Când vine vorba despre preţuirea, pasiunea sau obsesia pentru un anumit scriitor, fiecare se manifestă în felul său. Unii cumpără toate ediţiile posibile ale cărţilor scrise de preferatul lor, alţii participă la licitaţii în speranţa că vor putea achiziţiona obiecte personale ale scriitorului pe care îl îndrăgesc, iar alţii înfiinţează societăţi de…sosii.

Ei bine, da, există o astfel de societate în Key West, Florida şi membrii ei sunt nişte domni tare simpatici, cu părul alb, bărboşi şi rotofei. Greu de identificat cu cine se aseamănă? Nicidecum, sunt sigură că v-aţi dat seama că e vorba de Papa Hemingway. Numele acestei organizaţii spune oricum totul: Hemingway Look-Alike Society.

Iniţiativa a venit ca un omagiu adus lui Ernest Hemingway atât în ipostaza de scriitor prolific al cărui talent a fost răsplătit cu premiul Nobel, cât şi în cea a omului fascinant care a fost: iubăreţul, sportivul, neînfricatul reporter de război, pescarul şi iubitorul de mojoto şi alte băuturi bune.

image761

Societatea e departe de a fi doar o adunătură de bătrânei corpolenţi puşi numai pe distracţii. Pentru a cinsti numele scriitorului american atât de cunoscut şi apreciat, societatea a început să strângă fonduri în vederea creării unor burse şcolare, ajutând tinerii care nu-şi permit să aibă acces la educaţie în cadrul colegiului local. Cine ştie, poate unii dintre ei vor ajunge la rândul lor mari scriitori, graţie lui Hemingway.

Chiar dacă se ocupă de lucruri serioase, nu înseamnă că membrii Hemingway Look-Alike Society nu ştiu ce e aia distracţia. Ei organizează excursii în locurile pe unde cândva scriitorul american a trecut, merg la pescuit, iar de 33 de ani încoace, se strâng în luna iulie pentru a-l căuta pe cel care le aminteşte cel mai mult de scriitor. Şi cum locul cel mai potrivit pentru desfăşurarea unui astfel de concurs e un bar, toată gaşca veselă dă năvală la Sloppy Joe’s pentru a peterece o zi de vară de pomină.

image5603

0233

100_9052

Alegerea locului pare firească, acesta fiind unul dintre localurile frecventate des de Hemingway în perioada în care a locuit în Key West. Proprietarul Joe Russell, care vindea scotch în ciuda prohibiţiei considerată de el o glumă a guvernului a devenit bun prieten şi partener de pescuit al scriitorului. În barul său, într-o atmosferă frumoasă, Hemingway se întâlnea să bea şi să filozofeze cu alţi scriitori sau artişti, precum John Dos Pasos, Henry Strater sau Waldo Pierce.

Revenind la concursul de sosii, din fotografiile de pe site-ul societăţii e clar că lumea se distrează de minune, iar Hemingway al anului primeşte diplomă, trofeu şi tort, după care, probabil că dă de băut tuturor.

0419

0149

0123

0006

0238

Sursa: hemingwaylookalikes.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *