Despre Virginia Woolf ați citit, ați văzut piese de teatru și filme. Dar v-ați gândit cum ar fi să-i (re)descoperiți povestea de viață și personajele din romane într-un spectacol de dans?

Wayne McGregor, un coregraf britanic multipremiat pentru spectacole ce îmbină dansul cu filmul, artele vizuale cu știința, a creat, pentru Royal Ballet din Londra, un astfel de spectacol. Baletul, a cărui premieră a avut loc de curând, se numește “Woolf Works” și este inspirat din trei romane de Virginia Woolf – “Orlando“, “Valurile” și “Doamna Dalloway” -, din scrisorile, eseurile dar și din povestea tragică de viață a scriitoarei britanice. O provocare mare, după cum recunoaște însuși coregraful, care s-a temut că nu va fi în stare să încapsuleze într-un spectacol de dans esența operei lui Woolf. Convins că nu va putea să ducă la capăt acest proiect decât bazându-se pe experiența lui proprie vizavi de lecturile din Virginia Woolf, o experiență “filtrată prin corpul, imaginația și mintea mea”, după cum mărturisește el, McGregor a creat ceva extrem de expresiv, sensibil, intim.

Woolf Works“Woolf Works” nu este, se pare, o poveste neapărat narativă, ci mai degrabă un colaj de trei acte, fiecare reprezentând câte un roman din cele trei mai sus amintite, care încearcă să surprindă spiritul scrierilor Virginei Woolf, caracterizat în primul rând de sfidarea convențiilor narative.

Balerina Alessandra Ferri

Allesandra Ferri

Așa încât, trei momente diferite ca și concept – I now, I then (Dalloway), Becomings (Orlando), Tuesday (Valurile) – explorează mai multe feluri de a povesti, mai multe puncte de vedere ale scriitoarei.

Woolf WorksSpectacol cu viziune interesantă, “Woolf Works” are și o coloana sonoră originală (aflăm din Time Out), realizată de Max Richter, compozitor cunoscut pentru plăcerea de a îmbina muzica clasică cu tehnologia de ultimă oră; un design uimitor creat de talentata Lucy Carter; și o performanță formidabilă a italiencei Alessandrei Ferri, astăzi în vârstă de 52 de ani, fostă “prima ballerina assoluta”, așa cum sunt numite balerinele de excepție.

Dacă veți ajunge să vedeți acest balet despre care theguardian.com spune că “nu este unul perfect”, dar unul antreant, ce jonglează cu amintiri, lumi paralele, nehotărâri, frici, ambiguități sexuale, timp și nebunie, veți recunoște și vocea scriitoarei, care deschide spectacolul cu un discurs despre limba engleză.

Surse foto: independent.co.uk

2 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *