
Cine crede că cercetătorii sunt persoane preocupate numai de ştiinţă, cărora le plac doar lucrurile stricte, fără „înflorituri” şi care nu pun mare preţ pe emoţii şi sensibilităţi, înseamnă că nu a auzit de Mark Harry Doolittle.
E un personaj interesant, care merită cunoscut, căci nu în fiecare zi auzim de cineva care îşi obţine doctoratul în biologie moleculară şi, după ani buni, îşi întrerupe cariera în cercetare biomedicală şi se dedică artei prelucrării lemnului. Ei bine, Mark s-a lăsat purtat de pasiunea sa pentru acest domeniu şi din 2002 a început să se ocupe exclusiv de crearea diferitelor obiecte din lemn, în studioul său din California.
Din colecţia sa fac parte piese pur sculpturale, dar şi obiecte funcţionale, precum ceasuri, casete de bijuterii şi cărţi. Toate sculptate în lemn, desigur, o alegere normală pentru un biolog, căci lemnul e organic, un material plin de căldură şi vibraţie. Folosit secole de-a rândul pentru a crea obiecte necesare traiului sau obiecte de artă, nu şi-a pierdut cu nimic din eleganţă şi frumuseţe. Iată ce ne declară artistul pe site-ul său despre stilul folosit:
My style and approach are my own, greatly influenced by my background in biology. In my artwork, I try to express the dynamic form of growth and symmetry encountered in cells and tissues, as well as in whole organisms throughout the natural world.
Pentru că am amintit de cărţi, trebuie specificat că este vorba de fapt de coperte sculptate în lemn, cu modele deosebite, sofisticate. Sunt convinsă că între ele îşi găsesc loc texte valoroase şi nu vom întâlni un limbaj din acelaşi material dur.
La crearea lor, Mark foloseşte diferite esenţe, de la copaci specifici zonei în care locuieşte, până la arbori exotici şi rari din Asia şi Africa. Şi cum biologului din el îi place să insereze în coperte fosile, vom descoperi în lemnul din care sunt făcute peşti sau amoniţi fosilizaţi, care dau un aer şi mai interesant modelelor abstracte sculptate.
La definitivarea lucrării, adică la legarea cărţilor în astfel de coperte, Mark este ajutat de soţia sa, un colaborator de nădejde, priceput la acest procedeu complicat. Rezultatul este spectaculos, după cum puteţi vedea în imaginile de mai jos.
Sursa: markdoolittlestudio.com
Pingback: Prin blogosfera literara (11 – 17 noiembrie 2013) | Recenzii filme si carti