Acum câteva zile vă spuneam ce citesc simpaticii din The Simpsons, iar Oana a scris acum puțin timp un articol despre filmele care-ți fac poftă să citești. Astăzi vin cu o provocare pentru voi: vreau să ne confruntăm lecturile și să ne măsurăm forțele cu cele ale câtorva personaje din filme. Credeți-ne pe cuvânt, cărțile n-au nevoie de nicio prezentare.

Rețeta este așa: luăm câteva filme aleatoriu (dar bune!), vedem ce citesc personajele de acolo, voi inventariați și ne spuneți, la sfârșit, cât de bookaholici sunteți – câte și care dintre cărțile menționate le-ați citit. Pe locuri, fiți gata … start! 🙂

Angéline Godin din filmul Café de Flore citește Interviu cu un vampir, de Anne Rice (despre care am scris aici).

Isabelle din filmul The Dreamers (fain film!) citește, cum altfel, o carte de André Gide care se numește tot Isabelle.

Cu Jesse Fisher (din filmul Liberal Arts) nu mă pot abține și vă dau două secvențe, deoarece în ambele imagini cărțile pe care tipul le citește sunt tare faine: Dumnezeul lucrurilor mărunte, de Arundhati Roy și Orele, scrisă de autorul pe val Michael Cunningham. Unde mai pui că decorurile în care citește sunt inedite:  pe stradă, cu un ”bagaj” destul de mare (recunosc că eu n-aș putea, nu știu despre voi) și într-o bibliotecă întunecată, dar cu atât de multe cărți …

Dacă mai devreme un personaj citea o carte cu și despre vampiri, în următorul cadru vă supunem atenției două personaje din Dracula lui Bram Stoker (mai vechi, din 1974), Lucy Westenra și Mina Harker, citind împreună, extrem de pasionate, Nopțile Arabe, de Sir Richard F. Burton.

Mary Lou (On the road) se aventurează citind un volum de Marcel Proust, În partea dinspre Swann.

Zoe, din Peace, Love and Misunderstanding, citește , aparent destul de concentrată, Leaves of Grass, a lui Walt Whitman. Destul de bine, nu? 🙂

Wendy Torrace în The Shining – un film bun, în regia lui Kubrick, cu multă tensiune – citește, într-un moment rar de liniște, Salinger și al său De veghe în lanul de secară. Și da, este una dintre acele lecturi care are legătură, la nivel conceptual, cu povestea filmului.

Ultimul personaj pe care vi-l prezentăm astăzi citind (continuăm și altădată, dacă vă place 🙂 ) este Ponyboy din filmul The Outsiders. Într-una dintre secvențe, când Ponyboy și Johnny se ascund la țară pentru a scăpa de pericol (păstrez misterul pentru cei care n-au văzut filmul), primul citește, ca să-i treacă timpul, o ediție mai veche din Pe aripile vântului de Margaret Mitchell.

Pe final de articol, pentru că tocmai a fost Ziua Internațională a Poeziei, vă lăsăm tot cu Ponyboy, care-i recită prietenului său, Johnny, un poem de Robert Frost: Nothing gold can stay.

Prin urmare, cum stați cu gradul de bookaholici? 🙂

Surse: fictionalcharactersreadingbooks.tumblr.com

4 comentarii
  1. Adina

    ¨Pe aripile vantului¨ este una din cele mai bune cărți pe care le’am citit…deci Ponyboy ¨a facut¨ o alegere bună…:)
    Felicitări pentru material!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *