Editura Nemi lansează colecția „Basmul din buzunar” ce va cuprinde adaptări ale unor basme și povești românești și universale care au încântat generații întregi de cititori din întreaga lume.
Formatul cărților a fost gândit pentru generațiile moderne de părinți, mereu în mișcare. Sunt povești care pot fi citite oriunde copiilor, în metrou, pe drum spre casă, în parc, în sala de așteptare la doctor. Noi credem că poveștile trebuie să facă parte din viața cotidiană a copiilor și a părinților și de aici am pornit în construirea unei colecții cu un format comod și un preț accesibil.
Colecția se lansează cu cinci basme populare și culte, atât din folclorul internațional: Muzicanții din Bremen, de Frații Grimm (Ilustrații de Adriana Oprița-Gheorghe), Aladin și lampa fermecată, din O mie și una de nopți (Ilustrații Marina Plantus), cât și din folclorul românesc: Sarea în bucate, de Petre Ispirescu (Ilustrații de Alexia Udriște), Ursul păcălit de vulpe, de Ion Creangă (Ilustrații Alexandru Ciubotariu), Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, de Petre Ispirescu (Ilustrații Bianca Spătariu).
Textele basmelor au fost adaptate de scriitoarea și traducătoarea Veronica D. Niculescu, iar ilustrațiile au fost făcute de tineri ilustratori români talentați. Fiecare carte a fost realizată într-un stil diferit, de la culori, la detalii, până la tehnica de ilustrație, pentru a surprinde, astfel, frumusețea unică a fiecărei povești.
Laura Câlțea, redactor-șef Nemi: „Am lucrat luni de zile la aceste basme, cu drag și cu migală, până am fost convinși că am reușit să realizăm ceva cu adevărat special: o colecție pe care copiii s-o îndrăgească, care să le mobileze frumos imaginarul în formare și la care să se întoarcă întotdeauna cu drag de fiecare dată când își vor aminti de basmele din copilărie. Ne dorim să facem din Basmul de buzunar o colecție esențială de cărți pentru copii și ni s-a părut important să facem asta lucrând cu autori și ilustratori români consacrați sau aflați la început de drum.
Există o comoară de cunoaștere ascunsă în fiecare basm, oricât de mic, o comoară pe care trebuie s-o păstrăm și s-o îngrijim pentru generațiile care vor veni. O parte fundamentală a esenței noastre umane se află depozitată în tezaurul basmelor populare și culte care, de mii de ani, adună pilde și cunoștințe fundamentale pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărui om.
A fost odată ca niciodată… este un început, o călătorie și o fereastră către copilăria lumii și a fiecărui om. Vă invităm să (re)începeți alături de noi această călătorie și să ducem mai departe comorile ascunse în poveștile lumii.”
Alte cinci titluri sunt în pregătire și sunt programate să apară la începutul anului viitor: Motanul încălțat, de Charles Perrault, Scufița Roșie, de Charles Perrault, Rumpelstilzchen, de Frații Grimm,Fetița cu chibrituri, de Hans Christian Andersen, Soldățelul de plumb, de Hans Christian Andersen. Colecția va fi permanent îmbogățită cu noi titluri românești și străine.