După ce am citit Corecţii, abia aşteptam ceva nou, o altă familie pusă sub lentilă, tot din prezent, tot cu tensiune. Aşteptarea asta încordată m-a făcut să-mi iau imediat şi Al 27-lea oraş, care însă nu m-a prins şi pe care recunosc că am abandonat-o cam prea repede.

Să fi fost celebrul lui roman atât de copleşitor pentru mine, încât atunci când nu i-am mai regăsit ritmul şi gustul, am dat altceva-ul la o parte? Nu ştiu, e posibil să fi fost şi asta. Însă recentul Libertate, tradus la Polirom, pare de neratat pentru toţi cei nostalgici după Franzen-ul din Corecţii.

Patty şi Walter Berglund sunt acum familia americană aproape perfectă din Midewst: cu o situaţie materială prosperă, tineri, cu convingeri politice solide de stânga, părinţi ai unor copii străluciţi. Patty devine o mamă cu spirit de competiţie exagerat, în timp Walter ajunge să aibă de-a face cu companiile de energie pe care le urăşte, pentru că ştie că distrug mediul. Iar copiii lor pur şi simplu o rup şi cu ambiţiile, şi cu viziunile părinţilor. De unde conflictul şi dilematica întrebare: Cum trebuie să-ţi trăieşti viaţa în Libertate?, acest statut de care se bucură fiecare cetăţean al unui stat democrat şi dezvoltat.

Posibilul răspuns sau doar problematizarea lui de către celebrul american mă atrag destul de mult. Ca să nu mai spun că sunt şi mai curioasă dacă reuşeşte să detroneze sau nu Corecţiile.

Sursa: Polirom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *