Perioada asta a anului mă face mereu să-mi amintesc de sărbătorile de iarnă din copilărie, când lucrurile erau simple şi liniştite. Bunica făcea cozonaci, casa mirosea a brad şi portocale, mama îmi citea poveşti la gura sobei, bunicul mă plimba cu sania în orăşelul copiilor, veneau colindători îmbrăcaţi frumos în costume populare, chiar dacă eram la oraş. Şi indiferent ce mi-ar fi adus Moş Crăciun, bucuria era imensă: se gândise la mine şi trecuse special pe la casa noastră ca să-mi lase cadouri sub brad.

Aş vrea să cred că şi acum copiii apreciază dragostea cu care sunt înconjuraţi, gesturile simple, dar frumoase şi doar adulţii sunt cei care au luat-o razna şi se agită într-o goană nebună prin magazine în căutarea cadourilor pe care le doresc perfecte şi a cumpărăturilor ( care deseori sunt cu mult peste cele necesare) pentru masa festivă.

Cel mai des oferite cadouri pentru copii rămân jucăriile. Ştiu că de când eram eu copil şi până în ziua de azi lucrurile s-au schimbat, jucăriile au devenit din ce în ce mai sofisticate, dar nu neapărat mai potrivite.

Ce-ar fi ca anul acesta, în locul păpuşilor cu siluetă ireală sau a jocurilor video şi pistoalelor de plastic (ce idee oribilă pentru o jucărie!) să le dăruim copiilor  – alături de cărţi cu poveşti, desigur – jucării simple şi frumoase, precum cele care ne-au încântat nouă copilăria: căluţi cu rotiţe pe care să-i plimbe prin casă, păpuşi îmbrăcate în straie populare, căsuţe din lemn? Iar dacă toate astea sunt făcute chiar de către părinţi, a căror dragostea pentru copiii lor e suficientă pentru a-i transforma în meşteri pricepuţi, cu atât mai bine.

În acest sens, foarte potrivită pentru inspiraţie e cartea Folk-toys; Les Jouets Populaires, publicată în 1951 şi al cărei autor şi ilustrator este Emanuel Hercik. Editată în Praga, oraş cu tradiţie în arta populară, cartea a fost tradusă în engleză şi franceză şi prezintă o istorie a jucăriilor lucrate manual, din cele mai vechi timpuri şi până în 1950.

sursa

sursa

Structurată pe mai multe capitole, cartea descrie jucării realizate în Cehoslovacia, dar şi în alte tări ale lumii, precum Rusia, Polonia sau Franţa, incluzând pietricele pictate, jucării din lut din anii 3000 î.Hr. fluiere sub formă de păsări din secolul XVII, păpuşi si multe altele.

sursa

sursa

sursa

sursa

Cartea cuprinde multe pagini cu ilustraţii nesofisticate, frumos colorate, care ne prezintă lumea minunată a jucăriilor populare handmade, farmecul lor simplu, rustic. Deloc complicate, dar ingenioase ca realizare, unele jucării sunt familiare, altele neobişnuite, toate însă au un farmec aparte.

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

Chiar dacă aţi trecut de vârsta copilăriei, sper că nu veţi rămâne indiferenţi văzând imaginile sau, cine știe, răsfoind cartea, și poate vi se va aprinde dorinţa de a le dărui și copiilor voştri altfel de jucării.

sursa foto

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *