Am zis zilele trecute că o să gătesc ceva dintr-o carte pe care am tocat-o aici. Şi mai precis, am zis că vreau plăcintă cu broccoli şi conopidă şi exact asta am făcut. Cu acest prilej, mi-am oferit tot felul de mici distracţii, pe care nu le încerc, recunosc, tocmai des.
Am şi un pictorial, vă avertizez că e exagerat, dar poate vă vine pofta să repetaţi, la rîndul vostru, figura. Eu m-am simţit foarte bine făcînd poze la legume şi foi de plăcinte, aşa că vi le bag şi vouă pe gît, tot cu o mare plăcere!
Zicea reţeta că pentru umplutură e nevoie de
450 g conopidă şi broccoli
200 ml lapte
2 ouă
80 g de brînză rasă (parmezan şi caş de vacă)
Praz (nu se menţionaeză cît, eu am pus o jumătate de tulpină)
Haşmă
Sare, piper
Iar pentru aluat de
125 g făină (plus ce mai trebuie pentru frămîntat)
60 unt
Sare
Nu e cine ştie ce să faci aluatul, deşi mie mi-a fost teamă că e o cantitate prea mică. De fapt, e suficient, doar că cere multă dexteritate să-l întinzi apoi cît să învelească toată tava de tartă. Pînă să ajung acolo, am amestecat untul (moale, scos deja din frigider) cu făina şi cu sarea dizolvată într-un păhăruţ (30 ml zic ei) de apă. Am frămîntat încet, cu vărfurile degetelor şi pînă la urmă s-a prins. A ieşit un ghemotoc cît pumnul, pe care l-am înfăşurat în folie de plastic şi l-am băgat la frigider.
Am desfăcut apoi broccoli-ul şi conopida în buchete, le-am pus la fiert cu un pic de sare şi nu le-am lăsat prea mult. Cît erau încă crocante, le-am sotat cu un pic de unt. La fel am făcut şi cu prazul, într-o altă tigaie.
Între timp, m-am bucurat de o nouă perspectivă către raftul de cărţi, dinspre coada tigăii şi am mîncat un măr.
Apoi am unit legumele, le-am răsturnat într-un vas adînc şi le-am pasat cu furculiţa, dar fără să le fac pilaf. N-am avut de unde să găsesc haşmă, nici acum şi nici vreodată pînă acum, aşa că am tocat peste ele o legătură de pătrunjel.
Am scos aluatul de la frigider (trebuie să stea acolo cam 30 de minute, dar eu l-am lăsat de foarte multe ori mult mai mult de-atît şi n-are nimic). Ca să întindeţi foaia, trebuie să aruncaţi multă făină pe suprafaţa de lucru, să frecaţi cu făină sucitorul şi, dacă e nevoie, inclusiv palmele.
Nu trebuie apăsat brusc. Lent, cu grijă şi cu răbdare să nu se rupă. Pînă la urmă se întinde, chiar dacă probabil n-o să ajungeţi la performanţa unei subţirimi de 3 mm. Eu n-am ajuns niciodată, dar nici nu mi s-a părut c-aş fi comiş vreun eşec.
Am uns apoi forma de tartă cu unt. Am pus foaia în tavă (am ridicat-o cu acelaşi sucitor dat prin făină, şi tot cu grijă, să nu se rupă). Pentru că nu am reuşit să trag de aluat mai mult, nu mi-au rămas nişte margini prea fîlfîitoare spre exterior, margini pe care se presupune că ar fi trebuit să le răsfrîng peste compoziţie. Nici asta n-a fost o problemă: am răsfrînt cît am putut şi apoi totul s-a gratinat foarte frumos. Doar că, tot de la mine putere, înainte să bag toată chestia la cuptor, am uns-o cu ou. Am folosit o pensulă de silicon, genul măturică, de la Ikea. A mers perfect.
Ei dau, în carte, o ordine precisă de aşezare a straturilor peste aluat: mai întîi brînza rasă (doar jumătate din cantitate) , apoi amestecul de legume, apoi un bol cu ouăle bătute, amestecate cu lapte, cealaltă jumătate din cantitatea de brînză, un pic de sare (dacă e nevoie) şi piper.Am respectat stratificarea propusă, doar că la capitolul brînză am ignorat total cantităţile şi am pus din belşug, şi brînză – o telemea cu capră şi oaia de la ciobanul din satul bunicilor mei– şi parmezan. 80 de grame de amestec de ăsta mi s-a părut o glumă mult prea subţire.
Aşa arăta plăcinta înainte să fie împachetată şi unsă:
Aşa scoasă la aer, înainte să intre în cuptor
Aşa e după ce a stat 30 de minute în cuptorul bine încins de dinaite, coaptă la foc destul de iute (treapta 6, pentru cuptoarele cu gaz)
Aşa au atacat-o trei furculiţe feroce, undeva în jurul orei 5
În caz că nu realizaţi exact despre ce a fost vorba, o vedere din farfurie
Dedic şi reţeta, şi pictorialul însoţitor în special amatorilor de bancuri cu broccoli de pretutindeni! Voi reveni cu un tort de ciocolată şi nuci pecan, dintr-o altă carte. Din asta o să mai fac sigur ceva, poze sigur!
asta cu bancurile cu broccoli chiar ca a fost pentru cunoscatori :))