Textul care urmează este bazat pe excepționalul volum „Vieți scandaloase. Curtezane, concubine și amante celebre”, de Ian Graham (traducere de Ciprian Șiulea), editura Polirom, 2015.

Curiosul caz al damei cu camelii

Înainte să devină nemuritoare sub numele Marguerite Gautier, în Dama cu camelii, romanul lui Alexandre Dumas (fiul), Marie Duplessis a fost tânără orfană, fiică a unor țărani din Normandia (tatăl ei era un bețiv depravat, și s-a săvârșit de sifilis). Legenda ne spune că domnișoara care avea să îi sucească mințile lui Dumas și-a pierdut virginitatea la frumoasa vârstă de 12 ani cu un muncitor agricol. A fost apoi amanta unui proprietar de restaurant, a fost cu nenumărați artiști, îndeosebi oameni de teatru și litere, și, desigur, conți. Frecventa opera și purta mereu camelii albe pentru a se face remarcată. Dumas Fiul nu și-a permis-o doar pentru sine, așa că a pierdut-o în favoarea unui conte în etate. Marie s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a murit la doar 23 de ani. Nu înainte de a apuca să fie în relații și cu compozitorul Franz Liszt, care avea să mărturisească peste ani că a fost prima femeie pe care a iubit-o. Dama cu camelii a inspirat o piesă de teatru care, la rândul ei, a inspirat La Traviata lui Verdi. Dama a pășit și la Hollywood, când în 1936 a fost ecranizată sub titlul Camille. În rolul principal juca Greta Garbo. Doamna cu camelii din realitate a murit fără avere – o pierduse pe toată la jocurile de noroc, una dintre marile pasiuni ale demimondenelor (marile orizontale, cum frumos li s-a mai spus).

Dincolo de Nana era Blanche. Muza lui Zola

Blanche d’Antigny s-a născut de asemenea într-un sat din Franța. Numele ei adevărat era Marie Ernestine. Ea poseda una dintre cele mai râvnite calități ale unei femei în secolul XIX – era palidă. Pe vremea aceea, cei palizi se distingeau – era semn de noblețe, fiindcă paloarea lor indica faptul că nu trebuie să lucreze sub cer deschis, la câmp cu țăranii. Blanche nu era o nobilă, era o fată rămasă pe drumuri, care la 12 ani lucra în magazinul unui postăvar de unde a cucerit-o un bogat care a dus-o, unde credeți?, la București. Blanche a fugit de la București cu niște artiști țigani, devenind dansatoare. Nu i-a fost greu să cucerească Parisul. Pictorul Baudry a pictat-o nemurind-o și el în La Madeleine Pénitente. Blanche a fugit și de la Paris cu șeful poliției ruse și a fugit și din Rusia, după ce la o gală a purtat aceeași rochie cu țarina. A revenit la Paris, s-a hotărât să devină actriță, a avut un bancher personal, ruinat de războiul franco-prusac de la 1870-1871. A fugit din nou, de data aceasta cu un tenor care a murit de ftizie. A fugit iar, de data aceasta în Egipt, unde a devenit amanta viceregelui. A murit la 34 de ani, cel mai probabil tot de tuberculoză. Când se documenta pentru cartea sa Nana, Émile Zola i-a aflat povestea în culisele unui teatru de varietăți. Nu e deloc greșit să presupunem că Nana este, în definitiv, Blanche.

Vă place Voltaire? A putut studia datorită unei curtezane

Ninon de l’Enclos este o legendă a secolului XVII. S-a născut ca fiică a unui ofițer de cavaliere, a fost dată la mănăstire, a devenit repede atee, a fugit la Paris și din saloanele ei nu lipseau Molière și Cyrano de Bergerac. A fost o curtezană care nu s-a sfiit să-l tragă de sfoară pe Richelieu. Cardinalul i-a oferit 50.000 de coroane pentru o noapte, ea a luat banii și a trimis în locul ei o altă prostituată. Avea nenumărați clienți bogați. Viața ei era atât de scandaloasă, încât autoritățile au ordonat să fie închisă în Mănăstirea Madelonnettes. Propovăduia ateismul, influența lucrări împotriva bisericii și – ajunsă la o vârstă – a renunțat la stilul de viață libertin și s-a dedicat protejării artelor. Era deja octogenară când a murit. Prin testament, i-a lăsat o sumă importantă de bani unui băiat pe nume François-Marie Arouet, întru școlarizare. Mai târziu, băiatul acesta avea să fie cunoscut sub numele de Voltaire.

Mai multe vieți scandaloase în cartea lui Ian Graham.


Cumpără cărțile menționate în articol (click pe titlurile volumelor) din librăria online Cărturești! Ai un discount special Bookaholic – 15% reducere dacă introduci codul 0ADYT44K atunci când faci comanda, la check out.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *