Editura Tracus Arte a lansat, în cadrul Târgului internațional de carte „Gaudeamus”, excepționalul audiobook „Iubirile pentru care a plâns și Dumnezeu. Cu o grafică remarcabilă, acesta conține 14 poeme de dragoste scrise de jurnalistulAdrian Artene și recitate, într-un mod original, de renumitul actor de teatru și film Ion Dichiseanu.

Am scris acest volum cu sufletul. N-am folosit cuvinte… Am încărcat fiecare strofă cu emoții. Am credința că emoția provocată de iubire este măsura tuturor lucrurilor. Și, implicit, poezia de dragoste este măsură a tuturor lucrurilor. În spatele metaforei din titlu, mi l-am imaginat pe Dumnezeu uman, descoperind că acolo unde există iubire, nimic nu este pierdut!”, a mărturisit autorul.

Maestrul Ion Dichiseanu a dat glas versurilor propuse de autor: „Omule, cum ființa ta vibrează la frumos, fie teatru, fie muzică, film sau poezie, așa inima mea a îmbrățișat versurile scrise de Adrian Artene și le-a dat viață, prin interpretarea lor”.

Cunoscutul prozator Ioan Groșan consideră că, pe parcursul acestui volum, Adrian Artene abordează poetica amorului cu dezinvoltură, fără inhibiții: „Vehicolul fundamental al poemelor sale este, de la un capăt la altul, sinceritatea. Însă o sinceritate bine strunită tehnic, prin rimă, ritm şi repetiţie lait-motivică”.

Ca în marile proiecţii eminesciene, iubita lui Artene este şi sfântă şi înger decăzut, deci, în fond, o dovadă vie a existenţei divine. De aici provine de fapt întreaga tensiune a acestei poezii, o tensiune între sacralitatea iubirii şi întruparea ei carnală. Pe scurt: în peisajul atât de variat al liricii româneşti contemporane, Adrian Artene face o figură cu totul aparte: Şi merită, prin acest volum, s-o cunoaşteţi”, a mai punctat scriitorul Ioan Groşan.

Audiobook-ul poate fi comandat pe www.tracusarte.ro și, curând, va putea fi găsit și în librării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *