Amplasat în cartierul Neasden din Londra, într-o zonă cu precădere industrială, unde nu te-ai aştepta să descoperi un templu de o frumuseţe arhitecturală ce s-ar potrivi într-un alt peisaj, BAPS Shri Swaminarayan Mandir este primul templu hindus tradiţional din Europa, fiind construit, în doar trei ani, după un model tipic vedic: fără structură de oţel, în final fiind nevoie de peste 26.000 de bucăţi de marmură cioplită. Ridicat prin contribuţia a mii de voluntari, templul se află sub tutela spirituală a lui Pramukh Swami Maharaj, considerat al cincilea succesor al lui Bhagwan Swaminarayan. Fără să lase senzaţia de apăsare pe care de multe ori o inspiră alte „locuri sacre”, BAPS Shri oferă o experienţă nu atât spirituală (deşi asta depinde, evident, de scopul pentru care intri în templu), cât una culturală, aşa că până şi pentru cei nonreligioşi, acest templu este un must see în vizita lor în Londra.

Pe lângă încăperile în care orice vizitator poate asista la orele de rugăciune şi meditaţie, templul găduieşte o expoziţie permanentă, Understanding Hinduism, menită să-l familiarizeze pe vizitator cu cea mai veche religie din lume încă practicată, precum şi o vastă librărie, de unde poţi cumpăra, la preţuri de-a dreptul modice (câteva lire), diverse cărţi despre hinduism, texte şi învăţături din Gite etc.

Din expoziţia care se întinde pe câteva încăperi de la parter, sunt oferite numeroase informaţii despre hinduism, începând cu dezvoltarea acestuia şi expunerea pe scurt a principiilor de bază, până la trasarea raportului hinduismului cu diverse ramuri ale ştiinţelor exacte sau umaniste. Textele sacre ale hinduşilor, Vedele, acoperă nu numai sfera spirituală, ci şi domenii precum arhitectura, astronomia etc.

Iată ce spunea Thoreau (în American Thinker) despre Vede: „Whenever I have read any part of the Vedas, I have felt that some unearthy and unknown light illuminated me. In the great teaching of Vedas, there is no touch of sectarianism. It is of all ages, climes and nationalities and is the royal road for the attainment of the Great Knowledge. When I am at it, I feel that I am under the spangled heavens of a summer night”. Alte lucruri interesante pe care le poţi afla vizitând expoziţia: în urmă cu 2700 de ani, în Takshahila, a existat o universitate complexă, unde veneau studenţi din toate colţurile lumii, pentru a învăţa literatură vedică, filosofie, astronomie, muzică, dans etc.; în domeniul matematicii, consemnări ale conceptului de „zero” pot fi găsite în texte ce datează din secolul IV î.Hr.

Multe cărţi din vasta librărie a templului sunt destinate copiilor şi tinerilor, sub formă de poveşti care conţin un mesaj moral, pe principiul că, deşi se pot ţine predici tinerilor, o formă mai adecvată este cea de a le insufla valori prin intermediul unor texte parabolice, care pot să schimbe traseul în viaţă al unui tânăr.

O astfel de carte, pe care am achiziţionat-o din librăria templului BAPS, este 108 Prasang Mala (108 Inspiring Satsang Stories), conţinând poveşti selectate din viaţa unor învăţaţi sau călugări (sadhus), precum Shriji Maharaj, Gunatit Guru Parampara, cu ajutorul cărora „se va putea modela caracterul tinerilor pentru ca aceştia să devină cetăţeni responsabili”. M-a impresionat plăcut mesajul din introducere, neaşteptat de deschis pentru o carte bazată pe învăţături de tip religios: „Read something new/ Discover something new/ Learn something new”.

O altă achiziţie a fost Yogi Gita, o colecţie de învăţături spirituale ale lui Yogiji Maharaj, care oferă îndrumări în nenumărate domenii ale vieţii, de la îmbunătăţirea relaţiilor între oameni până la modelarea unui discurs mai blând.

Compus din numeroase tradiţii şi practici, hinduismul are lideri sprituali diverşi, din epoci variate, inclusiv din perioade mai apropiate de prezent, iar tradiţia Swaminarayan se întemeiază pe viaţa exemplară a lui Bhagwan Swaminarayan (1781-1830), despre care s-a considerat că este întruchiparea divinităţii. Un copil-minune, Bhagwan era maestru în Vede încă de la 7 ani, la 11 ani a plecat într-o călătorie spirituală în India, care a durat 7 ani, iar la 18 ani s-a stabilit în Gujarat, unde a devenit conducător spiritual, dar şi social, implicându-se activ în viaţa localnicilor şi oferindu-le îndrumări „from how to meditate to how to mediate”.

În plină agitaţie londoneză, puteţi descoperi în BAPS Shri Swaminarayan Mandir un loc unde, dacă nu veţi avea o experienţă religioasă (dar de ce nu?), atunci cu siguranţă una culturală, despre un spaţiu care a influenţat mai mult decât credem civilizaţia europeană.

 

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *