
Cu mare bucurie și cu nerăbdarea de a o citi, vă anunțăm că a apărut cartea Niveluri de viață, cel mai recent volum semnat de Julian Barnes (Levels of life în original, publicată anul trecut), la Editura Nemira, în colecția Babel, tradusă de Radu Paraschivescu.
Nu credem că vă surprinde entuziasmul nostru atunci când vorbim despre o nouă apariție editorială de excepție, cum este aceasta. Și, cum suntem convinși că și vouă vă place cum scrie Julian Barnes, ne-am gândit, împreună cu prietenii de la Editura Nemira, să vă dăm 3 exemplare din Niveluri de viață*.
Ce trebuie să faceți pentru a avea posibilitatea de a câștiga unul dintre cele trei volume? Nimic mai simplu!
Iată cerințele concursului:
– să ne răspundeți, în comentarii, la întrebarea ”Voi pentru ce carte i-ați fi dat lui Julian Barnes Man Booker Prize și de ce?”;
– să vă semnați cu numele real și complet;
– să lăsați o adresă de e-mail validă pentru a fi contactați ulterior pentru trimiterea premiului;
– perioada concursului: 30 aprilie – 6 mai.
Prin participarea la concurs vă exprimați acordul de a primi newsletterul Bookaholic.
Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți (random.org) dintre cei care au respectat cerințele concursului.
UPDATE – Câștigători: Mihaela Antonescu, Alina Tomi, Andreea Apostu.
N.B.: Dacă vă veți afla printre câștigători și sunteți din București, veți putea ridica premiul personal dacă mergeți la lansarea cărții, care va avea loc pe 7 mai, ora 19, la Librăria Bastilia. Toate detaliile lansării (la care abia așteptăm să mergem!) sunt de găsit aici.
*Din prezentarea editurii:
„Pui laolaltă două lucruri care n-au mai fost puse laolaltă până acum. Şi lumea se schimbă“. În noua carte a lui Julian Barnes descoperim personaje care se plimbă cu balonul și de acolo privesc lumea, oameni care fac fotografii, iubesc și suferă. Ne așteaptă o carte despre cum e „să pui laolaltă“ două lucruri, doi oameni, și apoi totul să se ducă de râpă.
In mod clar si fara sa stau pe ganduri, Papagalul lui Flaubert. Pentru ca e o carte pe care simti nevoia sa o recitesti pentru a-i prinde toate nuantele si, mai mult, se dovedeste foarte ofertanta si la o analiza amanuntita din mai multe perspective.
“Sentimentul unui sfarsit” – este o carte ce te surprinde in alt fel de fiecare data cand o recitesti.
I-as fi dat premiul mai degraba pentru “Papagalul lui Flaubert” decat pentru “Sentimentul unui sfarsit”. Opera ludica si postmoderna, “Papagalul lui Flaubert” ofera o viziune teribil de metaliterara, presarata cu un umor fin care ne aminteste ca Flaubert insusi, chipurile marele realist, a fost nu doar autorul “Doamnei Bovary” ci si al unui roman cu vana postmoderna avant la lettre, “Bouvard et Pecuchet”.
Sentimentul unui sfarsit…
In afara de “Sentimentul unui sfarsit”, carte pentru care a primit premiul Booker Prize, eu i-as fi acordat premiul si pentru “Arthur and George”. Mi-a placut universul creat, dezvoltarea personajelor dar si prezenta, ca personaj, a lui Sir Arthur Conan Doyle.
Pentru “O istorie a lumii în 10 capitole şi jumătate” i-aş fi dat eu premiul Booker Prize, este cartea mea preferată. Mi-a plăcut că Julian Barnes tratează cu mult umor, dar şi cu un strop de cinism secole de istorie crudă şi vie, dar cam “îmbăţoşată” de istorici, zişi de meserie – cum îi denumeşte “Moş” Neagu Djuvara. Amintesc aici episodul cu Noe, care era “cam beţiv” sau “procesul carilor” dintr-un Ev Mediu întunecat, vinovate de a roade scaunul episcopal, astfel încât “Prea Fericitul Fără Motiv” cade şi se loveşte. Delicioasă carte.
I-as fi dat premiu pentru volumul ,,Papagalul lui Flaubert”, datorita stilului caustic si abordarii diferite.
Sentimentul unui sfarsit – este singura lui carte pe care am citit-o, prin urmare nu ma pot raporta la alte opere. Este o carte buna pe care as recomanda-o si altora.
I-as fi dar lui Julian Barnes premiul pentru cartea “Sentimentul unui sfarsit”, pentru ca exprima atat de clar trairile si tumultul prin care fiecare om trece in incercarea de a gasi scopul vietii, in incercarea de a-si motiva siesi alegerile facute si de a gasi explicatii pentru alegerile gresite.
Fiecare carte a sa are ceva aparte și ar trebuie răsplătite în parte, însă premiul i l-aș oferi pentru “Sentimentul unui sfârșit”. Nu am citit toate operele sale, doar o mică parte.