Când vine vorba despre lumea modei şi a creaţiilor de lux, pe mulţi îi duce gândul la show-uri extravagante, creaţii din materiale preţioase la preţuri care ar putea hrăni o comunitate întreagă dintr-un sat african, de exemplu, la manechine cu corpuri trase uneori prea mult prin inel şi la petreceri scăldate din belşug cu alcool şi prafuri.

Alţii apreciază din plin talentul creatorilor şi rezultatul muncii lor, colecţiile fabuloase care-ţi fură privirea cu detaliile şi culorile lor. Mii de puştoaice se visează dive ale catwalk-ului, activiştii pentru drepturile animalelor militează vehement împotriva folosirii blănurilor şi pieilor de animale la realizarea hainelor şi accesoriilor, studenţi la design vestimentar năzuiesc ca într-o zi numele lor să-l eclipseze pe cel al lui Dior sau Coco Chanel.

Mesajele şi percepţiile sunt amestecate, lumea modei e cu adevărat controversată şi de cele mai multe ori, considerată frivolă şi superficială.

Probabil din dorinţa de a schimba această percepţie, unul dintre faimoasele magazine de produse de lux, Bergdorf Goodman, a abordat la un moment dat o prezentare … intelectuală a vitrinei sale. În perioada Săptămânii Modei de la New York, desfăşurată în luna februarie a acestui an, vitrinele celor două magazine de pe Fifth Avenue au oferit un fel de omagiu adus unor autori importanţi ai literaturii universale şi unora dintre cele mai cunoscute cărţi ale lor.

Vitrina de primăvară s-a numit ”Great Moments in Literature” şi a fost o încercare de a reinterpreta capodopere ale lui Proust, Kafka, Orwell, Kipling şi Dickens, folosindu-se cele mai noi creaţii ale numelor mari din modă.

Una dintre atracţii a fost, fără doar şi poate, vitrina dedicată lui Proust şi celebrului său roman-fluviu, În căutarea timpului pierdut. Întâmplător sau nu, anul acesta se împlinesc 100 de ani de la publicarea primei părţi a ciclului, Swann.

Ferma animalelor a lui George Orwell e inspiraţia celei de-a doua vitrine, de o eleganţă desăvârşită (poate şi pentru că din aranjament lipsesc porcii). Ne întrebăm ce părere ar avea Orwell despre această vitrină mai ales astăzi, de ziua lui.

Aranjamentul dedicat lui Franz Kafka e în alb şi negru, cu un gîndac uriaş din hârtie ce ne duce cu gândul la a sa Metamorfoză. Nimic mai potrivit pentru a evoca atmosfera apăsătoare, tensionată, în care logicul se suprapune cu absurdul.

Decor luxuriant, explozie de culoare, haine şi bijuterii alături de animalele din Cartea junglei  a lui Rudyard Kipling umplu o altă vitrină a prestigiosului magazin newyorkez.

Hărţi vechi ale Londrei şi Parisului, într-un aranjament al artistului local James Vance, împreună cu manechine frumos îmbrăcate de la Valentino, ne spun în felul lor Povestea celor două oraşe scrisă de Charles Dickens.

via bookriot.com

Surse: blog.bergdorfgoodman.comtheheritagestudio.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Pingback: Amazoanele. O poveste de Adriana Babeți

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *