
De miercuri, 21 noiembrie, s-au deschis porțile celei de-a nouăsprezecea ediții a târgului de carte Gaudeamus. Prima zi a trecut în liniștea care-i este caracteristică, cu câteva sute, poate mii de vizitatori, însă în niciun caz cu îmbulzeala din weekend. Lansări într-un ritm omenesc, scriitori bucurându-se să se revadă și să stea de vorbă printre rafturile pline de cărți proaspăt aduse din tipar.
Țara invitată a ediției de acest an este Republica Moldova, motiv pentru care vă puteți bucura de multe evenimente cu trimiteri la viața culturală a vecinilor noștri de peste Prut. Pe de altă parte, Italia a ținut ca și anul acesta să fie unul dintre invitații speciali, motiv pentru care și standul Ambasadei Italiei vă așteaptă cu multe conferințe și discuții referitoare la importanța culturii italiene și a stabilirii unei bune relații între piața de carte românească și cea italiană.
Editura Univers și-a intensificat prezența, fiind mai vizibilă decât în anii precedenți, Editura Rao și-a pregătit standul cu un nou design, la fel de impresionant ca în anii precedenți, Editura Arthur are stand separat față de Editura Art.
De asemenea, a apărut o nouă editură dedicată SF-ului și Fantasy-ului, Editura Paladin, parte a Grupului Editorial Art, care-și așteaptă cititorii cu un prim volum, O piatră căzută din cer, de Isaac Asimov, titlu care, asemenea tuturor celorlalte titluri care vor ieși la această editură, deși cartonat, are un preț special de doar 25,9 lei.
La standul Poliromului sunteți așteptați cu o serie de lansări care vor avea loc mai ales în weekend, dintre care semnalăm apariția celui mai nou roman al lui Filip Florian, Toate bufnițele, la lansarea căruia puteți participa sâmbătă. De asemenea, semnalăm lansarea volumului Luiza Textoris, care va avea loc duminică în standul Editurii Polirom.
Cei de la Editura Humanitas vă așteaptă atât cu volume de beletristică (lansarea romanului Viitorul începe luni al Ioanei Pârvulescu fiind una dintre marile bucurii ale târgului), cât și cu importante cărți de filozofie (Arthur Schopenhauer, Lumea ca voință și reprezentare, Gabriel Liiceanu, 18 cuvinte-cheie ale lui Martin Heidegger, Alexander Baumgarten, 7 idei înrâuritoare ale lui Aristotel, Mircea Flonta, 20 de întrebări și răspunsuri despre Immanuel Kant). Programul complet al lansărilor Editurii Humanitas poate fi găsit aici.
Cei de la Editura Paralela 45 vă așteaptă cu foarte multe cărți pentru copii, dintre care poate cea mai importantă noutate este reeditarea Cărților cu Apolodor cu ilustrațiile inițiale. La standul lor veți mai putea găsi și volumul Poeme alese de Sylvia Plath, cât și o nouă carte a lui Stoian G. Bogdan, Dragoste, un volum de poezie cu texte de agățat. Mai multe detalii despre programul pe care vi l-au pregătit cei de la Paralela 45 puteți găsi aici.
Autorul care nu trebuie ratat la acest târg de carte este Pascal Bruckner, cel pe care Editura Trei l-a invitat în România pentru a participa la lansarea celei mai recente traduceri din opera sa, Fanaticii apocalipsei. Cu Bruckner vă puteți întâlni sâmbătă 24 noiembrie, de la ora 11.00, la standul Editurii Trei.
Ceea ce ne bucură este faptul că Gaudeamusul începe din ce în ce mai mult să semene cu un târg de carte din străinătate, căci, în sălile pe care publicul venit să-și achiziționeze cărți nu le frecventează, directorii editoriali, echipele de copyright și agenții literari se întâlnesc pentru a purta diverse discuții atât despre importanța traducerilor, cât și despre diverse proiecte de finanțare și de promovare a produselor culturale.
Pe de altă parte, nu este de neglijat faptul că editurile vă așteaptă la Gaudeamus cu reduceri de până la 50%. Motive din belșug să-ți acorzi răgazul pentru a participa la ceea ce este poate unul dintre cele mai de amploare evenimente culturale ale anului.