Acum ceva timp vă spuneam despre îngrijorarea personală a propos de o posibilă cenzură a cărții lui Toni MorrisonThe Bluest Eye. Atunci era vorba despre un grup de părinți ai copiilor de la liceul Adams 12 Five Star School District (Colorado, America) care înaintaseră o petiție pentru a scoate din bibliografiile obligatorii cărțile pe care ei le consideră neadecvate pentru studiu.

Deloc surprinzător, singura carte menționată atunci ca exemplu era cea a scriitoarei afro-americane. Decizia consiliului de conducere a școlii respective urma să fie făcută publică în luna august. Colac peste pupăză, am aflat din presa de peste hotare că un senator din statul Alabama s-a ”alăturat” propunerii cenzurării cărții în cauză, odată cu Asociația Familiei Americane. Acesta este punctul în care americanii mă calcă pe nervi.

Să o luăm cu începutul. Știm, The Bluest Eye conține scene explicite de incest, viol, rasism. Nici nu mai contează în acest punct că volumul este semnat de scriitoarea care a luat premiul Nobel în America în ultimii 20 de ani (cui îi pasă?). Însă să te întorci la varianta cenzurii în școlile publice nu este o soluție din punctul meu de vedere. De ce nu le iau adolescenților americani jocurile video pline de violență, nu le interzic să se uite la televizor – unde văd numai tâmpenii, emisiuni de tip reality show mult, dar mult mai explicite sexual – sau la filme proaste? Dacă tot ne apucăm să interzicem, păi s-o facem până la capăt. Să nu ne oprim la o capodoperă literară.

Censorship

Sursa

O discuție întreagă a stârnit liceul Adams 12 Five Star School District din Colorado. Membrii consiliului au decis, în august, să permită în continuare profesorilor de limba engleză să aibă în bibliografie The Bluest Eye, dar elevii trebuie să aducă la școală permisiunea scrisă a părinților înainte de a citi cartea. Să zicem că nu este o decizie negativă – poate copiii vor fi interesați să citească volumul pe ascuns, să vadă de ce părinții lor le-au interzis să o deschidă. Imaginația mea de bookaholic supărat pe niște pudibonzi care văd probleme fix în literatură merge departe: cum ar fi să se instituie în școli o rețea de dealeri de cărți? Să se dea pe sub mână și să se citească pe sub bănci. Muhaha :).

Burn this

Sursa

Bun. Și acum ajungem la mămicile îngrijorate și la politicienii care ne mănâncă zilele.

One Million Moms, o ramură a American Family Association, s-a alarmat când problema din Colorado a înflorit în vizorul public. Stai puțin, avem The Bluest Eye în bibliografia pentru elevii de clasa a XI-a, în Common Core (un fel de bibliografie națională, trunchi comun de lecturi, creat pentru a îmbunătăți sistemul public de învățământ american prin evaluări naționale și adoptat de peste 40 de state)? Trebuie să ne înfuriem! Să o cenzurăm! cred eu că spuneau mămicile. Cum au decis să acționeze dumnealor? Să ceară îndepărtarea cărții din acest Common Core.

A-Million-Moms

Sursa

The material that is sexually graphic, we don’t agree with it and it needs to be pulled from the curriculum immediately. (…) This book is no different than pornography”, spune Monica Cole, directoarea One Million Moms, adăugând că ea ar pune vreo sută de cărți înaintea acesteia (nu, nu ne ”binecuvântează” cu un exemplu). 

Moralitatea bat-o vina! Glenn Beck, un domn de la The Blaze, a scris și el un articol despre scenele din cartea lui Morrison, fragmente pe care le redă sub titlul Pedophilia, Incest and Graphic Sex: Excerpts from a Common Core reading list book for 11th graders that will make you blush (cu accent pe ”te vor face să te înroșești”, da?).

Episodul politic – senatorul statului Alabama, republicanul Bill Holtzclaw, întrebat și el de CommonBill Holtzclaw Core, a declarat că vrea să vadă The Bluest Eye cenzurată, interzisă în toate școlile. De ce?

I have reviewed excerpts of the book and find the book highly objectionable, from language to the content. I request that you, along with the state Board of Education—using your full control over establishing Alabama’s curriculum standards and content – ensure this book is not included in any reading list adopted by the state of Alabama for any grade level”, i-a scris senatorul lui Tommy Bice, superintendant al statului Alabama.

A citit fragmente?! Lasă, bine că a ajuns cartea și la el pe birou, altfel cine știe dacă se lovea de ea.

Revoltă

Ce se va întâmpla în continuare rămâne de văzut. Dacă v-am stresat cu micile mele comentarii, îmi cer scuze, dar mă revoltă gândul că o carte, fie ea a lui Toni Morrison sau nu, poate fi interzisă din pricina unor acuzații stupide de instigare la violență în școli, de batjocură la adresa lui Dumnezeu sau pretextul moralității. Să fim serioși, sexul nu mai este de mult un subiect tabu sau un secret pentru niciun adolescent (să nu zic copil). Dacă vrem să închidem ochii la lumea în care trăim și să arătăm cu degetul la literatură, vom pica în cap. Ne întoarcem unde am mai fost și … nu ne-a fost bine.

La final, un video de un minut din 2009 în care Toni Morrison vorbește despre cenzură.

 

Surse: mintpressnews.comrightwingwatch.orgtheatlanticwire.comnydailynews.com

Sursă imagine principală: npr.org

 

6 comentarii
  1. Elena Diaconu

    Din pacate tara asta e plina de oameni inchisi la minte, inflexibili si bigoti, mai ales in statele din Sud, foarte conservative.Multe dintre aceste “soccer moms” n-au citit niciodata altceva decat Nicholas Sparks, sunt incapabile sa poarte o conversatie adevarata si sunt aproape sigura ca n-au citit cartea in intregime, ci doar fragmente rupte din context.
    Si in timp ce mamicile astea rupte de realitate militeaza impotriva literaturii, copiii lor experimenteaza nestingheriti cu droguri si sex.
    Welcome to the United States of America, the greatest nation on Earth! We are blessed here with the abundance of stupidity.

    Reply
  2. Pingback: 12 scriitoare care au obtinut Nobel-ul pentru literatură « CER SI PAMANT ROMANESC

  3. bardamu

    Nu orice carte trebuie predată la școală! Nu orice carte trebuie lăsată la îndemâna copiilor!

    Cenzura unei cărți nu înseamnă scoaterea din programa obligatorie pe motive educaționale sau morale.

    Dreptul local de a alege educația copiilor și a influența programa școlară este ceea ce separă un învățământ eficient de unul de centralizat, de stat, unde copiii se duc să ajungă comuni.

    Reply
  4. bardamu

    Posibilitatea părinților de a influența direct educația copiilor lor în scoală e ceea ce diferențiază libertatea de totalitarism comunist.

    Scoala de stat pe standarde primite de la centru te face inevitabil prost și te pregătește să fii victimă a sistemului.

    Când părinții nu au nici o posibilitate de a influența scoala, trăim în totalitarism ideologic.

    PS: Nu stiu despre ce e vorba în acea carte, nu e relevant. Stiu doar că părinții au dreptul și responsabilitatea să controleze educația copiilor lor și orice sistem centralizat care îi exclude ideologic prin standarde impuse de stat e ineficient și imoral.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *