Prin Anglia am tot fost în călătoriile noastre literare, ba să vedem un muzeu, o librărie, să vizităm un minunat oraş al cărţilor sau să participăm la aniversarea lui Shakespeare, ba chiar astă vară ne-am şi odihnit la Londra, pe băncile frumos desenate cu imagini din cărţile celebrilor autori britanici. Dar asta nu înseamnă că am epuizat locurile de pe meleagurile englezeşti şi evenimentele ce au legătură într-un fel sau altul cu literatura, aşa că astăzi ne oprim la Oxford. Adresa exactă e 83 St Aldates şi aici se află un mic, dar încântător magazin, Alice’s Shop.

Bineînţeles că este vorba de un loc ce aminteşte de faimosul personaj al lui Lewis Carroll şi de nemaipomenitele sale aventuri, dar mai mult decât atât, el apare menţionat în cartea Through the Looking Glass, apărută în 1871, ca o continuare la Alice’s Adventures in Wonderland. Şi putem spune că nu doar amintit, ci şi înfăţişat, căci într-una din ilustraţiile originale realizate de John Tenniel apare imaginea micului magazin care în carte se numeşte The Old Sheep Shop.

Ei bine, lucrul acesta nu e de mirare, având în vedere că Lewis Carroll a locuit la Oxford, studiind matematica la Christ Church College, acolo unde a cunoscut familia decanului Henry Liddell, fiica acestuia, Alice, devenind inspiraţie pentru cărţile ce aveau să-l facă celebru. Fiind o serie de aventuri scrise pentru ea şi surorile sale, Carroll a folosit deseori imaginea unor locuri familiare acestora, aşa cum este şi cazul magazinului pe care vi-l prezint azi.

Alicesursa

Situat peste drum de colegiu, era la acea vreme o băcănie vizitată frecvent de Alice Liddell, care îşi cumpăra de acolo dulciuri. Scriitorul o însoţea uneori, aşa că a putut cunoaşte proprietara, o doamnă în vârstă care se pare că avea o voce neplăcută, asemănătoare cu un behăit, aşa că nu e de mirare că personajul similar din roman e o oaie. Şi cum magazinul era amplasat într-o zonă care predispunea la inundaţii, întreaga scenă petrecută în roman capătă sens.

sheepshopsursa

”She looked at the Queen, who seemed to have suddenly wrapped herself up in wool. Alice rubbed her eyes, and looked again. She couldn”t make out what had happened at all. Was she in a shop? And was that really — was it really a sheep that was sitting on the other side of the counter? Rub as she could, she could make nothing more of it: she was in a little dark shop, leaning with her elbows on the counter, and opposite to her was an old Sheep, sitting in an arm-chair knitting, and every now and then leaving off to look at her through a great pair of spectacles”.

În lumea magică din spatele oglinzii în care are loc acţiunea, Alice se trezeşte într-un magazin bizar, în care atunci când le priveşte, lucrurile îşi schimbă forma sau se mută pe un alt raft. Ca să nu mai spunem că, la un moment dat, încăperea se transformă într-un curs de apă şi Alice se regăseşte într-o barcă cu oaia din spatele tejghelei, ca în cele din urmă să se trezească iar în magazin, unde un ou cumpărat se transformă în Humpty Dumpty. Nu degeaba replica lui Alice din finalul acestui capitol e “Well, this is the very queerest shop I ever saw!”

Datorită apariţiei sale în cartea lui Lewis Carroll, acest loc a devenit foarte cunoscut, deşi a continuat să funcţioneze ca magazin alimentar până la jumătatea anilor ’60. Începând de atunci, în micul magazin se vând suveniruri şi tot felul de obiecte care au legătură cu minunata lume imaginată de Carroll şi cu personajele sale nemaipomenite. La intrare ne întâmpină chiar Iepurele alb, care îşi cercetează ceasul de buzunar. Într-un spaţiu strâmt şi mereu plini de turişti, se găsesc dulciuri, bijuterii, genţi, ceasuri, tablouri, ornamente de Crăciun, jucării şi multe altele, toate fiind inspirate de cărţile cu Alice. E clar că nici un fan al acestor cărţi nu va pleca cu mâna goală sau dezamăgit de ceea ce a găsit aici, bucuros până la urmă că paşii l-au purtat într-un loc prin care acum mulţi ani treceau chiar Lewis Carroll şi muza sa.

006f416f96b8cb3b2b25f3af93641ca4sursa

alice-shop-oxford-barley-sugarsursa

img_1351sursa

6369824575_ebd58cddd9_zsursa

Gallery Broomsfield who stole the tarts H500sursa

Sursă foto principală

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *