Atenție! Dacă ai sub 14 ani, ai nevoie de acordul părinților pentru a citi și viziona ilustrațiile din acest material.

Josh Cooley este un tip mișto de la Studioul de Animație Pixar – a desenat pentru celebrele filme The Incredibles (2004), Ratatouille (2007), Up (2009) – care s-a gândit să facă o surpriză de proporții părinților care s-au săturat să le citească aceleași cărți copiilor lor și adulților plictisiți, în căutarea unor pastile amuzante și ilustrate. Mai exact, a luat bucăți din filme clasice, celebre și le-a ilustrat sub forma unor imagini din cărțile pentru copii. O parodie postmodernă, davă vreți. Vă sună bine, nu?

În prezent, vinde ilustrațiile realizate, într-o ediție limitată, și se pregătește să lanseze o carte în care le-a strâns pe toate sub titlul Movies R Fun: A Collection of Cinematic Classics for the Pre-(Film) School Cinephile (pe 25 februarie pe Amazon – puteți face pre-comandă la prețul de 9.98 $/ exemplar -, iar de la 1 martie va ajunge în librăriile din America).

Ideea lui Josh Cooley este simplă și de efect: a luat scene cunoscute din filmele interzise copiilor (R-rated moviescele care pot fi vizionate în America de copiii sub 17 ani cu acordul părinților sau împreună cu aceștia) și le-a ilustrat în stilul desenelor din cărțile pentru copii (o anumită colecție de cărți pentru copii, renumită în SUA: Little Golden Books – un exemplu aici – intitulându-le Inappropriate Golden Books). Timp de doi ani, a tot strâns imagini din filme care ne-au marcat copilăria, adolescența sau tinerețea, precum Pulp FictionFight Club, The ShiningRosemary’s BabyThe Professional, TerminatorTerminator 2, Godfather, Goodfellas, Apocalypse Now, Se7en, 2001: A Space Odyssey, The Graduate, Silence of the Lambs, The Big Lebowski, Alien ș.a., plasându-le, la sfârșit, câte-o replică celebră din același film.

Totuși, eu n-aș face ca în trailer – dacă aș avea un copil, cu siguranță nu i-aș arăta ilustrațiile lui Cooley și nici nu l-aș pune să le citească. Nu de alta, dar sunt extrem de puternice vizual (în ciuda tușelor copilărești), iar replicile sunt … să zicem nepotrivite pentru a fi auzite/ citite de un copil. Aș fi egoistă și m-aș distra doar eu cu ele :). Avantaj: poți ascunde bine cartea Movies R Fun printre cărticelele copilului.

Haideți să și vedem câteva dintre ilustrațiile faine (click pe imagine pentru a mări; mai multe aici)!

Leon

Leon

Terminator

TerminatorAlien

Alien

Die Hard

Die hard

Drive

DriveJaws

JawsNo country for old men

No country for old menPredator

PredatorPsycho

Psycho
Se7en

Se7venSilence of the lambs

The silence of the lambs The Shining

The Shiningthe godfather

The GodfatherPulp fiction

Pulp fiction

The Big Lebowski

The Big Lebowski

Surse: en.wikipedia.orgescapistmagazine.comslashfilm.com, nineteeneightyeight.comcooley.bigcartel.compolicymic.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. Andrei Popescu

    Paaai si daca tot sunt secvente din clipuri care ti-au marcat copilaria,de ce “eu n-aș face ca în trailer – dacă aș avea un copil, cu siguranță nu i-aș arăta ilustrațiile lui Cooley și nici nu l-aș pune să le citească.” ?
    Really?ai luat ad labam o trollare de pe youtube si ai facut un articol din asta?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *