Agatha Christie

Cine nu și-ar dori ca, pentru doar 100 de lire sterline, să fi intrat în posesia bijuteriilor de familie ale Agathei Christie? Chiar și dacă acestea n-ar conține nici măcar o pietricică valoroasă… Însă bijuteriile la care mă refer – și care urmează să fie licitate, pe 8 octombrie, la casa de licitații Bonhams din Knightsbridge, pentru o sumă frumușică, estimată la o valoare cuprinsă între 9.000 și 14.000 de lire sterline – conțin pietre prețioase: inelul de logodnă al mamei scriitoarei are trei pietre de diamant iar broșa de secol al XIX-lea e făcută și ea tot din diamante.

Iată despre ce este vorba: în 2006, când obiecte din casa în care locuise Agatha Christie erau licitate la proprietateta familiei sale din Greenway, Devon, a fost vândut, pentru suma de 100 de lire sterline, și un geamantan. Proaspăta proprietară a obiectului, Jennifer Grant, o admiratoare înrăită a Agathei Christie, avea să descopere în acel geamantan un seif încuiat dar lipsit de cheie.

Bijuterii Agatha Christie“Aproape de necrezut”, după cum spunea Andrew Thomas de la Bearnes Hampton & Littlewood, care a adjudecat vânzarea din 2006, și după cum probabil veți spune și voi citind această știre.

De necrezut a fost și pentru proprietara Jennifer Grant care mărturisește că a fost extrem de încântată, atunci când a descoperit seiful, la gândul că va avea parte și ea de propriul mister, exact ca în romanele autoarei sale preferate. “Întotdeauna m-am întrebat ce era închis în interiorul seifului, dar n-am visat că ar fi ceva atât de interesant precum diamantele. Abia puteam să respir când am desfăcut hârtia absorbantă și le-am găsit”, mărturisea aceasta.

Citat Agatha ChristieDe dragul misterului, se pare, Grant a desfăcut seiful abia după patru ani de la achiziționarea geamantanului – când a rugat un muncitor, care lucra la ea în casă, să spargă cutia cu o rangă și când a descoperit comoara despre care însăși Agatha Christie a scris în autobiografia ei -. Pe lângă cele două obiecte ce vor fi licitate în octombrie – despre care proprietara spune că s-a bucurat în toți acești ani dar pe care nu le-a purtat atât de mult, așa cum “merită să fie purtate” – seiful adopostea și o pungă cu monede de aur și alte bijuterii de familie.

Ar fi posibil oare ca, cel puțin în acel inel de logodnă sau în broșa cu diamante, să stea ascuns ceva mic, mic, mic dar extrem de valoros? Cine știe…Mister!:)

Surse foto: dailymail.co.uk, telegraph.co.uktheliterarygiftcompany.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *