În 1964, John Lennon publica prima lui carte, „In His Own Write”, o colecție de poeme, proză scurtă și desene. Era primul lui proiect artistic creat fără colegii de trupă. O formă de eliberare personală, o dovadă că pentru liderul Beatles exista și o altfel de viață artistică în afara celei de compozitor și solist, un semn că muzica rock britanică lua o altă direcție.

Succesul cărții „In His Own Write” a fost unul imediat: în Anglia a fost vândută, în prima zi, în 50.000 de exemplare, iar criticii au adorat-o. Umorul, satira, absurdul, improvizația folosite de Lennon în această colecție de 31 de poeme și proză scurtă arătau lumii întregi un tânăr cu o imaginație explozivă, ce avea să se manifeste nu doar într-o muzică dedicată iubirii și păcii, dar și în proiecte artistice dintre cele mai diverse și bizare (de pildă, luna de miere a lui Lennon cu Yoko Ono, din 1969, trasformată într-un eveniment-protest, „Bed-In”).

Cartea In His Own WriteCartea a fost pusă și în scenă, patru ani mai târziu (1968), la London’s National Theatre, în regia lui Victor Spinetti – un actor extrem de versatil cunoscut pentru rolurile din filmele Beatles-ilor, „A Hard Day’s Night” și „Help!” -, care a și jucat de altfel în piesă, alături de John Lennon.

Piesa In His Own WriteAcum, după 35 de ani de la moartea lui Lennon, cuvintele ciudate din „In His Own Write” prind din nou viață pe scenă, într-o nouă adaptare semnată de actorul și regizorul Jonathan Glew, care și-a petrecut o săptămână întreagă pentru a scrie „cea mai bună scrisoare” din viața lui, prin care a convins-o pe soția lui Lennon, Yoko Ono – care se ocupă cu strictețe de creațiile fostului Beatles – să-i permită accesul la originalul cărții. Spectacolul lui Glew este, de altfel, primul care folosește în întregime conținutul cărții lui Lennon.

Lennon2Piesa va fi prezentată în august la Edinburg Festival Fringe (8-30 august) – cel mai mare festival al artelor din lume -, eveniment ce va include și un alt spectacol dedicat lui John Lennon, „Lennon: Through a Glass Onion”, o combinație între concert și biografie.

După această izbândă, regizorul Jonathan Glew ar mai avea un vis legat de „In His Own Write”: să-l înregistreze pe Paul McCartney citind introducerea lui la această carte: „At Woolton village fete I met him. I was a fat schoolboy and as he leaned an arm on my shoulder, I realised that he was drunk…”. Sperăm să-i reușească! 🙂

Surse foto: jonathanglew.com, beatles-history.net, flickr.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *