Tehnologia avansează (şi se ieftineşte), copacii se împuţinează şi hârtia devine din ce în ce mai scumpă, astfel încât va veni o vreme când şi cel mai avid consumator de carte pe hârtie se va întreba dacă nu e cazul să facă marele pas către cărţile electronice.

Moment în care va interveni dilema – tabletă sau e-book reader? Ca posesor atât de tabletă cât și de ebook reader şi fervent susţinător al ideii de carte electronică, am să încerc să alcătuiesc o listă de argumente pro şi contra pentru ambele tipuri de gadget, sperând ca şi alţi posesori să o completeze şi ei, în urma experienţelor lor, astfel încât să vă puteţi decide mai uşor.

Notă: nu vă vom recomanda mărci sau tipuri de readere ori tablete, asta e o cu totul altă discuţie. Aici comparăm doar readerul cu tableta.

Prima impresie ar putea fi “reader, clar, că nu îmi place să citesc de pe calculator“, dar de fapt totul depinde de necesităţile fiecăruia. Eu am început cu un e-book reader (Cybook Bookeen), dar de când am pus mâna pe tabletă (Kindle Fire), n-am mai deschis e-readerul. Ştiu persoane care de când şi-au luat iPad nu au mai deschis nici calculatorul, spre exemplu :).

Prima întrebare pe care trebuie să ţi-o pui atunci când te hotărăşti să cumperi “ceva” pentru citit cărţi electronice este “ce anume vreau să fac cu gadgetul ăsta?

EBOOK READER

Vrei doar să citeşti şi nu te interesează altceva (internet, aplicaţii, filme, e-mail, messenger, etc)? Ia-ţi e-book reader.

PRO

1. e ieftin. Poţi găsi chiar şi la aproximativ 100$.

2. un ebook reader e mai uşor decât tableta.

3. are ecran tip e-ink sau e-paper, care nu îţi dă impresia că citeşti de pe un dispozitiv electronic şi e odihnitor pentru ochi; poţi citi oricât fără probleme. Literele se desenează clar şi contrastul cu fundalul e bun.

4. acelaşi ecran are marele avantaj că nu reflectă lumina, astfel încât poţi citi şi afară, în plin soare, fără să te vezi în carte ca într-o oglindă.

5. îl poţi folosi chiar dacă nu eşti prea la curent cu tehnologia sau, hai să zicem, mai conservator. Îl umpli cu cărţi prin metoda copy-paste, ca pe un card de memorie obişnuit, ai un buton on-off şi odată deschis e intuitiv.

6. poţi îndesa în ebook reader, în funcţíe de capacitate, zeci până la sute de cărţi odată, ceea ce îl face extrem de util în calătorii, când în loc să cari 3 cărţi care cântăresc la un loc 1 kg, porţi în geantă 300 de cărţi care cântăresc 300 de grame. Ăsta e un pro şi pentru tabletă, de altfel.

7. bateria ţine mii de pagini, adică zeci de ore de citit.

8. pe cele mai multe poţi pune şi muzică, dacă vrei să ai ambient în timp ce citeşti, dar asta îţi va termina mai repede bateria, desigur.

CON

1. când ţi-l alegi, fii atent la formatele de fişiere pe care le înţelege. Alege unul care vede de toate (sau cât mai multe), altfel o să stai cu tona de cărţi electronice necitibile (sau te vei chinui să le converteşti la alte formate). Ar fi bine să te decizi asupra modelului după ce ai “răsfoit” câteva.

2. verifică dacă înţelege bine pdf.urile şi dacă face text wrap sau dacă le vede ca imagine. Prima variantă e bună, pentru că îţi va umple frumos ecranul cu text. A doua nu e bună, pentru că va păstra marginile albe ale foii şi vei vedea textul mic în mijloc, iar zoom-ul îţi va muşca din text. Ca să te lămureşti, eventual Google it.

3. ecranul nu are lumină. Bine, nici o carte n-are, evident. Îţi recomandam, ca accesoriu suplimentar, o veioză de buzunar de genul ăsta – într-o vreme aveau aşa ceva şi la librăria Anthony Frost.

4. are ecranul alb negru.

5. nu poţi pocni muşte cu el.

6. n-are Facebook [sic!]

 

TABLETĂ

Vrei să ai cu tine tot timpul un gadget multimedia, adică un mic computer, pe care să poţi face aproape orice? Ia-ţi tabletă.

PRO

1. tableta este şi computer, şi agendă, şi e-book reader, şi mp3 player. Are şi jocuri, şi aplicaţii, te deşteaptă dimineaţa, îţi aduce aminte să plăteşti lumina. Are internet (dar şi multe e-readere se pot conecta acum la internet). Poţi lua notiţe pe ea, poţi vedea filme pe ea, poţi desena sau vedea fotografii.

2. citeşte fără probleme tot soiul de formate de text. Dacă nu îţi merge un anumit reader, descarci altul (ai mii de aplicaţii pentru orice nevoie, inclusiv pentru cititul cât mai comod).

3. are ecran color, un avantaj dacă vrei să răsfoieşti reviste sau cărţi cu imagini.

4. chiar dacă LCD-ul luminos nu e mediul ideal pentru cititul îndelungat, multe aplicaţii de citit îţi oferă posibilitatea să îţi alegi fundalul textului (alb, gri, pergament sau chiar intunecat la culoare şi cu textul alb pentru noapte).

CON

1. e mai scumpă decât un reader, dar nu cu atât de mult, încât ăsta să fie argumentul hotărâtor. (Pe de altă parte, e bine să ştii în ce ligă joacă fiecare – dacă oscilezi între un reader Kindle sau un iPad, diferenţa de preţ va fi într-adevăr de sute de euro)

2. e mai grea şi în unele cazuri mai mare decât un reader, ceea ce o face oarecum mai puţin portabilă, dar depinde de marcă şi model.

3. ecranul e bun pentru utilizarea in interior – afară o să ai probleme cu cititul

4. bateria ţine, evident, mult mai puţin decât la readerul cu e-ink.

Nu vă sfiiţi să mai completaţi lista noastră cu părerile voastre de utilizatori de tabletă sau reader, v-am fi recunoscători pentru cât mai multe opinii.

La final, şi două linkuri utile pentru cei care au nevoie de şi mai mult ajutor să se hotărască:

http://www.tabletpccomparison.net/ şi http://ebook-reader-review.toptenreviews.com/

PS. sursele caricaturilor se găsesc la click pe imagini.

UPDATE – citeşte şi Unde găsim cărţi online şi cărţi electronice gratuite

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


27 comentarii
  1. alex

    eu am nevoie de ceva odihnitor la ochi si luminos pentur job.

    Am nevoie sa le arat clientilor la care merg pe teren anumite poze si specificatii, liste dfe preturi etc s iaici nu stiu daca m-ar ajuta un e-book reader, plus ca mai trebuei sa verific si mailuri, ce imi recomandati?

    Tableta Samsung Galaxy Tab 3 Lite e ok?

    Reply
  2. constanta

    Doresc sa-mi achizitionez un ebook reader la care sa pot citi noaptea si la lumina soarelui si sa poata vedea mai multe fisiere in limba romana.

    Reply
  3. io

    Kindle Paperwhite are lumina incorporata. Poti citi si noaptea fara sa deranjezi pe cel de langa tine.

    Reply
  4. Ovidiu

    In opinia mea, ca sa faci alegerea buna intre tableta si e-reader trebuie sa stii ce fel de carti ai in plan sa citesti. Iti place numai beletristica si cartile de filosofie si/sau dezvoltare personala? Atunci ia-ti e-reader. Insa daca pe langa astea mai vrei sa citesti/studiezi si carti sau tratate din diverse stiinte (fizica, biologie, astronomie, cosmologie etc) care contin imagini, diagrame, grafice, harti, desene, figuri geometrice, scheme s.a.m.d., atunci eu recomand tableta.

    Reply
  5. Dan Petrisor

    In ultima vreme am pierdut carti importante prin imprumutul unor persoane jegoase caracterial (ca altfel nu le pot numi!) Scanarea, prelucrarea și punerea in format pdf a devenit una din ocupatiile mele necesare si placute.
    Desi prefer cartile cu foide hartie, am reusit sa citesc de pe tableta vreo 30 de carti si nu am avut probleme decat atunci cand le-am gasit scanate prost (atunci le-am ”rescanat” si le-am curatat, apoi le-am facut pdf, la loc).
    Contrastul de noapte (alb pe negreu) este preferabil celui negru pe alb dar cititul la lumina puternica a soarelui afecteaza orice ecran LED, indiferent ca e E-reader sau tableta sau IPad. Eu as recomanda tableta, una de 7 inci, ultraslim (eu am un EvolioX7) bagata intr-un suport ca o carte. Am descoperit ca important este CE citesti nu DE PE CE citesti!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *