Vă rog frumos să nu mă certaţi când veţi afla despre nestatornicia mea în dragostea pentru ilustratori sau diverşi artişti şi creaţiile lor! Chiar dacă azi mă îndrăgostesc de unul, există toate şansele ca mâine să fac o pasiune nebună pentru un altul. Sunt unii artişti însă pe care îi voi iubi pe viaţă, căci ceea ce realizează ei cu un talent enorm, îmi merge direct la suflet. Aşa cum e cazul lui Claire Guiral, o franţuzoaică plină de idei minunate şi cu gusturi fine atunci când vine vorba de artă, decor şi ilustraţii.

Înclinaţiile ei către domeniul artistic şi pasiunea pentru cărţi au devenit evidente încă din copilărie. Pe la şase ani începuse deja să confecţioneze păpuşi şi alte jucării din hârtie şi şerveţele, iar atunci când se afla în casa de la ţară a bunicii sale, prefera de multe ori să se retragă la mansardă şi să se cufunde în lectură, decât să se joace cu ceilalţi copii.

Tot din acea perioadă datează şi gustul pentru lucrurile aparţinând altor epoci şi tot atunci a resimţit impactul culorilor şi le-a conştientizat frumuseţea. A avut norocul de a se bucura de sprijinul familiei, care a încurajat-o să-şi urmeze visul, aşa că a ajuns să studieze arta şi grafica la Bordeaux. După zece ani petrecuţi într-un studio de fotografie, s-a decis să revină la prima dragoste, hârtia, şi şi-a amenajat propriul atelier de creaţie. Aşa a apărut Miss Clara, nume de artist care îşi are origini tot în copilăria lui Claire.

Miss_Clara-15

Miss_Clara-1

Miss_Clara-9

Îşi alege ca materiale de lucru diferite tipuri de hârtie, pânză, carton şi apoi începe să le îndoaie, să le coloreze şi să le modeleze. Folosind doar foarfece, lipici şi guaşă, Miss Clara dă naştere unor decoruri şi personaje imaginare ce par a veni din alte timpuri şi de pe tărâmuri de basm: prinţese, vrăjitoare, inorogi şi sirene, păsări cu penaj multicolor, şoricei balerine şi multe altele. Fetiţa de odinioară, cea care citea mult şi inventa poveşti, îşi face simţită prezenţa, permitându-i lui Claire să-şi dea frâu liber imaginaţiei şi să creeze o lume magică, care aminteşte de lecturile copilăriei.

82373580_large_3102482_Miss_Clc

Din fericire, până la crearea ilustraţiilor pentru cărţi de copii nu a mai fost decât un pas. Ah şi ce ilustraţii! Este vorba chiar despre păpuşelele şi vieţuitoarele realizate de ea cu atâta drag şi migală, care devin acum personaje de poveste. Claire le fotografiază, le rearanjează, foloseşte uneori şi tehnica colajului, iar rezultatul este spectaculos. Ilustraţiile astfel create, originale şi cu un parfum aparte, dezvăluie imagini desprinse parcă dintr-o lume fantastică.

Culorile şi detaliile cele mai fine, de la pliurile rochiilor şi până la modelul pantofilor fac tot deliciul acestor ilustraţii care şi-au găsit locul în cărţi precum Piele de măgar, Prinţesa şi bobul de mazăre, Crăiasa Zapezii, Cele douăsprezece prinţese dansatoare. De multe ori, datorită tehnicii folosite, personajele par extrem de vii şi se crează senzaţia că, dintr-un moment în altul, se vor desprinde din paginile cărţii pentru a pătrunde în lumea noastră, iar decorurile minunate amintesc de cele dintr-o piesă de teatru.

MissClara_02

MissClara_05

MissClara_09

TwelvePrincessSpread3_TEMP

TwelvePrincessSpread1_TEMP

TwelvePrincessSpread2_TEMP

BFB_PeaSpread2_TEMP

BFB_PeaSpread3_TEMP

Nu ştiu entuziasmul cu care privesc copiii aceste cărţi, dar ştiu că pe mine ilustraţiile lui Miss Clara m-au cucerit definitiv, mă simt de parcă aş fi descoperit o adevărată comoară. Le-am privit minute în şir, în încercarea de a nu lăsa să-mi scape nici un detaliu, vrăjită complet de frumuseţea lor. Îmi place totul la această artista franceză, de la delicateţea creaţiilor ei din hârtie, până la preferinţele pentru lucruri vintage şi la modul în care şi-a amenajat casa şi spaţiul de lucru.

MissClara_13

MissClara_15

MissClara_21

MissClara_19

MissClara_18

Surse:  cizgilimasallar.blogspot.cabarefootbooks.com, lescarnetsdemissclara.blogspot.ro

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Pingback: Lumea de basm creată de Miss Clara | Biblioteca Ienachita Vacarescu - Filiala BMB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *