Ca în fiecare an, printre noutățile toamnei editurile acordă o atenție specială și cărților de Crăciun. Iar anul ăsta am avut parte de câteva apariții extrem de interesante. Așadar, în completarea listei pe care am făcut-o anul trecut, și care era dedicată cărților de Crăciun pentru copii, vă prezint mai jos câteva cărți noi apărute la Gaudeamus 2017 și câteva apărute mai demult, dar pe care abia acum le-am descoperit. De data asta, voi vorbi la un loc și de cărți pentru adulți, și pentru copii, pentru că majoritatea vor fi, în mod sigur, pe placul copiilor de toate vârstele.

Una dintre cele mai frumoase apariții de Crăciun de anul ăsta este Zile de Crăciun. 12 povestiri și 12 sărbători pentru 12 zile, de Jeanette Winterson, o colecție de 12 povestiri pentru cele Douăsprezece Zile de sărbătoare care încep pe 25 decembrie și se încheie pe 6 ianuarie. Noi nu prea avem tradiția asta a celor Douăsprezece Zile, dar e foarte posibil s-o împrumutăm, cum am împrumutat și alte tradiții din noua mitologie comercială a Crăciunului.

Dincolo de tradiții, cartea lui Jeanette Winterson este o bucurie în sine. Autoarea începe cu o scurtă prezentare a sărbătorii, de la tradiții antice, creștine, celtice sau tradiții occidentale populare din secolul XIX (perioada când a început să se cristalizeze sărbătoarea modernă a Crăciunului), până în zilele noastre. Iar poveștile reiau teme și motive cunoscute, reinterpretate conform stilului de viață modern. În plus, fiecare poveste se termină cu o rețetă tradițională de Crăciun, o rețetă foarte personală și înduioșător de inexactă (genul de rețetă pe care ți-o dictează mama la telefon, cu „făină cât cuprinde” și „o mână de nuci pe deasupra”).

Eu sunt o mare admiratoare a lui Jeanette Winterson, îmi place cum se inventează și se reinventează mereu, iar poveștile astea de Crăciun au puțin și din „magia Crăciunului” (sloganul modern al acestei sărbători, prezent în toate filmele siropoase și reclamele de la TV), dar și puțin din inteligența și umorul scriitoarei britanice. Nu e genul de carte de citit pe nerăsuflate, din contră, ar putea fi o ocazie de a redescoperi plăcerea lecturii pe îndelete și o idee care mă bâtuie e să-mi acord răgazul câte unei povestiri în fiecare dintre cele Douăsprezece Zile de Crăciun, ca o modalitate ușoară de a regăsi puțin din liniștea și împăcarea pe care trebuie să le aducă fiecare ocazie de sărbătoare.

O a doua recomandare de lectură pentru Crăciunul ăsta e o carte pentru copii de la 9 la 99 de ani, și anume Fetița care a salvat Crăciunul, de Matt Haig, continuarea unei serii începută anul trecut cu Un băiat numit Crăciun. Și Matt Haig a reușit să găsească combinația ideală între magia Crăciunului, aventuri, umor, dar și o mică doză de tristețe, menită nu să întristeze, ci să dea ocazia unei mai bune aprecieri a lucrurilor cu adevărat importante.

Este o carte pentru copii, dar, ca orice carte bună pentru copii, este foarte potrivită și pentru adulți, sau, după o formulare celebră a lui Max Jacob, „pour les enfants et pour les raffinés”. Iar atmosferei crăciunești din primul volum, cu satul elfilor și ospețele cu turtă dulce și vin de mure, i se adaugă o atmosferă dickensiană cu trimiteri la Povestea de Crăciun, dar și apariția îndrăgitului scriitor ca personaj în roman. Iar Căpitanul Funingine, un motan simpatic, dar cu o personalitate capricioasă, nu face decât să întregească tabloul. Și, ca de obicei, ilustrațiile minunate ale lui Chris Mould completează perfect textul lui Matt Haig.

Că am ajuns cu vorba la Povestea de Crăciun a lui Charles Dickens, profit de ocazie să vă recomand o ediție mai veche (apărută în 2010), dar pe care eu am descoperit-o întâmplător abia la Gaudeamusul de anul ăsta. E vorba de o ediție apărută la Editura Litera, în traducerea Justinei Bandol și cu ilustrații de Roberto Innocenti. Mie mi se pare că e una dintre cele mai frumoase ediții ilustrate ale Poveștii de Crăciun.

Stilul pictural realist al lui Innocenti redă minunat atât atmofera sumbră, dickensiană, a poveștii, vezi efectiv fumul și simți frigul din Londra secolului XIX, păstrând în același timp și o rază din lumina adusă de „spiritul Crăciunului”. Ediția este în format mare (21,5×30,5 cm), cartonată, iar ilustrațiile sunt făcute în stil tablou, fie pe o pagină întreagă, fie pe o pagină dublă. Dacă vă doriți să recitiți și să revedeți cu alți ochi cea mai clasică poveste de Crăciun, vă recomand cu drag această ediție. În paranteză fie spus, tot la Litera au mai apărut două cărți clasice ilustrate de Innocenti, Spărgătorul de nuci și Aventurile lui Pinocchio, însă ultima nu mai este disponibilă.

Tot pentru pasionații literaturii clasice de Crăciun sunt și următoarele trei cărți. Prima dintre ele este o reeditare, Crăciunul în cele mai frumoase povestiri, o antologie realizată de Dana Ionescu și apărută la Editura Nemira. Cartea cuprinde 7 povestiri de Crăciun, majoritatea destul de necunoscute, scrise atât de scriitori celebri, cum ar fi Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde, Arthur Conan Doyle sau Harriet Beecher Stowe, cât și de scriitori mai puțin cunoscuți: O. Henry, Elizabeth Gaskell, Herbert W. Collingwood sau Henry van Dyke.

Este un volum prin care descoperi atât povestiri mai puțin cunoscute ale literaturii secolului XIX, cât și o anumită sensibilitate specifică timpului respectiv, dar și, de asemenea, conștientizarea felului în care această sărbătoare a luat naștere în mentalul colectiv. Suntem atât de obișnuiți cu sărbătoarea Crăciunului, încât uităm că au fost vremuri în care aceasta nu era de la sine înțeleasă. Iar unele dintre aceste povestiri surprind chiar acea perioadă de trecere în care Crăciunul începe să se insereze în viețile și tradițiile oamenilor. Cum ziceam, mi se pare că e potrivit mai degrabă pasionaților literaturii clasice (spre deosebire de volumul mult mai actual al lui Jeanette Winterson). Poveștile mele preferate au fost Darul magilor, de O. Henry, și scurta poveste cu Sherlock Holmes a lui Arthur Conan Doyle, Granatul albastru.

Pentru că am ajuns la subiectul legat de felul în care s-a dezvoltat sărbătoarea Crăciunului în mentalitatea și sensibilitatea oamenilor moderni, vreau să semnalez apariția unei antologii ilustrată de Tony Ross, Nopțile de dinaintea Crăciunului. 24 de povești clasice pentru copii. Dedicat copiilor, volumul este, de asemenea, potrivit pentru cei interesați de literatura clasică de Crăciun și, mai ales, de cei interesați de istoria acestei sărbători moderne. Cele 24 de povești sunt aranjate cronologic, iar prima este poezia Moșul ne face o vizită, de Clement Clarke Moore, considerată prima operă literară modernă în care își face apariția personajul Santa Claus. Poezia a apărut în 23 septembrie 1823 în ziarul Troy Sentinel, cu numele The Night before Christmas/A Visit from St. Nicolas, iar primele versuri au devenit celebre pentru a ilustra atmosfera specifică sărbătorii: „Era în noaptea de Ajun și-n casă, peste tot/Nici oamenii, nici șoareci, un zgomot nu mai scot./Șosetele-atârnate cu grijă lângă coș,/Așteaptă cu speranță să-ntâmpine pe Moș”.

Antologia mai cuprinde basme populare și culte (Hans Christian Andersen, Frații Grimm, Oscar Wilde), poezii și colinde de Crăciun, dar și fragmente din opere literare în care apare această sărbătoare (Colind de Crăciun a lui Dickens, Micuțele doamne, de Louisa Marie Alcott, Moș Crăciun a fost găsit, de L. Frank Baum, În săptămâna de Crăciun, de Eleanor Farjeon, Scrisoare către Suzy, de Mark Twain ș.a), precum și celebra scrisoare „Da, Virginia, există Moș Crăciun”, semnată de editorialistul de la The Sun, Francis Pharcellus Church, și considerat cel mai celebru editorial din toate vremurile. O întreagă mitologie și istorie a Crăciunului este cuprinsă în paginile acestei antologii, ceea ce o face să fie potrivită, de asemenea, pentru copiii de toate vârstele. Totodată, cartea introduce o nouă cifră „magică” a Crăciunului, legându-se de cele 24 de zile ale calendarului de Advent, o nouă mitologie pe care suntem pe care s-o împrumutăm, ca multe altele.

O carte mai puțin cunoscută la noi, și care a apărut anul trecut într-o ediție bilingvă română-engleză, este O amintire de Crăciun/A Christmas Memory, de Truman Capote. Este o poveste emoționantă despre inocență, prietenie, copilărie și bucuriile simple asociate atât cu inocența copilăriei, cât și cu sărbătoarea Crăciunului. Volumul este completat de ilustrații clasice realizate de Beth Peck, color în povestea tradusă în limba română și alb-negru pentru versiunea în engleză. Eu am citit cartea anul trecut lângă bradul de Crăciun și mi-a plăcut mult.

Revenind puțin la perioada contemporană, tot anul trecut a apărut un album ce ilustrează foarte bine felul în care s-a transformat Crăciunul modern într-o sărbătoare a bunăstării: Crăciun la New York. Povești și rețete, de Lisa Nieschlag și Lars Wentrup. Fotografii superbe, povești și rețete americane de Crăciun, albumul este, de la un capăt la celălalt, imaginea modernă a Crăciunului pe care o descoperim în toate filmele de sărbători de la Hollywood și în toate reclamele (și nu doar cele la Coca-Cola). Eu nu am rezistat și mi-am cumpărat cartea, recunosc, n-am făcut până acum nicio rețetă, dar nu e timpul pierdut, un nou Crăciun abia începe.

Închei acest articol cu o carte apărută tot anul trecut, o carte nu de citit, ci de desenat, și anume Crăciunul Johannei, de Johanna Basford, o carte de relaxare, potrivită pentru momentele de liniște din zilele de sărbătoare, o carte pe care o poți colora singur sau împreună cu cei dragi, ca să vă tihnească bucatele de la masa de Crăciun. O idee interesantă legată de această ediție este că planșele, după ce au fost colorate după gustul și priceperea fiecăruia, pot fi decupate și înrămate, spre bucuria artiștilor de ocazie.

Nu-mi rămâne decât să vă doresc zile frumoase și liniștite în orice fel ați alege să sărbătoriți Crăciunul și sărbătorile de iarnă. Și spor la citit, evident!


Cumpără cărțile (click pe titluri) din librăria online Cărturești!

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *