Hazard și Angoli Mala sunt două nuvele, sau poate un romănaș și o povestire adăpostite sub aceeași copertă, publicate mereu împreună, deși, așa cum menționează chiar autorul, Le Clézio, pe coperta a patra, între ele este o diferență de aproape cincisprezece ani – Angoli Mala a fost scrisă în 1985, iar Hazard în 1999.

Jean-Marie Gustave Le Clézio, scriitorul franco-mauritian, a primit în 2008 Premiul Nobel pentru literatură, un aspect pe care nu-l menționăm de obicei chiar de la început, ca să nu dăm ghes judecăților de valoare a priori. În acest caz însă, începem prin a vă cita mențiunea comitetului: premiul a fost acordat lui Le Clézio, “autor al plecărilor, al aventurilor poetice și extazului senzual, explorator al umanității mai departe de granițele civilizației”.

Și chiar despre aceste lucruri este vorba în Hazard și Angoli Mala.

Primul titlu, Hazard, are o sonoritate apropiată cu numele unuia dintre personajele pasive ale acestei povești, Azzar, un velier cu “aripi mari de gâscă întinse în soare și alunecând maiestuos”. Azzar este teatrul întâmplărilor din poveste, care începe cu o mică metisă franțuzoaică visând să o șteargă englezește din casa mamei ei în căutarea tatălui demult plecat pe mare, înapoi în insula Mauritius. Nassima se îmbarcă deci ilegal pe superbul velier al unui cineast bogat și excentric, trecut de prima (și a doua) tinerețe, devenind treptat parte din echipaj.

În Angoli Mala ni se povestește despre Bravito, indian din Panama, care pleacă din familia adoptivă (și urbană) a unui pastor, căutându-și o viață nouă în jungla strămoșilor săi, printre indieni, negri și braconieri.

Ambele personaje, tineri dezrădăcinați, căutându-și originile, se descotorosesc treptat de haina civilizată, și la propriu, și la figurat, transformându-se în două sălbăticiuni acvatice – una de apă sărată, pe ocean, alta de apă dulce, în râurile junglei panameze, într-o dulce simbioză cu toanele naturii, până când omul îi va trăda și îi va trimite – pe unul înapoi în umanitatea civilizată și urbană, pe altul în negura civilizației, în sălbăticia inarticulată și dezumanizată.

Nu se întâmplă prea multe în această carte de 270 de pagini cu totul; cele două personaje își trăiesc viețile gândind și simțind, iar faptele sunt un ecou îndepărtat al emoțiilor. Sunt două povești senzoriale și atmosferice, pe care trebuie să le citești din toată ființa, nu din vârfurile degetelor, pentru a începe să simți la un moment dat tangajul lui Azzar pe mare, puntea udă sub picioarele goale, să vezi Crăciunul decorat pe vas cu ghirlande de alge sargase, să auzi ploaia pe acoperișul de frunze al colibei, să simți mirosul de banane prăjite cu pește și să auzi țipătul misticului păsăroi hocco în valea magică de după norii de furtună.

O lectură senzuală, subtilă și tactilă, un exercițiu pentru povestirea simțurilor cunoscute și a celor demult uitate, Hazard. Angoli Mala face parte din Seria de autor J.M.G. Le Clézio (a editurii Art), din care noi v-am mai povestit despre colecția de nuvele Inimă arsă.

Cumpără cartea de pe librăria online Cărturești.ro

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01

 

 

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *