Aseară am participat la Gala de decernare a Premiului literar ”Augustin Frățilă” (ediția a II-a), eveniment ce a avut loc la Hotel InterContinental. Precum vă anunțam și ieri pe contul de Facebook al Bookaholic, am revenit cu amănunte.

Participanții au fost îmbrăcați festiv, așa cum le stă bine oamenilor de afaceri și de cultură într-un moment de sărbătoare, într-o atmosferă prietenoasă, dar și tensionată (doar urma să se dezvăluie câștigătorul celui mai mare premiu oferit pentru creație literară până acum la noi – 10.000 de euro!).

După mai bine de o oră de socializare în lobby – timp în care se formaseră grupulețe care discutau aprins despre acest premiu literar, despre nominalizați, despre literatură și cultură, în general – și după o oră de discursuri, muzică și mâncare fancy, a fost anunțat și câștigătorul de anul acesta: Radu Aldulescu cu volumul Cronicile genocidului (Editura Polirom, 2012).

Din păcate, Radu Aldulescu nu ne-a putut bucura cu prezența sa la gală, fiind plecat cu o bursă în Germania. Totuși, acesta a transmis următorul mesaj:

Scriitorul nu este singur. Datorez scrierea acestui roman mai multor oameni, dar în primul rând celei căreia îi este dedicat: Constanţei, acum şi pururea. Ce s-a întâmplat după scriere e o poveste care îmi aparţine în mai mică măsură.

În privinţa premiului, pot spune că sunt mai mult decât emoţionat. Sincer, sînt aproape înspăimântat. Aş fi tras nădejde să nu mi se întâmple tocmai mie şi tocmai acum, la o vârstă când deja mă socoteam ferit. Aş vrea să împart acest premiu cu toţi cei nominalizaţi şi cu ceilalţi cincizeci de autori care au avut cutezanţa să se dedice scrierii unui roman. Aş vrea să-l împart, de asemenea, cu toţi cei care aici şi acum scriu şi citesc literatură română. Aşa să vă ajute Dumnezeu!”.

IMG_0382

În locul scriitorului, cel care a rostit câteva cuvinte și a ridicat premiul a fost Bogdan-Alexandru Stănescu, ca reprezentant al editurii. Acesta spunea, cu umorul specific, că s-ar putea ca această distincție să nu-l mulțumească pe Radu Aldulescu, întrucât el se vaită tot timpul, iar acum nu va mai avea posibilitatea.

Printre cei care au ținut discursuri frumoase, amuzante sau serioase, mai mult sau mai puțin sentimentale, s-au numărat:

– Alex Ștefănescu (care ne-a descrețit frunțile cu atitudinea sa informală, cu tot felul de glumițe – ”Da, a fost o misiune grea să mă aflu în juriu, dar a fost mai bine anul acesta, lumea a început să mă salute pe stradă, iar frizerii să mă tundă gratis. (…) În România, dacă nu știați, toată lumea scrie. Până și polițiștii scriu, dar aceștia scriu versuri, Slavă Domnului!”);

IMG_0386

– Daniel Cristea-Enache – care saluta inițiativa organizatorilor și, mai ales, faptul că a avut loc și cea de-a doua ediție în vremuri atât de grele, menționând și că nu are emoții în ceea ce privește câștigătorul tocmai pentru că, din punctul său de vedere, toți nominalizații sunt câștigători;

IMG_0389

– Dragoș C. Butuzeapreședintele juriului format din bloggeri, vădit emoționat, care a afirmat, la un moment dat, cu iz de glumă, că s-a bucurat că toate cele cinci cărți nominalizate au fost scurte ca număr de pagini;

IMG_0388

– Marieta Seba, directoarea Companiei de Librării București (CLB), care a susținut Premiul Literar ”Augustin Frățilă” încă de la prima ediție; 

– Sorana Mantho, Corporate Affairs Director România și Bulgaria, Philip Morris, care a și înmânat cecul în valoare de 10.000 de euro, spunând că ”Ne bucurăm să putem premia, încă o dată, reușita literară confirmată – prin mecanismul unic al acestui concurs – atât de critici, cât și de cititori.”;

– Mario De Mezzo, președinte al grupului editorial ALL, care ne-a impresionat prin lectura publică a unui fragment de scrisoare redactată de Nichita Stănescu către Augustin Frățilă, numele căruia îl poartă acest concurs literar.

IMG_0384

Între discursuri, am ascultat-o pe Ana Cristina Leonte, masterandă la Conservator, prestând la vioară.

 

La începutul lunii septembrie, juriul format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache au ales cinci romane finaliste din cele 56 înscrise. Lângă romanul câștigător au stat “Craii şi morţii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Românească, 2012; “Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom, 2012 (un interviu cu autoarea aici)Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom, 2012; Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA, 2012.

Apoi, cele cinci volume au fost date celui de-al doilea juriu, format din 23 de bloggeri (lista completă a acestora aici). Printre aceștia s-a aflat și colega noastră, Alina Purcaru. Bloggerii au notat prin vot secret fiecare volum cu o notă de la 1 la 5. După adunarea voturilor, a fost ales câștigătorul acestei ediții – puteți intra aici pentru a vedea notele fiecărui blogger în parte.

Una peste alta, a fost o seară faină și ne-am bucurat tare mult pentru scriitorul Radu Aldulescu, căruia îi dorim să scrie cât mai multe cărți!

 

Credit foto imagine principală: Mircea Struțeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *