Dezbaterea despre ce înseamnă o scenă de sex bună, despre ce vorbim când spunem cărți erotice, despre formele sexualității în literatură, despre limbaj sau despre ce diferențiază un text erotic bun de unul ridicol poate dura la nesfârșit. De fapt, sexul e doar un pretext într-o carte, un moment, iar o scenă de sex bună poate spune foarte multe despre personaje, despre relația dintre ele, e un conflict și ceea ce contează nu e actul în sine, mecanica lui, ci dinamica poveștii din jurul său. Miza nu este sexul în sine (pentru asta sunt filmele porno), ci ceea ce oglindește el. Mai mult decât ce descrie direct, e vorba de ce exprimă indirect. Iar asta face diferența între 50 shades și cele câteva cărți selectate mai jos. Ar mai fi foarte multe, dar să începem de aici.
Povestea lui O de Pauline O’Reage
Recenzie Povestea lui O
Nu-i o carte ușor de citit dar nu poți începe o listă de cărți erotice cu altceva decât Povestea lui O. În ciuda faptului că nu folosește deloc cuvinte așa zis vulgare, cartea asta are niște lucruri în ea greu de digerat de un stomac sensibil. Practic, e vorba de un soi de cult sexual, unde femeile sunt, de bună-voie, sclave, supuse întru totul imaginației sexuale a bărbaților din grup. Și imaginația lor merge foarte departe, inventând tot felul de metode care mai de care mai hardcore. După ce citiți Povestea lui O, vă dați seama, dacă n-ați făcut-o deja, că cele 50 de umbre ale lui Grey sunt de fapt o glumă foarte proastă.
Cumpără cartea online de la Cărturești
Sexus de Henry Miller
Nici o listă de cărți erotice fără Sexus de Henry Miller. Nu e doar sex, nu-s doar descrieri erotice, e și foarte multă filosofie, analiză, o carte, de fapt, despre relații și despre dinamica lor complicată, despre atracție și, în fond, despre sine. Și o carte poetică, electrizantă, cu foarte multe întrebări care te lasă, ca cititor, cu și mai multe întrebări. Pentru că, știm bine, sexul în literatură bună nu e doar sex, ci un pretext pentru ceea ce în jur.
Cumpără cartea online de la Cărturești
Jurnalul lui Anais Nin
Dacă e Miller, e și Anais Nin, cu perspectiva ei feminină profund erotică, cu scrisul ei senzual și cu poveștile care uneori ți se par inventate. Dar nu sunt inventate, chiar a fost vorba de un incest în cazul ea, dar tocmai ea e cea care și-a sedus tatăl cu care s-a reîntâlnit după foarte mult timp. E și povestea complicată cu Henry Miller și soția sa, June, de care Anais era fascinată, sunt și poveștile la limita dintre fantezie și realitate, sunt și aventurile ei cu femei și bărbați, descoperirea și explorarea sexualității.
Cumpără online jurnalele de la Cărturești
Femei de Charles Bukowski
Asta e o carte care ori îți place mult, ori deloc. Te poate enerva la culme Chinaski cu tot cinismul lui legat de femei, cu faptul că nu-i stă capul decât la sex, că e neglijent și că nu-i prea pasă, la prima vedere, de sentimentele altora. Sau îți poate plăcea la nebunie stilul direct, onest și frust în care Bukowski exprimă lucrurile care, în ciuda faptului că pare super transparent, ascunde și el niște lucruri de o anumită profunzime sub.
Cumpără cartea online de la Cărturești
Istoria ochiului de Georges Bataille
Recenzie Madame Edwarda, Mortul și Istoria Ochiului
Și pentru textul ăsta îți trebuie ceva stomac tare, mai ales că vorbim de violență. O poveste în care se îmbină fetişurile sexuale, profanarea, lesbianismul, scenele de masturbare şi seducţia crimei în chiar spaţiul considerat prin excelenţă sacru, biserica, Istoria ochiului aduce cel mai mult cu scrierile lui Sade.
Cumpără cartea online de la Cărturești
Legături primejdioase de Choderlos de Laclos
Prima dată am văzut filmul (cel cu Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer), care m-a sedus complet, ca să rămân în tema articolului. E o poveste cu jocuri complicate, ce nu țin cont de morală, despre seducție, răzbunare, aristocrație, despre relația complexă, undeva între prietenie, erotic și competiție, dintre vicontele de Valmont și Madame de Truvel, despre pariurile lor și despre relația dintre viconte și o doamnă inocentă. Cartea, sub formă epistolară, a fost scrisă în 1782 și, când o citim, ne putem imagina cu ușurință ce reacții a stârnit la vremea aia. Nu că acum nu i-ar putea face să roșească pe pudibonzi.
Cumpără cartea online de la Cărturești
Iubiri caraghioase de Milan Kundera
Mie cartea asta mi se pare că respiră mult mai multă sexualitate decât multe altele încadrate tradițional în categoria cărților erotice. În povestirile de acolo, sunt câteva scene de sex senzaționale, scrise cum numai Kundera știe să o facă, cu multă, multă psihologie în spate, care vorbesc, de fapt, despre relațiile complicate dintre oameni. Sexul e doar un pretext, unul excelent, de a arăta dinamica într-un cuplu, atracția sau pulsiunile care ne traversează subteran. De exemplu, în Falsul Autostop, vedem transformarea unui cuplu aparent banal, când femeia începe să joace un rol care nu-i este caracteristic, acela de femme fatale, așa cum crede că lui îi place, iar el, deși e familiar cu astfel de lucruri, o judecă tocmai pentru că i se pare că-și pierde puritatea și se transformă într-un personaj grosolan și vulgar. Avem în povestirile astea și personajul oarecum tipic al lui Kundera, cuceritorul, Don Juan-ul ce privește femeile ca pe o pradă, atât tânăr, cât și bătrân, avem și femeia ce renunță la convenții și multe alte tipologii de personaje minuțios construite. Și, dacă tot vorbim de erotism al Kundera, nu pot să nu amintesc, pe lângă Insuportabila ușurătate a ființei (de exemplu scena în care Sabina se dezbracă în fața oglinzii și gândurile lui Tomas de atunci) și sexul în trei din povestirea Mama, din Cartea râsului și a uitării.
Cumpără cartea online de la Cărturești
J. Ființă sexuală de Kenzaburo Oe
Cărticica asta de Kenzaburo Oe vorbește despre acceptarea propriei sexualități. Nu, nu e un manifest, ci povestea unui bărbat cu tendințe homosexuale, a unui grup cu practici sexuale mai puțin convenționale și a unor bărbați care găsesc plăcere în exhibiționismul în mijloacele de transport în comun. Nu e dură, nu șochează, ba chiar lucrurile sunt povestite destul de sec și minimalist, lăsând mai degrabă imaginația să facă restul.
Cumpără online cartea de la Cărturești
Luni de fiere de Pascal Bruckner
Luni de fiere e povestea unei transformări (îi puteți spune și decădere, dacă vreți) a cuplului, de la romantism la experiențe extreme. E o relație distructivă în cartea lui Pascal Bruckner, din toate punctele de vedere, care ajunge în urofilie, scatofilie și sado-masochism, în scene care l-ar face și pe “marele” Christian Grey să roșească. Și aici, chiar dacă departe de Kundera sau de Miller, erotismul e îmbinat cu psihologia, cu filosofia, cu fragmentele poetice și cu exaltările declarative.
Cumpără cartea online de la Cărturești
Ada sau Ardoarea de Vladimir Nabokov
O carte încărcată de erotism, de data asta unul straniu, ca, de altfel, întregul text al lui Nabokov, un fel de SF, a cărui acțiune se petrece într-o lume alternativă, pe Antiterra, o lume în care funcționează alte reguli și unde incestul dintre Ada și Van este firesc (chiar dacă la începutul relației lor, când ea avea 11 ani iar el 14, credeau că sunt veri). Un roman greu, complicat, cu multiple referințe livrești și culturale, multistratificat și ciudat, o capodoperă de stil, Ada sau ardoarea poate fi cu greu încadrat undeva.
50 shades of grey??
“Luni de fiere” merita, restul nu stiu, dar multumesc pt. sugestii. Cred ca s-ar mai putea adauga si “Ecstasy” de Ryu Murakami.
Si “Opus Pistorum”, tot Miller.
Sexus de cand vreau sa citesc, dar tot ii taie altele calea 🙁
Iar fifty shades place pt povestea de dragoste dintre milionarul control freak cel wau si fata stearsa (prilej de visat pt naive), nu pt scenele bdsm…cel putin asa percep eu succesul cartii. Nu as compara-o cu Povestea lui O sau alta carte de genul, mi se pare cu totul altceva (atat mesajul/ideea cartii, cat si adresantii).
Anatomistul de Andahazi
As adauga si “Elogiu mamei vitrege” de Mario Vargas Llosa
Jurnalul unui batran nebun – Junichiro Tanizaki