În urmă cu puțin timp vă povesteam, pe scurt, ce-i cu acest timbru literar și de ce ne-ar afecta pe noi toți în cazul în care legea respectivă ar intra în vigoare. Astăzi, în urma unui comunicat de presă emis de Asociația Editorilor din România (AER), Bookaholic se alătură publicațiilor culturale din România și editurilor românești care susțin campania de strângere de semnături împotriva Timbrului literar. Vă invităm, așadar, să semnați și voi petiția cu pricina. 

Așa că, dacă aveți zilele acestea drum printr-o librărie, puteți să semnați o petiție inițiată la sfârșitul săptămânii trecute împotriva „taxei pe citit”, timbrul literar aflat în discuția publică de circa o lună.

Astfel, în librăriile Cărturești, Diverta, Humanitas și Nemira sunt puse la dispoziția tuturor celor interesați tabele nominale în care cititorii pot atrage atenția politicienilor că România este singura țară din lume care are o taxă pentru lectură, care tratează cartea în același mod cu sticlele de alcool sau pachetele de țigări.

De asemenea, cei care nu se află în țară își pot manifesta adeziunea față de această campanie semnând petiția online.

Petitie timbrul literar

Sursă foto

„Credem că piața de carte a ajuns la un nivel atât de scăzut încât nu mai suportă aberații legislative de genul timbrului literar”, se arată într-o declarație a Consiliului Director al Asociației Editorilor din România, organizația care a inițiat demersul. „Indiferent că vorbim despre legea 35/1994, care a instituit acest timbru, sau despre propunerea aflată acum în discuția Camerei Deptuaților, este evident că nu prin astfel de măsuri vom relansa cititul în România. Ne bucură susținerea partenerilor noștri librari și sperăm să ni se alăture cât mai mulți cititori în această campanie pentru că, în definitiv, cartea are numai de câștigat dacă o scăpăm de această povară”, se mai arată în declarație.

Potrivit inițiatorilor, strângerea de semnături are ca scop sensibilizarea clasei politice, dar și a instituției Avocatului Poporului, singurul care poate inteveni în acest moment cu o sesizare de neconstituționalitate la adresa legii Timbrului literar.

Potrivit legii 35/1994, care instituie timbrul cultural, orice carte de beletristică trebuie să aibă adăugat în preț un timbru literar în cuantum de 2% care să fie virat uniunilor de creație din domeniu, principalul beneficiar fiind Uniunea Scriitorilor din România, condusă de Nicolae Manolescu. Un grup de parlamentari în frunte cu Varujan Vosganian, prim-vicepreședintele USR, și Traian Dobrinescu, membru USR, au inițiat anul trecut o propunere legislativă care transformă timbrul într-unul cu valoare fixă de 1 leu. Propunerea a fost adoptată tacit în Senat în decembrie 2014 și a fost oprită de la adoptarea în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților la începutul lunii februarie 2015 la intervenția editorilor, a producătorilor de fonograme și a organizatorilor de spectacole, care nu au fost consultați în niciun stadiu al elaborării proiectului.

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


3 comentarii
  1. Pop Melian

    Buna,
    Vreau sa atarg un semnal de alarma… Astazi 15.03.2015 am trecut pe la libraria carturesti di complexul Iulius Mall din Cluj-Napoca, iar ei mi-au spus ca nu asemenea formulare. Intrebare. Pot sa semnez petita si online sau este doar pentru cei din diaspora.

    Va multumesc!

    Reply
  2. Eli Bădică Post author

    Daniela Dumitru – da, sunt de acord că scad șansele de a convinge oamenii să cumpere cărți.

    Pop Melian – îmi pare rău, nu știu de ce. Eu n-am avut, de exemplu, vreme să trec pe la una dintre librăriile de mai sus săptămâna trecută, așa că am semnat petiția online. Puteți face același lucru și dumneavoastră.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *