Amintiri despre viitor de Erich von Däniken, carte reeditată în 2011 la Lifestyle Publishing (Grupul Editorial Trei) – în traducerea din germană a Laurei Karsch – este, pentru mulţi dintre noi, o carte celebră şi, în orice caz, un bestseller mondial. Prima ei ediţie a apărut în 1968, la Editura Econ din Düsseldorf, după ce fusese respinsă de multe edituri: în prefaţa ediţiei germane din 1992, autorul povesteşte peripeţiile prin care a trecut publicarea cărţii, dar şi succesul ei fulminant în întreaga lume, deopotrivă cu reacţiile – pro sau contra – ale oamenilor de ştiinţă, cu privire la ipotezele îndrăzneţe pe care le avansează Erich von Däniken. Eu, una, îmi amintesc că am citit în adolescenţă cu mare curiozitate şi pasiune cărţulia aceasta.

În mare, teza cărţii e următoarea: Pământul a fost vizitat şi influenţat, în vremuri străvechi, de către civilizaţii extraterestre. Teza aceasta ar explica mult mai lesne mistere vechi de tipul celor ale piramidelor egiptene sau mayaşe, hărţile impecabile ale planetei vechi de 11.000 de ani, scenariile religioase şi altele asemenea.

„Ceva nu este în regulă cu trecutul nostru de acum mii şi milioane de ani! – scrie autorul în „Introducere“. E plin de zeităţi necunoscute, care descind din nave spaţiale să ne viziteze bunul şi bătrânul Pământ. E plin de arme secrete, superarme şi cunoştinţe tehnice de neînchipuit, pe care noi, până în prezent, nu le-am putut recupera decât parţial.

Ceva nu este în regulă nici cu arheologia noastră! Se descoperă baterii electrice vechi de mii de ani. Se vorbeşte despre fiinţe stranii în costume de astronaut, încinse cu catarame de platină. Există – necalculate de vreun computer – numere formate din cincisprezece cifre. În negurile Antichităţii întâlnim un întreg arsenal de lucruri inimaginabile. De unde aveau însă strămoşii noştri competenţele necesare pentru a crea inimaginabilul?daniken 2

Ceva nu este în regulă nici cu religiile noastre! Toate religiile făgăduiesc omului mântuire şi ajutor. Şi zeităţile străvechi i-au promis aceste lucruri. De ce nu şi-au respectat promisiunile? De ce au folosit arme supermoderne împotriva oamenilor primitivi? Şi de ce au pus la cale nimicirea lor?”

Cartea lui Däniken a divizat percepţia publică în două: adepţi fervenţi, entuziaşti, respectiv oameni de ştiinţă, profesionişti sau popularizatori, care au publicat articole şi cărţi împotriva teoriei lui Däniken. La noi, trebuie citat cazul lui Alexandru Mironov, care s-a lansat tocmai cu o carte ce venea în răspăr cu ipotezele avansate de Däniken.

E vorba de Enigmatic, pământul (1977), carte vândută încă de la apariţie în peste 100.000 de exemplare, pentru scrierea căreia Alexandru Mironov pornise pe urmele lui Däniken: timp de trei ani – mărturiseşte el într-un interviu din 2011 pentru Bookaholic –„am fost în Sudul Saharei, am fost în orașele mexicane precolumbiene Chichen Itza sau Uxmal Palenque, la Machu Picchu, pe Valea Nilului”. O altă carte cunoscută care a contrazis ipotezele lui Däniken este, de pildă, cea a lui Helmut Hofling, OZN, preistorie, monştri.

Däniken a fost unul dintre primii autori care au lansat ipoteza intervenției extraterestre în viața pământeană, începând cu perioada preistorică. În general, el își bazează scrierile pe descoperirile unor obiecte extrem de avansate tehnologic pentru a fi create în epoca respectivă, sau pe cunoştinEgyptian Pyramids Alien UFO Connection2ţe medicale care ne rămân şi astăzi misterioase (secretele piramidelor, îmbălsămarea trupurilor regilor egipteni etc.). În „Prefaţa noii ediţii” – adică în 1992, la douăzeci şi patru de ani de la prima ediţie – Erich von Däniken nu-şi reneagă teoriile de tinereţe, deşi îşi recunoaşte unele erori sau citări din autori mai puţin creditabili. El consemnează, de altfel, câteva reacţii pro şi contra din zona oamenilor de ştiinţă, de-a lungul timpului.

Dar credinţa lui este aceeaşi, şi ea era formulată astfel, cu avântul tinereţii, în carte: „Zeii din vechime au lăsat urme vizibile, pe care abia astăzi suntem în stare să le citim şi descifrăm, deoarece problema zborurilor spaţiale, în prezent atât de apropiată nouă, nu s-a mai pus omului de mii de ani. Pentru că eu sunt convins de acest lucru: Strămoşii noştri din negura timpurilor au fost vizitaţi de către extratereştri! Chiar dacă astăzi nu ştim încă cine erau aceste fiinţe inteligente extraterestre şi de pe care astru îndepărtat au venit, eu sunt convins că aceşti «străini» au nimicit o parte din omenirea existentă la vremea aceea şi au creat un om nou, poate primul homo sapiens”.

Să credem sau nu? Parcă recitite astăzi, dincolo de nostalgia primei lecturi din adolescenţă, Amintirile despre viitor ale lui Erich von Däniken se apropie mai mult de zona SF decât de aceea ştiinţifică…

 

Erich von Däniken, „Amintiri despre viitor”, traducere din germană de Laura Karsch, Editura Lifestyle Publishing (Grupul Editorial Trei), Bucureşti, 2011, 184 p.

 

Critic literar, jurnalist cultural și traducator din franceză, redactor la Observator cultural. Colaborează cu cronică literară la România literară, Dilema veche, Dilemateca, Radio Romania Cultural. Este autoarea cărții "Proza lui Mircea Nedelciu. Puterile literaturii în fața politicului și a morții", Editura Tracus Arte, 2011.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *