Tuturor iubitorilor de lectură ne place să fim cât mai des în prezenţa cărţilor. Fie că umplem rafturile din casă până la refuz, că petrecem ore în şir în librării şi biblioteci, apropierea de cărţile noastre dragi ne dă un sentiment cald şi plăcut de bine. Răsfoim, citim, admirăm ilustraţii, mirosim paginile proaspăt ieşite de la tipar şi tot ce ne dorim e să fim înconjuraţi de un munte de cărţi. Pornind poate de la această premisă, firma de arhitectură MVRDV ne-a creat posibilitatea de a ne « căţăra »  pe un astfel de munte.

În piaţa centrală din Spijkensse, un orăşel din Olanda, a fost inaugurată de curând biblioteca Book Mountain, cu o structură piramidală din sticlă, lemn şi cărămidă, care se întinde pe o suprafaţă impresionantă de 9 300 metri pătraţi. Clădirea păstrează forma unei ferme tradiţionale olandeze, amintind astfel de rădăcinile agricole ale localităţii.

sursa

sursa

Pavajul din piatră roşie de la exterior se continuă şi în interiorul bibliotecii, unde muntele de carti este susţinut de pereţi din cărămidă pe care sunt fixate rafturile. Mare parte dintre acestea sunt confecţionate din foste ghivece de flori reciclate şi asta face doar să respecte ideea de la baza proiectului: folosirea unei tehnologii durabile şi ecologice.

sursa

sursa

Arhitecţii declară că au dorit să creeze un spaţiu aerisit, luminos şi primitor, care să atragă cititorii şi să le facă vizita aici cât mai plăcută. Tot ei descriu biblioteca ca fiind “A magnificent shop window for knowledge, information and culture that unambiguously promotes the idea of reading day and night.”

sursa

Dacă pe rafturi se găsesc aproximativ 70 000 de cărţi din domenii variate, spaţiile suplimentare ale bibliotecii pot primi cu uşurinţă alte câteva mii . Pentru a avea acces facil la cărţi, în jurul acestui munte de rafturi există platforme, coridoare şi scări care le leagă . De jur împrejur sunt amenajate locuri în care se poate sta şi citi, dar sala de lectură se află în vârful construcţiei piramidale, alături de o cafenea.

sursa

Din aceste locuri scăldate de razele soarelui, se poate admira panorama oraşului, prin pereţii de sticlă. Clădirea de cinci etaje găzduieşte, de asemenea, un centru de educaţie ecologică, o sală de spectacol, săli de conferinţă şi birouri.

sursa

sursa main image

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *