Eu am aflat joi si, pentru ca tot nu se serbeaza (inca) la noi, am asteptat un pic sa vedem reactiile. Bloomsday vine de la Leopold Bloom, numele eroului din Ulise, celebrul roman lui Joyce, si se serbeaza cat tine 16 iunie de lung, uneori pana pe 17, in neasteptat de multe parti din lume.

De ce 16 iunie? Pentru ca, daca va mai aduceti aminte, tot romanul se petrece in aceasta zi (1904), nu intamplator aleasa de Joyce – e si ziua primei intalniri in oras cu sotia sa, Nora Barnacle. Cel mai bine ar fi fost ca de Bloomsday sa fii la Dublin. Si nu spun asta doar pentru ca e unul din orasele mele favorite si are, zic eu, cele mai cosy baruri. Ci, pentru ca pe langa lecturi urbane, teatru si muzici in strada, se organizeaza un tur al orasului potrivit traseului literar, se ia micul dejun traditional irlandez in parc sau in centru, lumea se imbraca de epoca si vine la sarbatorit.

Bloomsday-ul irlandez e mentionat pana si intr-un ghid turistic al Dublinului, e un fel de a doua mare sarbatore importanta, dupa St Patrick, fireste, pentru dublinezi. Mai mult decat atat, din acelasi ghid aflam cum sarbatoarea tine de fapt o saptamana, iar cele mai importante evenimente au loc pe 16 iunie.

Iar ca sa vedeti cat de mare e miscarea in cinstea lui Joyce si a lui Ulise, Bloomsday a avut loc anul acesta in nu mai putin de 44 orase din lume, de la Noua Zeelanda pana in China, la Shanghai. In spatiul virtual cea mai mare agitatie a inceput si a continuat pe Twitter, unde multi voluntari fani Joyce se pregatisera deja ca pe timpul intregii zile sa posteze in 140 de caractere experientele lor post Ulise: un soi de reimaginari ale lecturii romanului in propriile scenarii. Iar pe Guardian poti testa online cat de fan James Joyce esti, cu Bloomsday quiz.

Iata si cateva fotografii pentru cum a aratat  de-a lungul timpului Bloomsday si ar mai trebui spus ca exista si o carte ce arhiveaza manifestarile joyciene din jurul lumii, incepand cu 1954 (prima sarbatorire) pana in 2004, Yes I said, Yes i will, Yes (titlul ei fiind decupat, fireste, din Ulise).

La noi ne-a atras atentia referinta la Bloomsday pe site-ul lui Dorin Tudoran, unde va asteapta o poezie a lui Serban Foarta compusa pentru aceasta ocazie. Si poate la anul sarbatorim si noi, ca tot ne place din ce in ce mai mult sa avem party-uri si evenimente in strada. Propun intre Street Delivery si Femei pe Matasari 🙂

2 comentarii
  1. Xiao Shum

    Eu o “sarbatoresc” de vreo cativa ani, cu Guinness si recitind pasajele mele preferate, dar tare mi-ar placea sa ajung intr-un an la Dublin de ziua cu pricina si sa ma alatur celorlalti “pelerini” 🙂

    Reply
  2. madalina Post author

    Nu zici rau. Uitandu-ma pe traseul dedicat Bloomsday in Dublin si revazand frumoasele terase intrate deja in istoria literara, Bailey’s si Davy Byrne, ah ce bun ar fi un Guinness acolo 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *