Cred mult în rolul pe care creativitatea îl joacă în vieţile noastre şi, tocmai de aceea, consider că e o trăsătură care nu ar trebui să lipsească din nicio împrejurare care ne conturează fiecare zi. Nu întâmplător vreau să vă prezint câteva idei de împachetat cărţi. Mi se pare că am devenit din ce în ce mai grăbiţi şi că nu mai punem suficient de mult preţ pe gestul de a dărui cuiva un lucru, gest care înseamnă adesea mult mai mult decât a alege pur şi simplu nişte obiecte şi a le pune laolaltă.

Mi-am reamintit, cu ocazia aceasta, de cât de mult îmi plăcea să decupez, să tai, să lipesc hârtie, să încropesc felicitări, să decupez fără milă forme geometrice din orice hârtie îmi făcea cu ochiul (se înţelege, cărţile ieşeau obligatoriu din raza acţiunilor mele neînduplecate).

Şi pentru că recent a fost ziua unei prietene dragi, mi-am propus să fac cercetări noi, la vremuri noi, în ceea ce priveşte arta ambalajului. Aşa am descoperit că nu sunt singura preocupată de acest aspect şi că există, de fapt, o întreagă lume care îndrăgeşte să decupeze, să taie şi să lipească hârtie aşa cum îmi plăcea mie să fac cândva.

M-am înarmat, aţi ghicit, cu instrumentele necesare şi-am testat unele dintre aceste idei. Nu spun că le voi testa în cele din urmă pe toate, dar m-au inspirat cu siguranţă să ies puţin din cercul lucrurilor care-mi sunt la îndemână (sacoşe de cadou cumpărate de-a gata, cutii de cadou care nu transmit nimic sau o împachetare direct cu ambalajul… producătorului). Mă fac vinovată de toate cele amintite între paranteze, să nu mă înţelegeţi greşit. Dar tocmai pentru că vreau să şterg cumva această vină din marele glosar al lucrurilor pe care ştim că nu e bine să le facem şi totuşi le facem, împărtăşesc şi cu voi cele zece idei de ambalat cărţi care mi-au plăcut foarte mult şi care, veţi vedea, sunt în stiluri cât mai diferite.

Puţin neobişnuit acest mod de a împacheta o carte, dar mi-a plăcut tocmai pentru că nu e un lucru la care ne-am gândi în mod normal. Şi am ţinut să vi-l prezint pentru că ne e şi la îndemână: vom sacrifica un ziar pentru a ambala o carte, vom face câteva desene cu o ştampilă sau un marker (un copac şi-o pisică toţi ştim să desenăm suficient de bine încât să nu semene a elicopter şi elefant).

M-a cucerit norişorul acesta şi sper că-mi veţi ierta şi diminutivul cu ocazia acestei idei atât de simple şi veţi recunoaşte, sper, cu atât de mult farmec.

Aţi ghicit. Sunt cu gândul la primăvară, aşa că am ales intenţionat această idee de ambalaj pentru o carte precum e cea de mai jos. Nu că v-aş sfătui acum să rupeţi copacii înfloriţi, dar măcar o narcisă care să poată fi pusă imediat în apă… Sigur găsiţi voi ceva.

Hmmm, miroase a levănţică pe aici şi a poveşti cu iz de Provence. Miroase a vară şi a gânduri de vacanţă. A mii şi mii de feluri în care ne-am putea petrece zilele toride. Până atunci, însă, dacă vrem să încurajăm pe cineva drag să viseze, o astfel de idee de ambalaj poate fi o cale sigură. Cel puţin pentru un zâmbet frumos de mulţumire.

Pentru pasionaţii de fotografie şi nu numai, pentru cei care pun preţ pe amintirile frumoase, o astfel de idee se va potrivi mănuşă. Sunt convinsă că veţi găsi fotografia potrivită. Le avem cu toţii în casă, într-un album sau, în mod cert, pe Facebook.

Recunosc că la început mi s-a părut destul de complicată ideea de mai jos (şi, tot la început, am crezut că sunt pene adevărate). La o privire mai atentă, mi-am dat însă seama că sunt decupate. La o a doua privire mai atentă m-am convins că pot decupa şi eu astfel de pene. Şi-n ultimă instanţă am decis că nu e imposibil şi că merită să împărtăşesc cu voi această idee.

Ei, pentru romantici sau pentru firile mai visătoare am două propuneri de împachetat cărţi. Aceasta de mai jos funcţionează şi dacă aveţi prin casă bijuterii pe care nu le mai purtaţi şi pe care aţi vrea chiar să le faceţi cadou, cu ocazia aceasta, împreună cu o carte.

Nu aveam cum să nu includ în lista mea încă o idee care să ne inspire să desenăm ceva, oricât de mic. Trebuie să recunoaşteţi că ideea de mai jos e pe cât de frumoasă, pe atât de ingenioasă. Eu o să recunosc că oricât m-aş fi uitat în tavan în aşteptarea unei idei, nu mi-ar fi trecut niciodată prin cap aşa ceva.

Dacă vreţi să dăruiţi şi o eşarfă împreună cu o carte şi o bijuterie, atunci aveţi la îndemână şi următoarea idee de împachetat, care cred că este una dintre cele mai simple şi, totodată, cele mai de efect.

Revin la firile romantice (o fi primăvara de vină), căci am descoperit şi această idee care m-a trimis inclusiv cu gândul la Jane Austen. Mă gândesc că aşa ar fi putut să-şi împacheteze cărţile pe care le făcea cadou.

Sunt multe alte idei pe care aş fi putut să le mai adaug, dar acestea sunt preferatele mele şi, aşa cum am mărturisit, îşi aşteaptă cuminţi rândul pe lista de teste. Dacă unele îmi vor reuşi cât de cât, rămâne de văzut. Un lucru e cert: merită să încerc. Şi, desigur, un alt lucru e cât se poate de probabil: câțiva oameni dragi riscă să primească, o bună perioadă de vreme de-acum înainte, tot felul de încercări de-ale mele în arta împachetării unei cărţi. Unica şansă de salvare rămâne, desigur, în caz de nereuşită, să am grijă să aleg, de fiecare dată, o carte foarte bună.

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *