Domnul Ionuţ Caragea mi-a trimis relativ recent, pe adresa Dilemei vechi, această scrisoare electronică: „Buna ziua, vă ofer, spre lectură această carte din ciclul Sindromul nemuririi, partea a IV-a şi partea a V-a. Întrucît colaborez cu peste 150 de reviste din ţară şi străinătate, nu voi face nicio diferenţă între ele, preţuindu-le pe toate în egală măsură. Dacă doriţi să le publicaţi, menţionez că nu am pretenţii materiale şi las la alegerea dumneavoastră selecţia citatelor. Dacă doriţi şi alte citate, pe o anumită temă majoră, vă rog să mă contactaţi şi vi le voi oferi cu mare drag. Toate gîndurile bune.”

Din lipsă de spaţiu, am publicat doar cîteva în Dilema veche, dar selectez o serie mai lungă de panseuri pe teme majore, deopotrivă din partea a IV-a şi partea a V-a a Sindromului nemuririi, şi pentru cititorii Bookaholic:

„Omul este un bulgăre de pămînt cu suflet nemuritor, lovit de valurile timpului. Pămîntul se erodează zi de zi, devine praf şi pulbere, dar sufletul este eliberat în universul nemuririi lui.”

„Iubirea este precum puiul de pasăre care părăseşte cuibul inimii, încercînd să zboare peste orice prăpastie cu aripile imaginare ale sufletului.”

„Timpul nu-i decît un angajat al nimicniciei care ridică resturile de pe strada speranţelor deşarte şi le depozitează în spaţiul insalubru al morţii.”

„Indiferenţa este prăpastia de netrecut între oameni. Deasupra prăpastiei, Dumnezeu încercă să le smulgă un zîmbet, dansînd cu razele soarelui şi cu norii. Apoi tună, fulgeră şi plînge în toate culorile curcubeului.”

„Ar trebui să plîngem cu lacrimi cenuşii, să aibă şi ele culoarea amărăciunii noastre. Ce palidă consolare sînt norii negri care se adună pe cerul făgăduinţei”,

„Cioran spunea că «prin orice lacrimă ne priveşte Dumnezeu»; aş exclude, totuşi, «lacrimile de crocodil».”

„Uneori ura este implozia dragostei, cînd sufletul pe care l-ai trimis celui pe care-l iubeşti se loveşte de zidul indiferenţei şi se întoarce în vidul din tine.”

„Adevăratul pictor al cuvintelor este acela care îşi face autoportretul cu ochii închişi pe pînza imaculată a sufletului.”

„Oamenii sînt ferestre prin care putem privi gropile, drumurile sau cerul. Pe unele ferestre trebuie să le închidem, pe altele trebuie să le deschidem larg pentru a adulmeca nemurirea.

„Dacă gîndurile noastre ar ţine loc rugăciunilor, în biserici ar fi bineveniţi doar copiii.”

„Dacă faci alergie la prostie, de ce te tratezi cu sudoarea celor pe care îi dispreţuieşti? Fii bun şi tratează-te cu singurătate!”

„La poarta nemuririi se sinucide blînd iluzia vieţii.”

„Tot ce-a mai rămas între noi este spaţiul aceasta infinit: WorldWideWeb.Vinoacasă.Com.”

Marius Chivu scrie cronică literară din 2000 și este redactor la Dilema Veche din 2005. Dintre revistele la care a colaborat de-a lungul timpului fac parte România Literară, Observator Cultural, 22, Cultura, Lettre Internationale, Re:publik, Adevărul literar & artistic, Elle și Psychologies. Între timp a publicat poezie şi proză de călătorie, iar, în curînd, va scoate un volum de povestiri.


18 comentarii
  1. Vleack

    Fabulos, n-am mai ras demult atata de tare. Panseuri a la Gâgă, umor involuntar de mare angajament.

    Reply
  2. Magnolia

    Cum, si nu i-au placut lui Marius Chivu aceste panseuri?! Nu ma prind de ce. Este exact literatura pe care o gusta dumnealui si despre care scrie laudativ.

    Reply
  3. Remus

    Aforismul are traditie in Ro, cunoscatorii o stiu, dar e mai la moda ce-a scris Bukowski. Nu o sa auzi vorbindu-se de cugetarile lui Iorga, Butulescu, V. Ghica, Maiorescu, G. Voica, Grigurcu etc, pentru ca tinerii sunt plictisiti de sfaturi, preferand revolta si mizerabilismul. Astfel, sa scrii cugetari intr-o societate confuza, pare de-a dreptul hilar. Stau si ma intreb, totusi, citind biografia autorului, cum de a castigat un premiu international cu astfel de aforisme?

    Reply
  4. Remus

    M-ati facut curios. Nici mie nu-mi place ce scrie Mihaela Radulescu, stiu ca e apreciata de publicul mediocru, dar premiul castigat de Ionut este obtinut la un concurs international la care participa, atentie, 1341 participanti!? (http://www.najinaaman.org/page204.html)

    Mai observ pe situl autorului ca despre aforismele sale a scris cel mai important aforist roman, Valeriu Butulescu, apreciat de Alex Stefanescu.

    Poate ca Marius Chivu poate sa elucideze aceste enigme intr-o cronica?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *