Există cuvinte care dispar și, odată cu ele, dispare o lume întreagă cu care eram familiari. Editura Frontiera le propune cititorilor o carte despre aceste cuvinte pline de miez pe care tindem să le uităm: „Cartea cuvintelor dispărute”, semnată de Mircea Stanciu, autor român la debut, și ilustrată de Maria Brudașcă, bine cunoscută ilustratoare și artist vizual.

Alcătuită ca o colecție de douăsprezece cuvinte propuse copiilor spre salvare (făgăduință, a cotrobăi, a astâmpăra, snoavă, gogoman, menire, tâlc, a făuri, tihnă, cutezător, nărav și tămăduire), cartea îi invită pe copii să îi invită să folosească limbajul în mod creativ și conștient. Fiecare cuvânt este însoțit de un text meditativ, care propune diverse piste de sens, dar și de o ilustrație asemănătoare anluminurilor medievale, în care fiecare literă are o poveste și toate literele cuvântului la un loc sunt tot atâtea puncte de pornire spre povești și discuții cu copiii.

Cartea reprezintă o inspirație deopotrivă pentru copii și părinți, căci toți suntem astăzi clienții inerți ai unui limbaj laconic, criptat și tot mai golit de emoție, iar cuvintele părinților se transmit copiilor – fie în sărăcia, fie în bogăția lor semantică și emoțională.

Cartea se adresează copiilor de la 9 ani și este însoțită de audiobook în lectura autorului. Este disponibilă pe site-ul editurii, www.editurafrontiera.ro, la preţul de 34 de lei. De asemenea, cartea se găsește în librăriile Humanitas, Cărturești, Librarium şi multe alte librării din ţară (lista librăriilor partenere se află pe site-ul editurii).

Despre autor și ilustratoare

Mircea Stanciu a studiat istoria şi ştiinţele sociale în România şi în Canada. Este tatăl a trei copii, un povestaș minunat și un colecționar de povești cu tâlc. Maria Brudașcă este artist vizual și ilustratoare. A ilustrat numeroase cărți și reviste pentru copii. Explorează desenul atât în medii tradiționale, cât și  în zona animației și a performance-ului vizual.


Despre Editura Frontiera

Editura Frontiera este o editură nouă și iubitoare de frumos, care își propune să aducă în limba română povești memorabile din marea literatură pentru copii, cărți care au rezistat probei timpului și care se remarcă atât prin impactul narativ, cât și prin ilustrația deosebită. De asemenea, editura promovează autorii și ilustratorii români de ieri sau de azi și speră să redeștepte interesul cititorilor pentru literatura est-europeană dedicată copiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *