Vă spuneam săptămâna trecută că dacă vâ gândiţi să treceţi la o dietă constantă, sigură şi sănătoasă doar cu mâncare vegetariană sau vegan, ştim noi cartea care nu vă va ţine doar pe salate de legume/fructe: cu 199 de reţete vegetariene îţi poţi permite un festin vegetarian ori vegan, trecând prin aperitiv, supă, tarte şi plăcinte, la feluri cu garnituri şi deserturi exotice.

Şi pentru că a fost weekend, şi pentru că a fost soare, deşi ne gândeam la o tartă cu legume şi brânză (care sigur va urma săptămâna asta), am rămas la un aperitiv cu avocado şi alte verdeţuri. De ce? Pentru că vineri ne-au căzut ochii pe câteva fructe de avocado de un verde necruţător şi uite aşa s-a întâmplat pretextul perfect. Plus că, s-o recunoaştem, ne era poftă de ceva cu gust mai de vară.

Aperitiv rece cu avocado şi verdeţuri

3 fructe de avocado
450 g morcovi
350 g broccoli
lămâie, muştar, oţet de vin alb, ulei de măsline extravirgin, sare, piper

Cam aşa arăta cea mai mare parte din necesar.

Aperitivul acesta-salată nu-ţi va lua mai mult de 30-35 de minute (cartea dă 20 min) şi e o idee foarte bună pentru o salată cu avocado (unde ideile personale nu sunt prea multe). Începi prin a alege capetele de broccoli, care se pun în apă clocotită cu puţină sare şi se fierb foarte puţin. În timpul ăsta, tai fructele de avocado, dai la o parte sâmburele, şi faci jumătăţile felii pe care le stropeşti cu zeamă de lămâie pe o farfurie întinsă (lămâia nu le lasă să se facă maronii – acelaşi efect ca la măr).

Morcovul ras se pune deasupra feliilor de avocado, apoi broccoli-ul răcit şi în final un sos, care merge de minune pe broccoli şi care e de folosit ori e câte ori îl aveţi pe broccoli în ecuaţie. Sosul aşadar: freci 3 linguri de ulei de măsline, o lingură de oţet, o linguriţă de muştar, un praf de sare şi unul de piper.

Voila:

Chiar e bun şi chiar e genul de salată/aperitiv pe care o poţi face oricând şi mai ales asorta la multe altele. Şi, ca s-o recunoaştem pe final, de fapt nu am fost 100% vegan în weekend: din cele 4 porţii de salată,  2 au fost asortate unui crap pe grătar. Fireşte, nu trebuie să urmaţi exemplul nostru 😉

Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *