În această primăvară timpurie cu care a debutat luna februarie, vă propun 10 titluri (în fine, 11, iar am trișat puțin) cu care să vă delectați (aș fi zis lângă calorifer, dar mă uit pe geam și parcă-mi vine să zic pe o bancă, în parc).

Un nou volum din opusul popular al lui Karl Ove Knausgård (KOK, pentru cunoscuți), o colecție de eseuri a unui istoric american remarcabil, Timothy Snyder, un roman despre un bătrân ursuz ce trăiește în sudul Italiei și un altul despre un grup de bătrâni ursuzi din Țara Galilor, două cărți de popularizare a științei, una despre filozofie, alta despre fizică (aici am trișat, le-am pus pe amândouă pentru că mi s-a părut imposibil să aleg, mai ales că fac parte din aceeași colecție), o carte despre originile limbajului uman (un subiect care nu încetează să mă fascineze), o carte despre ce înseamnă să fii popular, una despre sufletul omului, o alta despre cea mai veche poveste de dragoste din istorie și una despre misterul din jurul unei alte povești de dragoste ce a făcut istorie.

Una peste alta, iarnă sau primăvară, februarie e lună scurtă, așa că puneți mâna pe carte până nu ne trezim în martie. Spor la citit!

Despre tiranie. Douăzeci de lecții ale secolului XX, de Timothy Snyder (trad. Smaranda Câmpeanu)

„Părinţii Fondatori ai Americii au încercat să ne ferească de ameninţarea pe care o ştiau, tirania care biruise democraţia antică. Astăzi, ordinea noastră politică se confruntă cu noi ameninţări, deloc diferite de totalitarismul secolului XX. Nu suntem mai înţelepţi decât europenii care au văzut democraţia căzând pradă fascismului, nazismului sau comunismului. Singurul nostru avantaj este că putem învăța din experienţa lor. Acum este momentul potrivit să facem acest lucru.” – Timothy Snyder

„Snyder este un intelectual în plină ascensiune, cu o voce în viața publică, netemător să realizeze conexiuni îndrăznețe între trecut și prezent.” (New York Times) (© Editura Trei)

Lupta mea. Cartea a cincea: Mai sunt și zile cu ploaie, de Karl Ove Knausgård (trad. Ioana-Andreea Mureșan)

În vârstă de nouăsprezece ani, Karl Ove se mută la Bergen şi se dedică în întregime scrisului. Dar eforturile lui au efectul opus – îşi doreşte asta atât de mult, încât este afectat de blocajul scriitorului. În acelaşi timp, îşi vede prietenii, unul câte unul, publicându-şi volumele de debut şi începe să aibă îndoieli că va fi publicat vreodată. Scrisă cu o forţă şi o sinceritate extraordinare, cartea vorbeşte, de asemenea, despre prietenii noi şi puternice şi des-pre o iubire cutremurătoare. Apoi, în viaţa lui Karl Ove au loc două evenimente cruciale: tatăl său moare şi, la scurt timp după aceea, finalizează pri-mul lui roman…

„O reuşită rară. Nici un scriitor din generaţia sa nu egalează combinaţia lui Karl Ove Knausgård de talent, stil, spirit de observaţie şi originalitate…”(Dagens Næringsliv)

„Această carte dovedeşte că se poate atinge uni-versalul şi marea literatură pornind de la viaţa de zi cu zi. În spatele autobiografiei se află reflecţia scriitorului asupra identităţii masculine. Şocant!” (© Editura Litera)

În Calabria, de Peter Beagle (trad. Ariadna Ponta)

Claudio Bianchi trăieşte singur la ferma lui din sudul idilic al Italiei. Un bătrîn tipicar şi încăpăţînat care nu renunţă la tabieturile lui, Claudio se împotriveşte vieţii moderne, strîmbă din nas la apropierea cunoscuţilor şi preferă o viaţă simplă, în care îşi vede de treburile de la fermă şi le citeşte poezii bătrînului ţap Cherubino, cîinelui Garibaldi şi celor trei vaci. Într-o dimineaţă, un vizitator nebănuit îşi face apariţia în grădina sa – o licornă de o frumuseţe stranie, al cărei secret îi va schimba cu totul viaţa retrasă. Cu ajutorul neaşteptat al poştaşului şi al năvalnicei lui surori, Claudio trebuie să-i ţină departe de oaspetele său pe toţi vînătorii de unicorni, pe turiştii atît de curioşi, pe reporterii amatori de senzaţional şi pe monstrul care se prezintă drept om de afaceri. Unul dintre cei mai iubiţi povestitori contemporani americani, Peter S. Beagle alcătuieşte prin romanul În Calabria o istorie a unor vremuri complicate, o înşiruire de aventuri care apropie fantezia de cotidianul cel mai banal.

„Cu farmecul său de povestitor, Peter S. Beagle face să strălucească subiecte atît de banale precum fantomele, unicornii sau vîrcolacii. Ani de zile, cititorii pasionaţi l-au văzut ca pe un specialist în frămîntările inimii, pe care mintea nu le poate pricepe.” (Ursula K. Le Guin)

„Singurul dintre scriitorii contemporani care ne aminteşte de Tolkien.” (Booklist) (© Editura Polirom)

Popular. Puterea atractivității într-o lume obsedată de statut, de Mitch Prinstein (trad. Iulia Bertea)

Cartea de faţă examinează motivele pentru care popularitatea joacă un rol atât de important în dezvoltarea noastră, influenţându-ne fericirea și succesul pe termen lung. În multe aspecte ale vieţii, aceste vechi dinamici ale copilăriei și adolescenţei continuă să se manifeste în fiecare întâlnire de afaceri, în reuniunile sociale, în relaţiile personale și chiar în felul în care ne creștem copiii. Popularitatea ne afectează până și ADN-ul, sănătatea și mortalitatea în moduri fascinante, la care nu ne-am gândit până acum. Cercetările sugerează că gradul de popularitate de care ne-am bucurat în primii ani de viaţă prezice, mai mult decât inteligenţa din copilărie, cât de fericiţi și prosperi vom fi la maturitate.

Însă oamenii populari în modul convenţional nu sunt cei care au cel mai mare succes în viaţă, din simplul motiv că există mai mult decât un singur tip de popularitate – și mulţi dintre noi încă tânjesc după cel potrivit. În copilărie, ne străduim să fim agreabili, ceea ce ne poate aduce beneficii reale nu doar pe terenul de joacă, ci pe tot parcursul vieţii. În schimb, în adolescenţă iese la iveală o nouă formă de popularitate și, brusc, începem să ne pese de status, putere, influenţă și notorietate – iar cercetările arată că acest tip de popularitate ne face mai mult rău decât ne închipuim. (© Editura Publica)

50 de idei pe care trebuie să le cunoști. Filosofie, de Ben Dupré (trad. Doru Căstăian)

Cuprins: 1. Creierul din borcan; 2. Peştera lui Platon; 3. Vălul percepţiei; 4. Cogito ergo sum; 5. Raţiune şi experienţă; 6. Teoria tripartită a cunoaşterii; 7. Problema minte-corp; 8. Cum este să fii liliac?; 9. Testul Turing; 10. Vasul lui Tezeu; 11. Celelalte minţi; 12. Ghilotina lui Hume; 13. Carne de om…; 14. Teoria poruncii divine; 15. Teoria bau! – ura!; 16. Scopuri şi mijloace; 17. Maşina experienţială; 18. Imperativul categoric; 19. Regula de aur; 20. Acţiuni şi omisiuni; 21. Drumuri alunecoase; 22. Dincolo de datorie; 23. E rău să n-ai noroc?; 24. Etica virtuţii; 25. Simt animalele durere?; 26. Au animalele drepturi?; 27. Forme de argumentare; 28. Paradoxul bărbierului; 29. Eroarea pariorului; 30. Paradoxul soriţilor; 31. Regele Franţei este chel; 32. Gândacul din cutie; 33. Ştiinţă şi pseudoştiinţă; 34. Schimbări de paradigmă; 35. Briciul lui Occam; 36. Ce este arta?; 37. Eroarea intenţionalităţii; 38. Argumentul proiectării; 39. Argumentul cosmologic; 40. Argumentul ontologic; 41. Problema răului; 42. Apărarea centrată pe liberul-arbitru; 43. Credinţă şi raţiune; 44. Libertate pozitivă şi negativă; 45. Principiul diferenţei; 46. Leviatanul; 47. Dilema prizonierului; 48. Teorii ale pedepsei; 49. Pământul ca barcă de salvare; 50. Războiul just.

Ben Dupré a studiat limbile clasice la Exeter College, Oxford, înainte de a-şi începe cariera în domeniul editorial. A fost responsabil de cărţile de referinţă pentru copii la editura Oxford University Press din 1993 până în 2004 şi are mai mult de 20 de ani de experienţă în explicarea ideilor dificile din ştiinţă pentru marele public. (© Editura Litera)

50 de idei pe care trebuie să le cunoști. Fizică, de Joanne Baker (trad. Corina Hădăreanu)

Cuprins: 1. Principiul lui Mach; 2. Legile mişcării ale lui Newton; 3. Legile lui Kepler; 4. Legea gravitaţiei a lui Newton; 5. Conservarea energiei; 6. Mişcarea armonică simplă; 7. Legea lui Hooke; 8. Legea gazului ideal; 9. Legea a doua a termodinamicii; 10. Zero absolut; 11. Mişcarea browniană; 12. Teoria haosului; 13. Ecuaţia lui Bernoulli; 14. Teoria culorilor a lui Newton; 15. Principiul lui Huygens; 16. Legea lui Snell; 17. Legea lui Bragg; 18. Difracţia Fraunhofer; 19. Efectul Doppler; 20. Legea lui Ohm; 21. Regula mâinii drepte a lui Fleming; 22. Ecuaţiile lui Maxwell; 23. Legea lui Planck; 24. Efectul fotoelectric; 25. Ecuaţia undei a lui Schrödinger; 26. Principiul incertitudinii al lui Heisenberg; 27. Interpretarea Copenhaga; 28. Pisica lui Schrödinger; 29. Paradoxul EPR; 30. Principiul de excluziune al lui Pauli; 31. Superconductivitatea; 32. Atomul lui Rutherford; 33. Antimateria; 34. Fisiunea nucleară; 35. Fuziunea nucleară; 36. Modelul standard; 37. Diagramele Feynman; 38. Particula lui Dumnezeu; 39. Teoria stringurilor (coardelor vibrante); 40. Relativitatea specială; 41. Relativitatea generalizată; 42. Găurile negre; 43. Paradoxul lui Olbers; 44. Legea lui Hubble; 45. Big Bang; 46. Inflaţia cosmică; 47. Materia întunecată; 48. Constanta cosmologică; 49. Paradoxul lui Fermi; 50. Principiul antropic.

Joanne Baker a studiat ştiinţele naturii la Cambridge şi şi-a luat doctoratul la Universitatea din Sydney în 1995. Este editor specializat pe fizică la revista Science, scriind mai ales despre spaţiu şi ştiinţa pământului. (© Editura Litera)

Către originile limbajului. O istorie naturală a vorbirii, de Jean–Louis Dessalles (trad. Alexandru Gafton)

Puterea limbajului este adesea prezentată ca un rezultat inevitabil al evoluției de la amibă la om. Prin dobândirea de competențe pentru vorbire, specia noastră ar fi trecut pur și simplu la o etapă superioară. Cu toate acestea, acest comportament căruia îi dedicăm o parte semnificativă a timpului nostru este diferit de modul de comunicare al animalelor. Făcând legăturile între structura fiecărei componente a limbajului (fonologie, sintaxa, semantica, pragmatica) și posibilele sale funcții, autorul dezvăluie un paradox: de ce ființele umane încearcă neobosit să schimbe informații cu confrații lor? Comportamentul care ține de limbaj pare să facă excepție de la teoria darwinistă, care spune că organismele se preocupă înainte de orice de propria supraviețuire. Pentru a rezolva acest paradox, autorul explorează originile limbajului. (© Editura Universității Al.I. Cuza, Iași)

Prima poveste de dragoste. Adam, Eva și Noi, de Bruce Feiler (trad. Valentina Georgescu)

Încă din Antichitate, o poveste anume s-a aflat în centrul fiecărei conversaţii despre bărbaţi şi femei. Un cuplu a reprezentat câmpul de luptă pen-tru relaţiile interumane şi identitate sexuală. Prea des, povestea acestui cuplu a fost folosită pentru a pune distanță între reprezentanții celor două sexe. Istoria a dat vina pe Adam şi pe Eva – dar mai ales pe Eva – pentru că ar fi adus păcatul, minciuna şi moartea în lume.

În această uimitoare reexaminare a vieţii lor, Bruce Feiler a luat încă o dată una dintre poveştile fundamentale ale culturii şi a reinterpretat-o pentru timpurile noastre, spulberând secole de înţelepciune convenţională pentru a prezenta cel mai faimos cuplu din istorie într-o uimitoare lumină nouă. Feiler călătoreşte din Grădina Edenului în Irak în Capela Sixtină din Roma, din Londra lui John Milton în Hollywoodul lui Mae West, descoperind o bogată contraistorie de artişti, gânditori şi conducători care i-au perceput pe Adam şi pe Eva ca pe nişte exemple de relaţie durabilă, ce dăinuie, chiar se consolidează în urma încercărilor prin care trece. Într-o vreme a discordiei şi a temerilor referitoare la rezistenţa structurii noastre sociale, Feiler eliberează primul cuplu al civilizaţiei din cuşca în care a fost ţinut captiv timp de generaţii şi arată cum poate acesta să fie, încă o dată, model de unitate, reconciliere şi dragoste. Conţinând tot umorul, puterea de analiză şi înţelepciunea prin care Bruce Feiler s-a făcut îndrăgit de milioane de cititori, Prima poveste de dragoste ne oferă încă un motiv pentru care să îi omagiem pe Adam şi pe Eva ca figuri centrale ale timpului nostru şi ne reaminteşte că până şi cele mai cunoscute poveşti ne pot încă surprinde, inspira şi îndruma. (© Editura Litera)

Sufletul omului. Între geniul binelui și al răului, de Erich Fromm (trad. Laura Netea)

În volumul de față Fromm dezvoltă ideile sale despre iubirea de viață și iubirea de moarte, face diferența între diferite feluri de agresivitate aflate direct sau indirect în serviciul vieții și formele maligne ale distructivității, descriind două tipuri de personalitate: biofilul și necrofilul. Pe baza experienței sale clinice și a cercetării proceselor sociale, el arată că iubirea de viață, independența și depășirea narcisismului formează un „sindrom de creștere”, opus „sindromului de descompunere”, format de iubirea de moarte, simbioza incestuoasă și narcisismul malign. Omul are libertatea de a alege între bine și rău, dar alegerile au și consecințe – cu cât face mai multe alegeri în detrimentul vieții, cu atât mai greu îi este să evite împietrirea sufletului. Salvarea nu poate veni decât alegând să iubească viața – să fie mișcat de durerea altei ființe umane, de privirea prietenoasă a altei persoane, de cântecul unei păsări, de verdele ierbii. (© Editura Trei)

Bătrânii ticăloși, de Kingsley Amis (trad. Andreea Șeler)

Roman distins cu Man Booker Prize.

Sub pretextul comicului, romanul lui Amis emană un iz de crematoriu, expunând teme greu de abordat, precum moartea, vârsta înaintată, ranchiuna, destrămarea căsniciilor.

În Țara Galilor a anilor 1980, o gașcă de bătrâni ursuzi și suspicioși, prieteni vechi, își respectă cu strictețe întâlnirile zilnice de la Bible, singurul pub care le mai păstrează amintirile. Viața lor se scurge cu o lentoare calculată. Pentru fiecare, bătrânețea are neajunsurile ei, însă, cu toate acestea, își păstrează energia, fiind mereu puși pe șotii și încercând să recupereze tinerețea ireversibilă.

Cursul lin al vieților lor se schimbă brusc când doi vechi prieteni, celebrul scriitor și om de televiziune Alun Weaver, epigon al lui Brydan, poetul național și emblema Țării Galilor, și frumoasa lui soție, Rhiannon, se reîntorc în regiunea South Wales, după ani buni petrecuți la Londra. Vestea declanșează o adevărată isterie de zvonuri și bârfe, prin care ies la iveală secrete de mult îngropate și legături nebănuite încă din tinerețe: iubiri neîmplinite, rivalități ascunse, prietenii înșelătoare și infidelități.

Poveștile personajelor se înlănțuie pentru a crea stereotipul bătrânului galez, care se încăpățânează să-și apere lumea de efectele dezastruoase ale modernizării. Cu toții își găsesc însă alinarea în alcool, cu toții alunecă treptat în degradare pentru a face loc viitoarei generații, marcate de povestea de dragoste dintre William și Rosemary, nimeni alții decât copiii a doi dintre acești prieteni vechi care și-au ratat iubirea. (© Editura All)

Rudolf de Habsburg și secretele de la Mayerling, de Jean des Cars (trad. Diana Morărașu)

Această carte încearcă să ridice vălul care acoperă una dintre celebrele enigme ale istoriei. În zorii zilei de 30 ianuarie 1889, în pavilionul de vânătoare de la Mayerling, nu departe de Viena, este descoperit cadavrul arhiducelui Rudolf de Habsburg, singurul fiu al împăratului Franz Joseph și al Elisabetei, alături de trupul neînsuflețit al unei tinere de 17 ani, Maria (Mary) Vetsera. Imediat apar cele mai nebunești zvonuri. Curtea imperială încearcă, în cel mai laborios mod, să acrediteze ipoteza sinuciderii. Viitorul suveran ar fi fost incapabil să își asume scandalul provocat de legătura cu foarte tânăra Mary Vetsera. Această versiune „oficială”, romantică, a fost impusă timp de aproape un veac. Dar în fața îndoielilor și contradicțiilor dezvăluite, tăcerea a avut câștig de cauză. În 1982, în ajunul întoarcerii la Viena, Zita, ultima suverană a Austro-Ungariei, i-a făcut autorului acestei cărți dezvăluiri spectaculoase, care zdruncină din temelii teza unei iubiri blestemate și pun din nou sub semnul întrebării puținele certitudini ale acestei povești. Riguroasa contraanchetă a lui Jean des Cars demonstrează, în mod implacabil, că este posibil ca adevărul să fie cu totul altul… (© Editura Corint).

 

Cumpără cărțile din librăria online Cărturești! (Click pe titluri și/sau pe coperți)

Ai un discount special Bookaholic – 15% reducere dacă introduci codul 0ADYT44K atunci când faci comanda, la check out.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *