Noua librarie Carturesti de pe Lipscani se va deschide in vara. Imagini de la fata locului. Spatiul este momentan in renovare.

Acum câteva zile vă spuneam, pe contul de Facebook al Bookaholic, că se va deschide în curând o nouă librărie Cărturești, de data aceasta în buricul târgului, în Centrul Vechi al Bucureștiului, pe Lipscani, numărul 55. Tot atunci vă spuneam că vom reveni cu detalii despre noua librărie Cărturești Lipscani (atât informații, cât și fotografii), așa că ne ținem de cuvânt. Vestea cea mare este că librăria se va deschide în această vară și va arăta minunat!

Deși ziua în care am vizitat spațiul de pe Lipscani aflat în renovare era puțin cam răcoroasă și eram nevoite să deschidem umbrelele din când în când, odată intrate în fosta bancă a celebrei familii interbelice Chrissoveloni ziua mohorâtă parcă s-a disipat și s-a înseninat brusc. De ce? Pentru că ceea ce am văzut acolo ne-a încântat peste măsură, arhitectura palatului este fabuloasă, lumina cade într-un mod deosebit de pe acoperiș, iar spațiul este atât de mare și de fain încât ne-am imaginat cum va arăta populat de sute de cărți, printre ceaiuri, cafele și vinuri alese și aromate.

Uau este, totuși, puțin spus, credem noi.

DSC09550

carturesti


Clădirea de pe Lipscani 55 a fost construită în 1860 și a fost cumpărată de Nicolas Chrissoveloni la începutul anilor 1900. Aici a înființat banca Chrissoveloni, una dintre cele mai importante instituții de credit din această perioadă, care a funcționat până în 1948, când comuniștii au preluat spațiul. Se pare că în partea din față erau ghișeele, iar în spate locuia familia. După ce banca a fost mutată câteva numere, pe Lipscani 16 (unde este, în prezent, sucursala BNR), palatul din imagini a găzduit Bazarul Popular, un magazin cu articole vestimentare pentru bărbați. Iar, din vară, ne vom putea bucura de un palat plin de cărți, o nouă librărie Cărturești.

DSC09548

DSC09541


Ne-am întrebat cum au ajuns prietenii de la Cărturești pe Lipscani, într-o casă abia retrocedată (după anii ’90) moștenitorului familiei, Jean Chrissoveloni. Ne-a ajutat cu această dilemă și cu multe alte informații Daniel Voinea, Marketing and Communications Manager la Cărturești, spunându-ne că:

”Am avut mai multe propuneri în ultimii ani, Cărturești fiind un chiriaș bun, un nume care aduce public – și nu de orice fel, ci unul de calitate. Proprietarul clădirii, domnul Jean Chrissoveloni, ne-a contactat prin intermediul domnului Adrian Stănescu, Managing Partner în cadrul companiei MATS; Cărturești a devenit prima soluție după ce librăria care trebuia să deschidă aici a intrat în insolvență, astfel am ajuns noi în Lipscani 55. Au urmat negocierile, normal, existau și alte oferte, inclusiv din partea altei librării. Cred ca diferența s-a facut în primul rând prin evaluarea realizărilor fiecăruia, asta fiind cea mai importantă garanție pentru proprietarul unui astfel de spațiu.”

DSC09544

 

DSC09536 copy

Și tindem să înțelegem acest lucru, mai ales dacă luăm în calcul faptul că brand-ul Cărturești (de fapt, pentru al treilea an, Superbrand) numără în prezent șaisprezece librării în București și în țară, fiecare cu un concept arhitectural nou, unic și cu dichis.

Cât despre amenajarea noii librării, Daniel Voinea ne-a spus că aceasta va lua în calcul spațiul și istoria lui: ”Cred că există o singură abordare corectă și aceea este să îți faci planurile respectând casa și istoria ei. Să te ridici la înălțimea ei, să faci parte din această istorie. Este ceea ce facem la Cărturești Verona, sigur că și acesta este un motiv pentru care noi am fost aleși pentru acest spațiu. În același timp, trebuie să găsim soluția aia deșteaptă în care să oferim o experiență nouă, fructificând în același timp tot ce am învățat în cei aproape 14 ani. Concurăm cu noi înșine ca să devenim mai buni.

E ceva mai complicat decât pare, poate, după atâtea deschideri, mulți cred că e suficient să pui niște cărți pe rafturi și gata, clienții vor da buzna. Nu e chiar așa, nici măcar pe Lipscani (sau cu atât mai puțin pe Lispcani!).”

DSC09535

DSC09555
Ce vom găsi în spațiul acesta fabulos? Păi, multe, multe cărți, bineînțeles :). Dincolo de zona clasică de librărie și multimedia, aici vom regăsi și papetării, accesorii, ceaiuri, delicatese, vinuri (va exista o vinotecă la demisol), la care se vor adăuga și produse și servicii noi, evenimente gândite special pentru acest loc – cum ar fi o cafenea/ bistro, care se va afla la ultimul nivel, un spațiu generos pentru socializare cu o lumină superbă oferită de luminatorul clădirii. ”Trebuie să zic, lumina asta are ceva fascinant, e ceva ce iei cu tine și după ce ieși din spațiu” ne spunea Daniel Voinea și suntem complet de acord cu el, ne-a fermecat pur și simplu.

 

carturesti lipscani

 

Cât despre planurile de viitor ale brand-ului în noul spațiu, același Daniel Voinea ne-a spus câte ceva:

”Cu mențiunea că nu vreau să creez așteptări, pot spune că din toate întâlnirile noastre de până acum s-au desprins câteva idei importante, confirmate apoi și la nivel de intenții. Una ar fi nevoia de a experimenta a Cărtureștiului, de a nu repeta și de a genera noi experiențe sub același brand. Lipscani 55 ar putea deveni, cel puțin parțial, un laborator.

O alta ar fi că într-un context nou suntem oricum obligați să ne realiniem și acesta va fi și un exercițiu de rebranding, nu doar la nivel de imagine, ci și structural, dar păstrând esența brandului nealterată. Este, dacă vreți, ca atunci când citești o nouă carte a autorului tău preferat- vrei să-l regăsești, dar vrei să îți ofere în același timp o poveste nouă.

Aș vrea să fiu mai puțin vag, dar mai tare îmi doresc să evit capcana proiecțiilor exacte, atât timp cât tot ce am spus mai sus încă face subiectul căutărilor noastre și multe lucruri care pot suna tentant pot fi eliminate la fel de ușor cum au apărut în discuție. Așa că o să ne vedem la deschidere și o să vedem atunci ce am reușit să punem în aplicare.”


Așa cum vă spuneam și la începutul materialului, noua librărie Cărturești Lipscani se va deschide în vară. Încă nu a fost însă stabilită o dată exactă pentru inaugurare, dar vă vom ține la curent. Noi abia așteptăm să pășim în noul Cărturești Lipscani! Și suntem convinși că brand-ul nu ne va dezamăgi.

Vouă cum vi se pare?

 

15 comentarii
  1. alt cetatean

    cred ca oricine intelege suprapretul platit pe atmosfera. pur si simplu iti satisface mai multe simturi si nu cred ca nu e corect sa platesti pt asta. ca sa nu mai vorbim de cate lume nu-si face wish list aici si apoi cumpara de unde stie ca e mai ieftin. asa ca mie imi place si le urez mult noroc si sa faca multi bani ca sa stea acolo o suta de ani!

    Reply
  2. Pingback: Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri? (W18 2014)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *