Te afli în faţa celei mai mari librării din lume. Nu e la tine acasă, nu ai atâta spațiu. Dar cunoşti fiecare carte din librăria asta, cunoşti fiecare copertă, ţii minte fiecare semn de carte şi reuşeşti, uneori cu ochii închişi, să mergi exact la raftul unde se află cartea dorită. Le-ai citit pe toate, însă îţi place să le redescoperi, ca pe nişte cunoștințe vechi. Să le inviţi, ocazional, la o cafea. Să nu te uite, să nu le uiţi. E singura librărie din care nu cumperi și din care ţi se oferă. În ea, tu eşti librarul de serviciu, omul care aduce cărţile. Tot ceea ce ai citit şi vei citi vreodată se află aici, în librăria minţii tale.
Te învârţi printre rafturi şi cauţi timp. Timp pentru a citi mai mult, pentru a înghesui şi mai multe cărţi, pentru a da la o parte ceea ce consideri de prisos. Ai de multe ori senzaţia că, deşi nu are margini, spaţiul e finit. În librăria ta încap însă toate cărţile care s-au scris vreodată, alături de cele care încă n-au văzut lumina tiparului. Aşadar, curaj. Umple raftul pe care crezi că nu mai e spaţiu. În librăria aceasta, cărţile îşi construiesc singure rafturi invizibile, urcă din ce în ce mai mult şi formează ocazional culoare prin care ne lasă să trecem. Există reguli pe care cititorul doritor să-şi construiască o astfel de librărie, din ce în ce mai mare, trebuie să le cunoască. Sunt reguli care ţin de timp, de încredere, de alegeri.
Unele nu sunt întotdeauna cele mai bune, iar atunci trebuie să ştii care e cheia. Dacă, de exemplu, descoperi, într-o zi, că te afli în secţiunea nepotrivită, că, fără să ştii, ai nimerit în faţa unor cărţi care nu-ţi sunt pe plac, urmând recomandările altora, atunci trebuie să-ţi asculţi instinctul şi să întrerupi lectura lor. Sunt atât de multe alte cărţi care abia aşteaptă să le faci loc…
Ca să citeşti şi mai mult, trebuie să te cunoşti. Să-ţi ştii plăcerile de cititor, să te avânţi în lumea cărţilor cu un instinct care va merge întotdeauna drept la ţintă. Va trebui, desigur, să ai un colţ numai al tău – colţul tău de cititor. Aici lectura se face dimineaţă de dimineaţă sau seară de seară (tu alegi), la adăpostul unei veioze blânde şi-n braţele celui mai confortabil fotoliu. Lângă tine, pe măsuţă, tot ca regulă, următoarea carte pe care ai de gând să o citeşti te va aştepta întotdeauna, ca recompensă. Nu va trebui să mai treacă nicio zi întrebându-te ce ai mai putea să citeşti. Iar asta ţine de experienţa ta de cititor, de secretele pe care chiar întreaga ta colecţie de lecturi ţi le oferă.
Nu eşti însă obligat să citeşti doar o carte în acelaşi timp. Dacă vrei să citeşti mai mult, chiar se recomandă lectura mai multor cărţi în aceeaşi perioadă de timp. E tot o regulă secretă a celor mai împătimiţi librari-cititori. Vei reuşi, chiar dacă pe moment nu o să-ţi dai seama, să-ţi aminteşti mult mai bine intrigile şi personajele fiecărei cărţi în parte. Iar asta o şopteşte un mic cititor care credea că are cea mai slabă memorie din literatura universală. Poți pune la cale şi un program de citit sau un anumit număr de pagini pe zi. Dar e obligatoriu să ai tot timpul cu tine o carte. Nu ştii niciodată când te trezeşti că ai de aşteptat o oră. Iar gândul tău, ştii deja, va fugi imediat la cartea uitată pe noptieră. Eu, ca să citesc mai mult, fac liste. În fiecare an îmi dobor propriul record. Admir, lună de lună, rafturile, invizibile pentru ceilalţi, dar din ce în ce mai înalte pentru mine. Notez nume, fac cercetări, iau urma unor scriitori noi şi, în felul acesta, citesc şi mai mult.
Cititorule, fii curios şi nu te lăsa descurajat. Vei putea să-ţi construieşti uşor una dintre cele mai mari librării din lume dacă urmezi toate sfaturile de mai sus, împărtăşite de unii dintre cei mai mari cititori. Lasă poveştile nesfârşite şi descoperirile uluitoare să mobileze fiecare raft al minţii tale. Hrăneşte-ţi pasiunea şi curiozitatea şi încăpăţânează-te să-ţi faci timp pentru lectură. Şi, nu uita, pofta vine… citind.
Citește numărul 1 complet aici
Bookshake este un cotidian editat de Bookaholic.ro și Florin Iaru, la inițiativa Centrului Ceh. Ziarul se găsește la Bookfest 2016 (1-5 iunie), la standul Bookshake (pavilionul 4), unde este distribuit gratuit participanților. Articolele vor putea fi citite și online pe bookaholic.ro.
Ilustrație: Ana Preduș
Eu tot ce pot sa spun e ca atunci cand ai microbul lecturii reusesti sa-ti faci timp se citit oricat de nebuna ti-ar fi viata de zi cu zi, ajungi sa ai carti peste tot: in geanta, pe i-pad, pe laptp, pe telefon, audio pe itunes, pana si pe kindle-ul copilului, ca de, nu se stie niciodata,
Sunt complet de acord ca pasiunea pentru lectura nu ti-o poti mentine decat cultivand-o si ca exercitiul si perseverenta te pot duce la acel nivel la care nimic nu te mai poate opri 🙂