Sigur v-ați intersectat, măcar o dată-n viață, cu excentricul scriitor francez Georges Bataille – eu am făcut-o spre sfârșitul liceului pentru prima dată și mi-amintesc că Madame Edwarda, Mortul, Istoria ochiului m-au năucit atunci, nu credeam că se poate scrie literatură în felul acela, de un erotism atât de straniu, de extrem, îmbinat cu macabru din plin; parcă voiam și nu voiam să continuu lectura :). Pe Georges Bataille încă îl văd uneori cu ochii de atunci și mă amuz când realizez acest lucru. 

Astăzi vă propun să-l vedeți, poate, într-o lumină ușor diferită, în singurul interviu video pe care l-a acordat, la un an după lansarea cărții sale La littérature et le Mal (Literatura și răul). Pierre Dumayet este intervievatorul, iar clipul are nouă minute – o pastiluță strașnică din gândirea și crezurile literare ale lui Georges Bataille. Să-l vizionați cu plăcere!

Via

Sursă imagine principală

Eli Bădică

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *