Despre proiecte urbane în care sunt implicate cărţi v-am mai spus, dar e plăcut să descoperi noi moduri în care literatura se revarsă pe străzi, în încercarea de a ne face viaţa citadină mai frumoasă şi mai interesantă.

Dacă până acum v-am arătat mici biblioteci de stradă cu un design aparte, proiectul fain de azi are o altă utilitate: ne permite să ne odihnim…într-o carte. Books About Town e numele său şi este vorba despre nişte băncuţe colorate şi haioase, sub forma unor cărţi deschise, care au împânzit Londra vara aceasta, din Greenwich până în Hyde Park.

Iniţiativa aparţine celor de la The National Literacy Trust, o organizaţie englezească de caritate, care încearcă prin acţiunile sale să crească nivelul de alfabetizare din Marea Britanie şi care îşi concentrază mare parte din activitate asupra copiilor şi tinerilor. Plăcut surprinşi de rezultatele studiului lor realizat pe copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, din care reiese că numărul celor care citesc şi o fac cu plăcere e în creştere faţă de anii trecuţi, The National Literacy Trust s-a gândit că ar fi cazul să sărbătorească într-un fel acest lucru.

bean-bench

seuss-bench

originOn the Origin of Species – Charles Darwin

hitchhikers_guide1The Hichhaiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams

canterbury_talesThe Canterbury Tales – Geoffrey Chaucer

Aşa că, împreună cu cei de la Wild in Art, au creat 50 de băncuţe sculptate sub formă de carte, una mai frumoasă ca cealaltă, pe care le-au amplasat în diferite colţuri ale Londrei. Artişti locali şi ilustratori cunoscuţi s-au întrecut în a realiza imaginile care fac tot deliciul acestor băncuţe, omagiu adus scriitorilor britanici şi operei lor. De la romane clasice la cărţi moderne, şi-au făcut apariţia în oraş bănci numai bune pentru relaxare şi citit. Nu putea lipsi din rândul lor Shakespeare, Agatha Cristhie, Sherlock Holmes, Jane Austen, Charles Dickens, Virginia Wolf sau George Orwell. Pentru cei care vor să se bucure pe deplin de această sărbătoare în cinstea cărţilor şi a cititului, admirând fiecare bancă, au fost realizate şi hărţi care să le îndrume paşii către locul în care îi aşteaptă Peter Pan, Mrs. Dalloway, Mary Poppins sau James Bond.

shakespeareShakespeare’s London

pridePride and Prejudice –  Jane Austen

great_expectationsGreat Expectations – Charles Dickens

ernestEarnest – Oscar Wilde

1984-11984 – George Orwell

hercule_poirotHercule Poirot and the Greenshore Folly – Agatha Christie

sherlockSherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle

Aceste frumoase piese de design urban cu parfum de literatură se vor afla pe străzile Londrei până la începutul lui octombrie, când vor fi scoase la licitaţie pentru strângerea de fonduri necesare desfăşurării activităţii atât de nobile a The National Literacy Trust.

jeremy_banxThe World’s Biggest Flipbook – Jeremy Banx

mary_poppinsMary Poppins – P.L. Travers

bridget_jonesBridget Jones’s Diary – Helen Fielding

war_horseWar Horse – Michael Morpurgo

Surse: booksabouttown.org.ukthebookseller.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *