„Cu o floare nu se face primăvară”, spune un vechi proverb, dar poate cu mai multe flori din pagini de carte colorate se mai înseninează ziua. Ele sunt creaţiile unei artiste din Anglia numită Bronia Sawyer, căreia îi place să lucreze cu cărţile, transformându-le în sculpturi sau bijuterii. Crescând într-o familie care a încurajat-o de mică să-şi exprime potenţialul artistic, Bronia a ajuns să vadă aproape toate lucrurile din casă ca posibil material de lucru. Recunoaşte însă că cel mai mult o atrage lucrul cu hârtia, care îi oferă posibilităţi multiple de creaţie, iar apropierea de cărţi vine şi din interesul ei în estetica textului. Acest interes s-a dezvoltat de-a lungul timpului, în multele ore petrecute cu cititul şi scrisul, în încercarea de a ameliora deficienţele provocate de dislexia de care suferă.

I have grow a love/hate relationship with words and my book sculpture is a celebration of words and stories, but also a form of therapy for my struggle with words and reading/writing,

spune Bronia pe blogul său, unde recunoaşte că apar şi greşeli de ortografiere, dată fiind afecţiunea sa.

Folosindu-se de efectele luminii şi culorii, artista britanică transformă cărţi întregi în flori desprinse parcă dintr-o grădină miraculoasă.

 

Artista îşi petrece ore întregi pentru a realiza o astfel de lucrare şi chiar dacă la început are în minte o idee, nu ştie mereu care va fi rezultatul final, se lasă purtată de inspiraţie pe măsură ce avansează în modelarea paginilor. Visele, amintirile din copilărie, natura reprezintă pentru Bronia surse de inspiraţie. Şi cum cărţile folosite în arta sa nu devin doar flori, iată cum pagini atinse de mâinile şi talentul său s-au transformat în aripi de pasăre.

La începutul articolului aminteam de faptul că Bronia Sawyer realizează şi bijuterii din file de carte, aşa că iată şi câteva imagini cu inele şi coliere pasăre şi nu numai.

sursele imaginilor: booksculpturephotography.blogspot.co.ukbroniart-paperjewellery.blogspot.ro

Irina Dumitru

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *