Deşi a apărut la Editura Lapis în 2009, eu am avut bucuria să descopăr cartea pentru copii Ascolto, Guardo acum câteva zile. Nu cred că pasiunea mea pentru ilustraţii şi cărţi pentru copii cu mesaje frumoase şi duioase mai reprezintă vreun secret, aşa că, iată-mă din nou entuziasmată în faţa unei astfel de cărţi.

De data aceasta, nu mai e vorba de basme, personaje fantastice şi peripeţii, ci de o carte care încearcă să le trezească celor mici sensibilitatea şi să-i înveţe cum să privească lumea cu sufletul.

Puţinele cuvinte ale textului, dar bine alese pentru a pune accentul pe mesajul delicat ce se vrea transmis, îi aparţin lui Cosetta Zanotti, o scriitoare de cărţi pentru copii şi adolescenţi din Italia. Ca multe alte cărţi scrise de ea şi cea prezentată astăzi a fost tradusă în alte limbi, pentru a bucura copiii de pretutindeni. De altfel, imaginile pe care le-am găsit provin dintr-o ediţie în limba spaniolă.

Prin cuvintele tipărite cu roşu, Cosetta îi îndeamnă pe cei mici să-şi acorde timp şi atenţie pentru a descoperi frumuseţea care îi înconjoară, să înţeleagă bucuria pe care o pot aduce în viaţa lor lucrurile simple (nu ne strică nici nouă, adulţilor, o astfel de lecţie, nu-i aşa?). În felul acesta, receptivi la tot ceea ce oferă lumea exterioară, copiii îşi îmbogăţesc propriul univers, lumea lor interioară.

escolto1

ascolto_guardo_00

escolto2

escolto4

Cristiana Cerretti e cea care a creat desenele atât de delicate şi expresive. Absolventă a Institutului European de Design de la Roma, ea s-a dedicat pasiunii sale şi a ilustrat peste patruzeci de cărţi, mai multe cataloage şi postere pentru festivaluri de literatură. Nu e străină nici de cariera didactică, învăţându-i pe studenţii Academiei de Artă din Roma cum să ilustreze. În 2003 şi-a deschis propriul studio de design specializat în ilustraţii pentru cărţi de copii.

Pentru Ascolto, Guardo a ales să creeze imagini alb-negru, adăugând acolo unde trebuie o pată de culoare roşie: imaginea unei inimi ce pare cusută pe tricou, dar care aminteşte de reacţia pe care o stârneşte frumuseţea şi parfumul unei flori. Deşi foloseşte linii simple, Cristiana reuşeşte ca prin desenele ei să ne transmită emoţii şi să ne arate trăirile celor două personaje ale cărţii, o fată şi un băiat, care petrec timp în natură, cântă şi dansează, lasă vântul să-i mângâie, se bucură de fiecare privelişte şi sunet. Pare o zi perfectă de vacanţă, dar e de fapt o întreagă călătorie de înţelegere a lumii înconjurătoare care ne poate face să vibrăm cu o simplă adiere a aerului parfumat de vară.

ascolto_guardo_5

ascolto_guardo_2

ascolto_guardo_6

escolto3

Sursă imagini: cizgilimasallar.blogspot.ro, amazon.it

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *