V-am prezentat aici, cu ceva timp în urmă, un mic paradis al iubitorilor de carti: Hay-on-Wye, oraşul-librărie. Modelul lui a constituit inspiraţie şi pentru alte aşezări din diverse colţuri ale lumii, astfel că, în prezent, ne putem bucura de plimbări minunate în atmosfera literară a mai multor orase sau sate librarii.

Un astfel de loc este Montolieu, satul carţilor şi al artelor grafice, situat în sudul Franţei, într-un cadru natural pitoresc. Povestea sa literară începe la sfârşitul anilor ’80, când Michel Braibant, un pasionat legător de carte, a dorit să anime viaţa localităţii şi să pună bazele unui proiect drag lui: să împărtăşescă lumii frumuseţea artelor şi meşteşugurilor ce au legătură cu lumea cărţilor.

sursa

De atunci şi până în zilele noastre şi-au făcut apariţia în micul sat, librari, graficieni, anticari şi artizani.În cele peste 15 librării aflate în Montolieu se găseşte o colecţie bogată de cărţi, de la romane, nuvele, enciclopedii până la vechi cărţi de bucate, iar în a treia duminică a fiecărei luni, are loc un târg de carte.Colecţionari din întreaga lume vin aici în căutarea unor ediţii rare şi valoroase.

sursa

Atraşi de atmosfera idilică, mai mulţi scriitori şi-au găsit în Montolieu inspiraţia, locul potrivit pentru a crea .Unul dintre ei este Patrick Süskind, autorul bestseller-ului Parfum (romanul a cunoscut şi o ecranizare), care îşi petrece mare parte din timp în frumosul sat-librărie francez.

sursa

Există în Montolieu şi un muzeu al artei şi meşteşugurilor legate de realizarea cărţilor, unde putem descoperi istoria comunicării grafice, de la apariţia scrisului şi până la cea a tiparului şi în care putem admira o colecţie de instrumente de scris.Pe lângă acestea, ne sunt oferite cursuri şi ateliere de lucru, putem afla secretul fabricării hârtiei, avem posibilitatea de a vizita expoziţii de artă grafică şi plastică şi de a participa la conferinţe cu teme literare.

sursa

Şi ca totul să fie perfect, Montolieu este situat într-o zonă cu podgorii din care se obţine un vin cu aromă intensă, aşa că, în după-amiezi leneşe şi însorite, putem adăuga plăcerii lecturii şi savoarea unui elegant vin franţuzesc.

sursa

sursa

sursa

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Léa

    If your message is asking the source of anything from either of my two blogs, It is all my own writing and the photos are ones I have taken as I explore my adopted country of France.

    Léa

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *