Un video rar cu Lev Tolstoi

Lev Tolstoi devenise deja extrem de cunoscut în Rusia și nu numai (să nu uităm că i se propusese Premiul Nobel, pe care l-a refuzat, dat fiind că-și dorea să trăiască cât mai simplu, fără prea mulți bani) încă din timpul vieții. Așa se face că, odată cu primele filme, operatorii cinematografici și-au dorit să-l imortalizeze pe peliculă. Din fericire, deoarece altfel nu am fi avut ocazia să-l vedem pe marele scriitor rus.

Se pare că celebritatea lui Tolstoi l-a făcut pe Vasily Rozanov, un critic rus, să afirme că ”să fi fost rus și să nu-l fi văzut pe Tolstoi era ca și când ai fi fost elvețian și n-ai văzut Alpii”. Poate că, prin ceea ce spunea Rozanov, putem înțelege mai ușor de ce oamenii atrași de abia descoperita artă a cinematografului s-au îngrămădit să-l prindă pe Tolstoi pe film. Totuși, scriitorul nu și-a exprimat niciodată dorința de a fi filmat. William Nickell, profesor în cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Slavone de la Universitatea din Chicago, povestește că soția sa, Sofia Berg, și editorul scriitorului, Vladimir Chertkov, s-au ocupat de chemarea operatorilor pentru a-l filma pe Tolstoi în diferite ipostaze.

Astfel, în video-ul de mai jos, îl putem vedea pe Tolstoi la aniversarea împlinirii vârstei de 80 de ani, tăind bușteni (uimitor pentru vârsta sa), ajutând pe cei săraci cu bani, călătorind, pentru ultima dată, la Moscova, în casa din Khamovniki (care urma să fie muzeul scriitorului după moarte), plecarea și sosirea la Yasnaya Polyana, scriind, apoi pe patul de moarte ș.a.m.d. În film apar și soția sa, fiica sa, Aleksandra, și editorul lui, Vladimir Chertkov. În timpul secvenței procesiunii, îi zărim și pe fiii săi, purtându-i sicriul.

Apropo de înmormântare (subiect sumbru, dar relevant): pentru că Biserica Ortodoxă i-a refuzat lui Tolstoi o slujbă religioasă – fiind excomunicat din pricina scrierilor sale împotriva bisericii -, scriitorul a avut parte de o înmormântare simplă (așa cum și-a dorit-o, de altfel, fără fast), fiind înhumat în pădurea Zakaz. Totuși, spațiul bisericii a fost înlocuit cu cel al cinematografului, unde oamenii se adunau și priveau imaginile de mai jos cu Tolstoi, în tăcere, pentru a-și arăta respectul față de autor. Comemorările de acest tip au fost în scurt timp interzise de către autorități.

Iar acum cred că este momentul să urmărim acest video rar cu Lev Tolstoi, realizat de Aleksandr Osipovich Drankov. Sunt de neprețuit imaginile, din punctul meu de vedere.

Alte imagini cu Tolstoi și înmormântarea lui sunt de urmărit și în clipul următor.

Surse: openculture.comhumweb.ucsc.eduro.wikipedia.org

Sursă imagine principală

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *