In buna si pura si pasunista literatura romana s-a strecurat demonul sexualitatii. Se face sex si la noi, da, asta daca v-ati lasat inselati de inalt prea puritanismele sau iubirile diafane si platonice (in sens figurat) din literatura de manual.

Glumim si noi acu’. Demonul s-a strecurat de mult timp, doar ca a fost ceva mai subversiv, de la un Bogza ce scria Poemul Invectiva, chiar si-un Eminescu ce scapa pe sub mana niste texte rusinoase, pana la douamiistii care din sexul expus ostentativ (scuzati exprimarea) si-au facut un crez.

Ce face misto totusi cartea asta, Povestiri erotice romanesti (apropos, e la reducere, 10 lei, eu zic sa o luati acum)? Aduna la un loc cativa dintre cei mai importanti scriitori romani cu tot atatea perspective asupra sexualitatii, fiecare tratate altfel si reprezentand tot atatea tipuri de povestiri erotice.

Sexualitatea in Povestiri erotice romanesti

In ciuda inceputului aparent dur cu proza lui Agopian ce poarta un nume la vedere – Oglinzi, pizda si azotat de argint, Povestiri erotice romanesti nu e atat de hardcore cum multi ar fi sperat crezut. Brumaru scrie savuros, cum il stim, oral si onomatopeic, pierznd uneori sensul intr-o furtuna de cuvinte.

Pe Florin Iaru il citim pentru prima oara aici ca prozator, cu o povestire stranie si faina despre trecerea timpului pentru un barbat. Foarte buna este si povestirea plasata in comunism a lui Ioan Grosan – Domnisoara Bovary, petrecuta la Serbarile Marii si Tineretului.

Una dintre cele mai stranii povestiri, ce precede cumva ca atmosfera din excelentul roman Intrarea Soarelui, este cea scrisa de Cecilia Stefanescu, cu pasiunea unei fetite pentru tatal unui prieten.

Capi de afis intr-ale hardcorismului sunt, cum nu era greu de ghicit citind numele de pe coperta, Dan Sociu, cu o proza plina de futaiuri (respectam limbajul), ceva sado-maso, ceva sex in grup si alte cateva perversiuni; al doilea fiind colegul de generatie Ionut Chiva cu un text mistocut scris despre o pasiune nepermisa intre doi oameni. Si Claudia Golea incearca, dar e plictisitoare.

Marius Chivu (citeste interviul cu el) scrie un text cumintel si usor pretentios despre un profesor ce are fantezii cu o studenta. Si mai cuminte, dar mult mai sofisticat, este ce scrie Filip Florian, undeva intre senzual si suprarealist.

Ce lipseste din Povestiri erotice? Sexul normal. 🙂 E pervers, intunecat, fortat, sugerat, sofisticat, vorbim de relatii anormale, de ciudatenii si nici acolo pana la capat. Iti vine sa te intrebi daca nu si-o trage nimeni frumos, normal, in literatura romana. Inca nu. Mai asteptam. Oricum, e de citit cartea. La cativa ani de la aparitie, inca e un eveniment.

Cei 17 scriitori care semneaza textele din Povestiri erotice romanesti

Stefan Agopian, Radu Aldulescu, Cezar Paul-Badescu, Dan-Silviu Boerescu, Emil Brumaru, Ionut Chiva, Marius Chivu, Filip Florian, Matei Florian, Radu Pavel Gheo, Claudia Golea, Ioan Grosan, Florin Iaru, Doina Rusti, Dan Sociu, Cecilia Stefanescu, Lucian Dan Teodorovici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *