1 Martie, 8 Martie, soare, flori, mărţişoare, cadouri. Cam acesta e tabloul din fiecare an, la început de primăvară, în care variabila e soarele, iar constanta, florile. De la adolescenţi timizi care aduc ghiocei vreunei colege cu zâmbet ştrengăresc, la colegii de serviciu care „îşi fac datoria” cu un buchet de frezii, la cei care vor să-şi dea gata iubitele cu sute de trandafiri şi să-şi bucure mamele cu un braţ de lalele, cam toţi bărbaţii se prezintă zilele astea cu flori în faţa femeilor din viaţa lor. Şi bine fac, căci iubim florile, nu-i aşa?

Sunt colorate, parfumate, delicate, frumoase şi schimbă aerul oricărei încăperi (chiar şi la propriu). E mare păcat însă că trebuie să moară cu un oftat de petale pe podele caselor pe care timp de câteva zile le-au transformat în adevărate grădini. Şi atunci, poate n-ar fi deloc o idee rea să dăruim florile în ghivece, garantându-le o mai bună speranţă de viaţă. Cel puţin în teorie, cunosc un caz în care „plăntuţa iubirii” – cum era alintată –  şi-a găsit sfârşitul dramatic în vreo 3 zile, uitată pe un pervaz unde razele soarelui nu i-au fost de mare folos, aşa cum s-a crezut, aproape carbonizând-o ( iubirea a murit şi ea după câţiva ani, dar fără nici o legătură cu incidentul floral). 😀

Există însă o variantă chiar mai bună, flori care să ţină toată viaţa celei care le primeşte şi nu, staţi liniştiţi, nu mă refer la oribilele flori din plastic cu petale cu sclipici (există, le-am văzut cu ochii mei), ci la flori pe hârtie. Mă refer la o carte, mai exact, un album de fotografii.

Flower e o carte a fotografului şi regizorului american Andrew Zuckerman, cu pagini pline cu flori, dintre cele mai frumoase, interesante, ciudate. Grădina Botanică din New York, grădinile Institutului Smithsonian şi Grădina Botanică Tropicală Fairchild au ajutat la realizarea superbului album, oferindu-i lui Zuckerman material din belşug pentru fotografiile sale: peste 250 de specii au trecut prin faţa lentilei fotografului nostru. Iar Andrew Zuckerman ştie ce face, nu degeaba a studiat la  International Center of Photography şi School of Visual Arts. Lucrările sale sunt extrem de apreciate, se regăsesc în cadrul mai multor expoziţii şi muzee de artă contemporană, în colecţii private sau pe copertele unor reviste faimoase.

Pentru această carte, Andrew Zuckerman a realizat adevărate portrete ale florilor, luminoase, detaliate, încântându-ne cu structuri şi culori deosebite ale florilor pe care le cunoaştem de prin grădinile noastre sau a unor specii exotice pe care nici nu le bănuiam.

De pe site-ul dedicat cărţii, aflăm mai multe:

With characteristic minimalism, he creates an atmosphere of absolute clarity to reveal each flower on its own terms. In the blank field of pure white light, in exacting definition, they appear alternately alien, comestible, and anatomical. Every aspect is made explicit. What one notices immediately are the astonishing gradations of color and variations of form – some sculptural, others almost viscous – followed by boundless textural nuance.

 

Flower e de fapt un proiect multimedia pe care regizorul David Lynch l-a numit “a grand celebration of mother nature’s artistry”, pe lângă album Zuckerman realizând şi câteva filme în care foloseşte tehnica time laps pentru a arăta ciclul vieţii unor flori.
http://vimeo.com/49613977

http://vimeo.com/49609088

http://vimeo.com/49609094

 

sursele imaginilor: booooooom.compqblackwell.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *