea cu Micul Prinț, Să învățăm culorile cu Micul Prinț;
Marry Poppins, de P.L. Travers;
Marry Poppins se întoarce, de P.L. Travers.

Enciclopediile Larousse pentru copii, pentru a răspunde curiozității naturale a copiilor faţă de tot ce e în jurul lor:

Primele mele descoperiri (culorile, cuvintele opuse, formele, cifrele);
Enciclopedia celor mici: Animale domenstice; Grădina; Planeta Pământ; Corpul omenesc;
Spune-mi: Spune-mi DE CE?, Spune-mi UNDE? (cu pagini plastifiate, ilustrate bogat și abțibilduri);
Prima enciclopedie Larousse (corpul uman, natura, istoria, animalele, orașele, universul, lumea);
Marea carte a invențiilor (peste 40 de invenții însoțite de explicații și imagini, care cuprind 8 teme diferite: sănătate, hobbyuri, îmbrăcăminte, școală, preșcolari, alimentație, comunicații, transport).

RATIO ET REVELATIO

Otniel Veres

Director general

 

Titlurile pregătite de Ratio et Revelatio continuă conturarea tot mai clară a profilului nostru editorial, în direcțiile ei de bază: filosofie, religie/teologie, literatură, memorialistică și documente. Astfel, cele mai multe apariții editoriale își vor găsi locul în colecția de filosofie (Ratio), teologie (Revelatio), literatură (Biblioteca R&R), însă și alte colecții se vor îmbogăți cu titluri proaspete în 2016. Redăm mai jos cîteva dintre cele mai importante apariții ale anului viitor.

Colecția Ratio-filosofie. Unul dintre cele mai așteptate titluri este semnat de Friedrich Wilhelm von Herrmann și Francesco Alfieri: Adevărul despre ‘Caietele negre’ ale lui Heidegger, trad. Paul Gabriel Sandu. Profesorul Herrmann este ultimul asistent și colaborator în viață al filosofului german, iar Francesco Alfieri este profesor la Universitatea Pontificală Laterană; Sir Anthony Kenny, O nouă istorie a filosofiei occidentale, vol. I-IV, traducere de Antoaneta Sabău, Doru Căstăian, Otniel Vereș; Seria Mediaevalia va continua cu o traducere revizuită a Proslogion-ului lui Anselm de Canterbury, realizată de Alexander Baumgarten; Pseudo-Aristotel, Despre măr și moarte, trad. de Alexander Baumgarten; Remi Brague, filosof catolic francez, Capodopera lui Dumnezeu și alte eseuri; Alberto Castaldini, Ipoteza mimetică. Contribuții la o antropologie a iudaismului, trad. de Raluca Lazarovici Vereș. De asemenea, va fi inaugurată o nouă serie de fenomenologie, al cărei prim titlu va fi: Fenomenologia lui Husserl, de Dan Zahavi, trad. de Iulian Apostolescu și Ioana Zamfir.

logo ratio et revelatio

Colecția Biblioteca R&R. Volumul de nuvele rusești inedite, de secol 19, Odată toamna, sub coordonarea Antoanetei Olteanu; Mariko Nagai (cîștigătoare a Premiului G.S. Sharat Chandra pentru proză scurtă de ficțiune), Povestiri rurale, trad. de Laura Mureșanu; Massimo Carlotto, Creștinii lui Allah, trad. de Raluca Lazarovici Vereș, frescă istorico-socială situată în timpul lui Suleiman Magnificul; Père Lachaise. Povestiri din mormintele Parisului, volum colectiv sub coordonarea Laurei Liberale, trad. de Raluca Lazarovici Vereș; Gerry McDonnell, Am văzut un evreu irlandez, trad. de Petru Iamandi; Lilia Bicec, Testamentul necitit, ficțiune autobiografică. Va continua seria de autor Paul Goma, coordonată de Flori Bălănescu, cu Patimile după Pitești, inaugurîndu-se, totodată, și o serie academică Paul Goma, cu lucrări de cercetare asupra operei autorului.

Colecția Academica. Florin Voica, Friedrich Nietzsche. Filosofia ca pathos tragic și exercițiu de sobrietate; Rosette C. Lamont, Imperativele lui Ionesco. Politicile culturale, trad. de Petru Iamandi.

Seria de autor Dan Slușanschi va continua cu Sintaxa latină.

În colecția Documenta, va apărea lucrarea Richard Wurmbrand în dosarele Securității, de Maria Hulber.

TREI

Teodora Ivan

PR Manager – Grupul Editorial TREI

 

Discursuri care au schimbat lumea, colecție de Simon Sebag Montefiore – Celebrul autor britanic de documentare și volume istorice compune un portret al umanității dintr-o serie de discursuri ale liderilor lumii, pornind de la Iisus și profetul Mohammed la Vladimir Putin și Malala Yousafzai.

Discursuri care au schimbat lumea

Răzbunatorul. Legenda lui Hugh Glass, de Michael Punke – o carte inspirată de cazul real al unui pionier al frontierei americane. Lăsat să moară de camarazii săi, după ce fusese atacat letal de un grizzly, Glass supraviețuiește cu un singur scop: acela de a-i pedepsi pe cei care l-au părăsit.

Razbunatorul

Numele lui Dumnezeu este Milostivire, de Papa Francisc – o carte-manifest pentru contemporaneitate, dar și un mesaj puternic al Papei Francisc pentru toată umanitatea: trebuie să ne întoarcem la valorile esențiale ale creștinismului, dintre care milostivirea este cea mai importantă.

Numele lui Dumnezeu este Milostivirea

Împărăția cerurilor, de Emmanuel Carrere – un roman despre începuturile Bisericii occidentale. Cartea relatează constituirea primelor comunități creștine dupa moartea lui Isus, urmărind îndeosebi destinele apostolilor Pavel și Luca.

Cartea clanului Baltimore, de Joel Dicker – După succesul de acum trei ani cu „Adevărul despre cazul Harry Quebert”, Dicker revine în forță, cu un roman despre istoria tulburătoare a unei familii bogate.

UNIVERS

Alina Hlinski

Redactor-șef Univers

 

Editura Univers va publica în 2016 multe cărţi îndelung aşteptate de cititori. Prima este, desigur, 2666 de Roberto Bolaño, titlu care va şi deschide o consistentă serie de autor. Capodoperă incontestabilă, 2666 este ultimul roman al celui mai important autor de limbă spaniolă (şi nu numai!) de la intersecţia celor două secole ale noastre. Alte serii de autor, nu mai puţin importante: Alessandro Baricco, Javier Marías, Ali Smith, Will Self, Alexandr Soljeniţîn.

Coperta Carte Bolano 2666 I final_OK

Coperta Carte Bolano 2666 II final_OK

Coperta Carte Bolano 2666 III final_OK

Vor apărea şi cărţile care au câştigat concursul de manuscrise organizat de Univers în 2015, după Hendrik de Mol şi Planeta de Aur, de KJ Mecklenfeld, cartea pentru copii deja apărută în noiembrie. Patru cărţi de autori români vor putea fi citite în primăvara lui 2016:

Vlad Roman, Cât mai aproape de tine, roman

Debut. Un bărbat îi scrie unei femei povestindu-i propria ei viaţă, încercând să-i redea ce a pierdut din cauza amneziei de care suferă, chiar şi ce n-ar fi ştiut ea că a pierdut nici dacă şi-ar fi păstrat memoria intactă. “Lumea e complicată ca un tatuaj sub o dantelă” spune unul dintre personajele acestui roman excepţional despre iubire şi identitate, despre spaţiul est-european al prezentului şi despre spaţiul acvatic al amintirii.

Dumitru Crudu, Salutări lui Troţki, povestiri

Dumitru Crudu este deja un autor consacrat, iar prozele sale scurte din acest volum vor face deliciul cititorilor noştri, suntem siguri. Situaţii pe muchie de cuţit, personaje pline de viaţă, un limbaj savuros şi o tăietură de mare precizie a textului recomandă această carte încă de la prima pagină.

Cati Giurgiu, Clavecinul domnului Daumier, povestiri

De o subtilitate şi o eleganţă copleşitoare, prozele scurte din acest rafinat volum îi vor cuceri pe cititorii noştri cei mai exigenţi. O orgă, un clavecin, jazzul baroc, o frază muzicală plutitoare, o tentă de fantastic, atmosferă misterioasă şi personaje cu vieţile aflate cu totul sub puterea muzicii – iată câteva dintre coordonatele acestor bizare melomanii.

Daniela Trăşculescu, O călătorie într-un balon de săpun, carte de colorat pentru adulţi

O distracţie a copiilor poate deveni şi o metodă de relaxare perfectă pentru adulţi. O călătorie într-un balon de săpun vă va ajuta, prin frumoasele desene ale Danielei Trăşculescu, să evadaţi într-o lume a culorilor, a formelor şi a creativităţii descătuşate.

În colecţia Globus, anul va începe din Noua Zeelandă, cu Creatorii de manechine, de Craig Cliff, în acelaşi timp roman istoric, povestea unui naufragiu pe-o insulă pustie, o reinterpretare a unei piese de Shakespeare, o tragedie de la Antipozi. Călătoria la bordul colecţiei Globus va continua cu alte titluri incitante, din Irlanda în Brazilia, trecând prin multe alte ţări.

cop craig cliff

Romanul Secolului XXI va cuprinde autori consacraţi, vor fi şi nume deja cunoscute, dar şi surprize importante. În colecţia Ora 11 fanii autoarei Anne B. Ragde vor avea motive de bucurie, iar mulţi cititori se vor declara încântaţi să citească un roman tare frumos, scris de un poet, Jason Mott, Cei care s-au întors. Un roman despre revenirea din morţi, altfel decât v-aţi putea aştepta!

VELLANT

Anca Dumitrescu

Director editorial Vellant

 

În martie 2016 publicăm cartea-fenomen a Amandei Palmer, Arta de a cere, best-seller New York Times în 2014, un titlu esențial pentru oricine lucrează în domeniul creativității.

Tot în primele luni ale anului 2016 vom publica cartea bine cunoscutei jurnaliste canadiene Naomi Klein, o analiză exhaustivă a relației dintre mediul de afaceri internațional, interesele corporațiilor și impactul acestora asupra politicilor de mediu la nivel global.

În ceea ce privește partea de beletristică, una dintre cele mai importante apariții va fi constituită de prima parte din integrala prozei scurte a Lydiei Davis, constituită din volumele Break It Down și Almost No Memory.

Printre primele apariții Vellant din 2016 se va număra volumul de poezie Trei al lui Sorin Gherguț, ilustrat cu reproduceri după Nicolae Comănescu.

logo vellant

Continuăm seria de autor Antoni Casas Ros cu volumul Lento. Meduza, ce reunește cele mai recente două romane experimentale ale autorului francez.

După Despre fotografie și Boala ca metaforă, seria de autor Susan Sontag continuă cu volumul Împotriva interpretării.

În colecția albumelor de copii ilustrate va apărea Alice în Țara Minunilor, ilustrată de Rebecca Dautremer, cunoscută publicului român cel puțin prin intermediul Prințeselor…, publicată de noi în 2007 și reeditată în toamna lui 2015.

De asemenea, trebuie menționată continuarea seriei coordonate de Alain de Botton The School of Life cu titlurile Cum să fii singur și Cum să prosperi în era digitală.

 

*Later edit (8 ianuarie 2016): Pentru ancheta de față, am luat legătura cu reprezentații editurilor românești pe data de 18 decembrie, rugându-i să revină cu răspunsuri până pe data de 29 decembrie pentru că intenționam să publicăm materialul de față pe 30 decembrie 2015. Fiind perioada sărbătorilor, mulți m-au rugat să trimită texte după Anul Nou; așa se face că articolul a fost publicat pe 5 ianuarie. Cu toate acestea, alții au scris despre cărțile ce vor apărea anul acesta atunci, în decembrie, când planificările editoriale pe 2016 nu erau sută la sută complete. De aceea, în cazul Humanitas, de exemplu, au apărut completări. Și același motiv stă la baza faptului că unele cărți menționate în textele de mai sus sunt deja pe rafturi. 

Sursă imagine principală

8 comentarii
  1. Pingback: Ratio et Revelatio: Noutăți editoriale 2016 | La firul cărţii

  2. IB

    Foarte buna ancheta, felicitari!
    O bila neagra pentru RAO, cele mai multe dintre cartile precizate sunt deja aparute…

    Reply
  3. Eli Bădică Post author

    @IB: Mulțumesc mult, mă bucur tare că v-a fost pe plac!

    Am precizat acum, într-un „later edit” la sfârșitul materialului, grație comentariului dumneavoastră, dar și a completărilor aduse de Grupul Humanitas, de ce unele cărți sunt deja apărute.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *