În urmă cu aproape un an, apărea la editura Nemi prima carte din seria cu iepurașul Matei, „De ce vă certați, Matei?”, scrisă de Brigitte Weninger și ilustrată de Eve Tharlet. De atunci și până acum au fost publicate deja cinci volume (din totalul de 14 apărute în original) – celui anterior menționat i-au urmat Ajutor, Matei! O fantomă!Crăciun fericit, Matei!Matei o iubește pe mami și Paște fericit, Matei! -, toate adorabile, pline de umor și pățanii simpatice din care cei mici (cu vârsta peste 3 ani) pot trage numeroase povețe. Pentru că se apropie sărbătoarea Paștelui, m-am gândit să vă povestesc puțin despre aventurile iepurașului Matei, cine știe?, poate le veți dărui copiilor voștri cărticele cu pricina și vă veți petrece zilele libere ce vor veni în compania năzdrăvanului Matei.

Fiecare carte din această serie o aștept cu nerăbdare tocmai pentru că știu că voi avea parte de istorioare minunate, completate perfect de ilustrațiile lui Eve Tharlet, armonioase, calde, înțesate de detalii pe care întotdeauna le privesc îndelung (și pe care zău că mi le-aș pune pe pereți, să-mi facă zilele senine). Fie că vorbesc despre prietenie, altruism, curaj, creativitate, generozitate, respect, iubire, fie că ne amintesc de cât de importantă este familia și cei dragi din jurul nostru, cărțile care îl au protagonist pe iepurașul Matei sunt istețe, scrise într-un limbaj adecvat celor mici (și traduse la fel, de Cristina Nan), cu multe dialoguri și cu propoziții scurte, ce creează, împreună, un univers aparte. Unul pe care copiii îl vor îndrăgi pe loc și din care vor avea multe lucruri bune de învățat.

Mi se par potrivite atât formatul și designul volumelor, prietenoase și ușor de ținut în brațe și răsfoit, cu un corp de litere puțin mai mare decât cel obișnuit, pentru ca cei mici să poată citi singuri, cât și faptul că numele personajelor au fost adaptate pentru publicul român – de pildă, în original, pe iepurașul Matei îl cheamă Pauli, în traducerea în engleză este botezat Davy, dar în limba spaniolă este păstrat numele din engleză -, lucru care mi se pare foarte important pentru ca cei mici să poată empatiza cu ele, să le simtă aproape de lumea lor, și nu străine.

În fiecare carte din serie, tiparul este, în linii mari, același: Matei se află într-o situație neplăcută ori pur și simplu inedită – i se întâmplă ceva sau face o năzbâtie, de cele mai multe ori -, caută o rezolvare sau altcineva îl ajută să găsească o soluție, situația neplăcută este depășită și Matei (uneori împreună cu frații săi și părinții) ajunge la o concluzie frumoasă cu privire la întâmplarea respectivă, reușește să încheie aventura cu zâmbetul sub mustăți. Așa că, fie că-ți propui asta sau nu, Matei te binedispune de fiecare dată. Haideți să vedem, pe scurt, cum face acest lucru în volumele apărute până acum la Nemi. 🙂

Pentru că este ultimul tradus și publicat, dar și pentru că este de sezon, voi începe cu Paște fericit, Matei!, care se petrece chiar cu o zi înainte de această sărbătoare. Dan, fratele mai mare al lui Matei, intră în scenă cu o veste nemaipomenită: există un Iepuraș de Paște care le aduce oamenilor, în coșulețul său, ouă frumos colorate și mici cadouri. Mai mult decât atât, el locuiește chiar în pădurea lor. Deși Tatăl Iepure nu știe de existența acestui iepuraș special, Matei și frații săi (Dan, Luca, Ana și Irina) decid să pornească imediat în căutarea lui, pentru a-l ruga să le aducă și lor ouă vopsite și cadouri. Sigur că Iepurașul este de negăsit, așa că frații lui Matei se întorc, dezamăgiți, acasă. Nu și Matei, căruia îi vine o idee fantastică. În final, nu numai că își bucură frații și le arată astfel celor mici cât de frumos este să fii generos, dar este și răsplătit pentru faptele sale bune.

Continuu cu Matei o iubește pe mami, volum apărut acum o lună și jumătate, care are loc cu puțin timp înainte de Ziua Mamei. Matei întârzie la masă, dă buzna în vizuină peste familia sa, care tocmai savura o tocană de morcovi, și le întrerupe nepoliticos prânzul. Mama Iepure se supără pe el, așa că năzdrăvanul iepuraș găsește o modalitate de a-și îndrepta greșelile taman de 8 martie, plănuind să-i facă cel mai frumos cadou. Se sfătuiește îndelung cu frații săi în ceea ce privește surpriza pentru mama lor, până când ajunge la concluzia că cel mai deosebit dar (și cel mai la îndemână) ar fi cinci iepurași cuminți. Ușor de zis, greu de făcut. Au puțin timp la dispoziție pentru a învăța bunele maniere și a-și face mama fericită. Se folosesc de colecția de cărți a tatei (o subtilă și faină aluzie la valoarea cărților), unde găsesc volumul Iepurele bine-crescut, din care fratele mai mare le va citi, iar ei vor exersa bunele maniere. Aventura începe. Și, curând, vor realiza că mai au nevoie de câteva detalii pentru a organiza un prânz minunat de Ziua Mamei. Totul se termină în note senine, nu vă îngrijorați. 🙂

Crăciun fericit, Matei! nu este chiar o lectură de primăvară, dar vă asigur că este o comoară de ținut aproape. Familia Iepure este surprinsă în preajma Crăciunului, în vizuina lor călduroasă, chiar după ce tatăl Iepure le-a povestit copiilor despre Moș Crăciun. Cei mici rețin din istoriile tatălui că lui Moș Crăciun îi place să fim buni, să ne ajutăm unii pe alții, să împărțim lucrurile cu cei din jur, să fim atenți și iubitori. Iar Matei va avea ocaziile perfecte să aplice toate aceste povețe chiar a doua zi, când rămâne singur acasă și observă că animalele din pădure au nevoie de ajutorul său. Singura problemă e că, dăruind încontinuu din proviziile de mâncare ale familiei sale, aproape golește cămara. Se va afla într-o situație de criză. Aici este punctul în care atât Matei, cât și frații săi, învață că sărbătoarea Crăciunului are un spirit aparte, că farmecul acesteia nu este dat de Moș Crăciun, ci de fiecare dintre ei.

Rămași singuri acasă, Matei și frații săi s-au jucat Aruncă IepurașulRăzboi cu perne și Loteria de frunze, au mâncat toate gustările pregătite de mama lor și au băut tot sucul de zmeură. Una peste alta, s-au distrat pe cinste în lipsa părinților care plecaseră în oraș. S-au dus singuri la culcare când au obosit. Totul părea perfect. Asta până când Ana, sora lui Matei, s-a ridicat din pat, albă ca varul, strigând după ajutor. Văzuse la geam o fantomă. N-a lipsit mult până când toți copiii s-au trezit și s-au îngrămădit în patul lui Luca, speriați. Unica soluție pentru a mai putea dormi în noaptea aceea era să se simtă protejați, să știe că fantoma nu se va încumeta să intre în vizuina lor. Curajos, Matei a pus la cale un plan năstrușnic care – da, ați ghicit – a funcționat. Care a fost acesta și ce părere au avut părinții, la întoarcerea acasă, vă las să decoperiți pe cont propriu în volumul Ajutor, Matei! O fantomă!

Prima carte apărută în seria aventurilor iepurașului Matei, De ce vă certați, Matei?, este una dintre cele mai simpatice povești despre prietenie. Într-o zi de vară, Matei și Edi se jucau pe malul unui râu. La un moment dat, fiecare a decis să construiască ce se pricepe cel mai bine: Edi un baraj de apă, iar Matei o barcă numai bună pentru a fi lansată. Din păcate însă, barajul cedează, iar barca este luată de curentul de apă. Matei se supără strașnic pe prietenul său atât pentru că nu a făcut barajul suficient de puternic, cât și pentru că acesta îi jignește bărcuța pierdută. De aici și până la o luptă între cei doi, nu va mai fi decât un pas. Furioși, rup prietenia de durată care îi lega și o iau pe drumuri separate. Vor realiza amândoi că nu e deloc distractiv să te joci singur. Și vor găsi puterea să ierte și să se împace.

Sper că vă va încânta și pe voi seria aventurilor iepurașului Matei. Eu vă mărturisesc că abia o aștept pe următoarea. 🙂

Cumpără cărțile din librăria online Cărturești! Le găsești aici (click pe titluri): De ce vă certați, Matei?Ajutor, Matei! O fantomă!Crăciun fericit, Matei!Matei o iubește pe mami și Paște fericit, Matei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *