Anul trecut, cântăreața americană de muzică pop Kelly Clarkson – pe care Billboard o clasează pe locul 14 în topul celor mai bine vânduți artiști ai anilor 2000 – cumpăra, în cadrul unei licitații Sotheby’s, inelul de aur și turcoaz ce a aparținut câdva scriitoarei britanice Jane Austen.

Acum, ministrul culturii din Marea Britanie, Ed Vaizey, îi interzice cântăreței, printr-un ordin de interdicție temporară de export, să-și ducă acasă prețioasa bijuterie (Clarkson a cumpărat-o cu 152,450 de lire sterline).

Foto1“Stilul de viață modest al scriitoarei Jane Austen și moartea ei timpurie au făcut ca toate obiectele asociate cumva cu viaţa ei să fie extrem de rare. Sper că un colecţionar britanic îl va cumpăra, pentru ca acest inel simplu dar elegant să fie salvat pentru naţiunea noastră”, a motivat Ed Vaizey, conform bbc.co.uk, interdicția de export care este valabilă până la sfârșitul lunii septembrie.

Foto2Guvernul britanic speră așadar ca până la acea dată (ce ar putea fi prelungită, se pare, până  la 30 decembrie) să se ivească un colecționar care să poată oferi cel puțin aceași sumă cu care a fost cumpărat inelul.

Bijuteria, care a stat în familia scriitoarei până anul trecut, când a fost cumpărată de Clarkson – mai întâi la sora sa, Cassandra, iar apoi la cumnata acesteia, Eleanor Austen – este a patra “comoară” din patrimoniul britanic cu interdicție temporară de export; celelalte trei fiind: mașina de curse Bentley Blower, ce a aparținut cândva celebrului pilot de curse din anii ’20, Tim Birkin; arhiva de scrisori a generalului James Wolfe, ofițer al Armatei Britanice, cunoscut pentru victoria obținută asupra francezilor în bătălia de la Quebec, Canada, în 1759; o colecție de materiale ce documentează expediția britanicului Sir Augustus Charles Gregory în Nordul Australiei de la jumătatea anilor 1850.

Surse foto: cbc.casmithandgosling.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *